Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

fredag 13 mars 2015

Lars Kepler: Stalker - Bokomdöme

Stalker
Av Lars Kepler
Albert Bonniers Förlag 2014
ISBN 9789100136741, Inbunden, 603 sidor
Författarparet Lars Kepler är mästare på att skapa den direkta, akuta och påträngande spänningen. De skriver i ett extremt högt tempo, använder mycket våld och använder sig av ett stort antal cliffhangers. Bladvändare är ett nästan för svagt begrepp för deras böcker. Det är mycket svårt att lägga ifrån sig deras spänningsfyllda, under huden krypande historier.

Deras tidigare huvudperson Joona Linna återuppstår i denna bok, och vi får också återse hypnotisören Erik Maria Bark från den första boken, som just heter Hypnotisören. Dessa båda tar centrala platser i handlingen, men det är den gravida Margot Silverman som är utredande polis.

Många människor utsätts idag för stalking och det tar boken fasta på. Vi får läsa om den ultimata stalkingen som får blodiga och våldsamma mord som konsekvens. I mörkret kan man utifrån utan problem se in i ett upplyst rum – men själv blir man inte sedd. Inte ens om man står precis utanför.

Rikskriminalen får ett filmklipp skickade till sig. Det är en smygfilm på en kvinna som sedan hittas brutalt mördad. Fler filmklipp kommer och historien upprepas. Polisens primära mål blir att finna kvinnorna på filmerna innan de mördas, oftast förgäves. Joona Linna är naturligtvis den som mördaren mest bör frukta, men hans metoder är kanske inte alltid helt lagliga. Ändamålet helgar medlen är hans devis.

Hypnotisören försöker med hypnos av en av de mördade kvinnornas make få fram mer information. Samtidigt har han relationsproblem. Han blir förälskad i en blind pianolärare som naturligtvis också dras in i den halsbrytande historien.

Det är trots den invecklade intrigen lätt att följa med, även om sannolikhetens gräns ofta passeras. Våldet är grovt och äckligt, kanske lite omotiverat ibland. Och varför måste böcker av den här typen vara runt 600 sidor långa. Jag börjar tröttna så smått långt innan slutet.

Betyg: 3 tomteluvor 


Foto Anna-Lena Ahlström

Inga kommentarer: