Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

torsdag 12 mars 2015

Bertil Falk: Gardar gåtlösaren - bokomdöme

Gardar gåtlösaren
Av Bertil Falk
Förlaget Orda 2014
ISBN 9789175539782, Pocket, 235 sidor
Bertil Falk är en flitig pensionerad kulturpersonlighet. Han har sysslat med bl a journalistik, författande, översättande och filmande. Han har genom åren förgyllt sina vänners jular med små publikationer. En av dessa kom under 2014 ut även som bok.

När man pratar om historiska kriminalromaner är det sällsynt att de handlar om så flydda år som vikingatiden. Naturligtvis fanns det även då gåtor att lösa om än inte i bokform. Gardar är en gåtlösare, eller detektiv som man skulle ha sagt idag. Han löser små och stora mysterier. Allt som oftast är det grova brott som är begångna, och omgivningen står frågande.

Men Gardar är smart. Han listar ut de mest besvärliga kriminalhistorier och blir för det rikligt belönad. Det är hans jobb helt enkelt.

Naturligtvis är boken också bildande. Läsaren får på ett lättillgängligt sätt lära sig mycket om livet under denna tid. Gardar är också på resande fot. Han är skåning men färdas till Birka och Gotland. Även Konstantinopel får några besök. Vart han än beger sig finns det kriminalgåtor att lösa. Och man får lära sig hur det såg ut på dessa platser.

Gardar bekänner sig till asatron, men kristendomen börjar sakta tränga sig på. Det är en religion som Gardar har svårt att förstå, men han accepterar att människor har olika tro. Han är en vänlig själ, men är även snabbare med svärdet än de flesta.

Hans metoder är snarlika dagens, även om han inte har några tekniska hjälpmedel. Han använder sitt ovanligt sunda förnuft, och även lite våld om det krävs.

Man blir glad av att läsa om Gardar. Han är en synnerligen sympatisk karaktär och det finns mycket att lära av honom. Hela boken utstrålar gott humör och berättarglädje. Det är inte utan att man skulle vilja ha lite mera.


Betyg: 4 tomteluvor 

Inga kommentarer: