Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

måndag 30 mars 2015

Kristina Appelqvist: Flickan framför muren - Bokomdöme

Flickan framför muren
Av Kristina Appelqvist
Piratförlaget 2015
ISBN 9789164204479, Inbunden, 414 sidor
 För de som gillar Agatha Christie, Maria Lang och/eller Morden i Midsomer är Kristina Appelqvists deckare perfekt läsning. Hon fullföljer en tradition av kriminalromaner i en relativt borgerlig miljö med förhållandevis oblodiga brott. Fokus ligger på karaktärer, pusselartade intriger och på att läsaren ska få chansen att gissa rätt mördare. (Jag lyckades!!!)

Miljön är liksom i de ovannämnda författarnas böcker en mindre stad eller landsbygd. Här är det Västgöta Universitet i Skövde som är skådeplatsen. Det är en omgivning som man märker att författaren känner och beskriver väl. Det är absolut en av hennes böckers styrkor. Intrigerandet på skolan är en av kärnpunkterna i handlingen.

Kristina Appelqvists huvudperson heter Helena Waller och är litteraturforskare på universitetet. En omstridd tysk professor ska promoveras till hedersdoktor. Under högtiden begås ett mord som ingen till en början förstår motivet till. Polisen på sitt håll och Helena på sitt börjar forska i offrets bakgrund.

Spåren leder tillbaka till DDR, en f d nation som den tyska professorn fortfarande är positiv till, trots allt vad historien visar. Fler personer i intrigen visar sig ha kopplingar till den forna nationen. Finns motivet att söka där?

Det är behagligt att läsa en bok i den här kategorin. Det är ganska snällt och gemytligt, trots interna misshälligheter på universitetet. De flesta ser till sina egna intressen. Samtidigt är den historiska aspekten informativ och det blir inte så lite spännande.

Ska man klaga på något är det att tillfälligheter alltför mycket får styra i boken upplösning. Men fram till dess blir jag väl underhållen och det är alltid roligt att i en kriminalroman få försöka använda sin egen skarpsinnighet.

Betyg: 3 tomteluvor


Foto: Anna-Lena Ahlström


1 kommentar:

susi holmgren sa...

9 november kl. 18:30
Mys och rys i universitetsmiljö

Så skapas en modern pusseldeckare i Agatha Christies anda!
Deckarförfattaren Kristina Appelqvist – en samtida Maria Lang eller varför inte en svensk Dorothy Sayers eller Agatha Christie – berättar om sitt spännande författarskap.

Fri entré.

Sittplats kan förhandsbokas via 08-508 309 00 eller via https://biblioteket.stockholm.se/kalender

Stadsbiblioteket, Sveavägen 73 i Stockholm