Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

onsdag 18 mars 2015

Sara Larsson: Den första lögnen - Bokomdöme

Den första lögnen
Av Sara Larsson
Norstedts 2015
ISBN 9789113059495, Inbunden, 400 sidor
Författarens debutroman handlar om våldtäkt. Om kvinnoförtryck. Om könsroller. Och lite om hämnd. Det är angelägna ämnen Sara Larsson tar upp, och svåra att skriva om.

Tre tonårspojkar våldtar en skolkamrat. De frias i den efterföljande rättegången. Utredningen har skötts dåligt och flickan blir sedan mobbad och utstött av sina skolkamrater.

Tretton år senare åker en av de tre männen till Thailand med sin familj. Där begår han ytterligare ett övergrepp som han återigen tycks klara sig från. Han behandlar sin fru illa. Han är dominant, tar inget ansvar för familjen och har också slagit henne. Till saken hör även att han som f d elitidrottare håller föreläsningar om att kombinera familjeliv med idrottskarriär. Han har också en ”pappablogg”. Skenet bedrar!

De andra två pojkarna har gått olika öden till mötes. Den ene är missbrukare, medan den andre lever i ett tryggt och harmoniskt förhållande.

Men historien börjar spöka för dem. Bilder från gruppvåldtäkten börjar dyka upp i deras mejl. Någon förföljer dem. Även bilder från Thailand skickas till dem. Vem är de förföljda av? Vem stalkar dem? Vad vill denna ”skugga”?

Det är en spännande bladvändande historia som Sara Larsson debuterar med. Hon har väl lyckats skapa en spänningsroman av ett ämne som har varit aktuellt i flera år, och som verkligen behöver debatteras.

Det är vidriga brott författaren beskriver, och det är lätt att bli berörd. Men karaktärerna är lite endimensionella för att det ska fungera fullt ut. Det är lätt att se vem som är god och vem som är ond. Jag saknar mer komplexa drag hos personerna i boken, vilket hade gjort dem trovärdigare.

Mycket av boken handlar om tiden kring gruppvåldtäkten. Det ger en stor kraft åt berättelsen, en förståelse för det fortsatta livet för de inblandade. Varje kapitel har i rubriken uppgift om datum och år. Här har det slarvats, det finns årtalsfel som förvirrar läsaren. Dessutom förstår jag inte varför var och varannan stavar fel på det engelska ordet för förlorare. Det ska vara loser (inte looser)! Sådärja, nu fick jag avsluta detta omdöme som en riktigt gnällig gubbe!

Betyg: 3 tomteluvor


Foto: Anna Ledin Wiren


Inga kommentarer: