söndag 5 april 2020

Florence Wetzel: The Grand Man; A Scandinavian Thriller - Bokomdöme


The Grand Man; A Scandinavian Thriller
Av Florence Wetzel
Books on Demand 2019
ISBN 9789177859734, Häftad, 424 sidor

Det här är verkligen originellt. En kriminalroman skriven på engelska, men utgiven med ett svenskt ISBN-nummer. Den finns inte översatt till svenska. När den kom ut var den m a o inte aktuell för varken priset för bästa svenska eller för bästa till svenska översatta deckare.

Florence Wetzel är amerikanska och har skrivit flera böcker. När hon upptäckte Sverige genom Stieg Larssons böcker blev hon intresserad av landet. Periodvis bor hon nu i Stockholm.

Boken är en hommage till Stieg Larsson, till Sverige och till svenska kriminalromaner. Texten är späckad med svenska ord och uttryck, på svenska, utan översättning. Därför är denna bok, även om den är skriven på engelska, nästan omöjlig att läsa för en engelsktalande.

Det ger ett nästan komiskt intryck när man läser om ”all the butter in Småland” och liknande. Boken är för övrigt full med humor. Författaren både driver med och lyfter Sverige. Något karaktärerna gör oavbrutet är att fika. Jag vet inte hur många hektoliter kaffe som konsumeras i boken. Varje person dricker minst tio koppar om dagen. Gärna med en princessbakelse eller kanelbulle därtill.

Dessutom får vi veta hur Palmemordet gick till och var Stieg Larssons manus till en fjärde bok tog vägen. Lärorikt, om än fantasifullt i överkant.

En amerikansk journalist, Juliet, är i Stockholm för att göra ett reportage om en amerikans jazzsångerska som bor där. Sångerskans man blir mördad och Juliet blir ofrivilligt indragen i utredningen.

Hon träffar den svenska journalisten Magnus, som skriver en bok om Olof Palme. Dessa båda blir mer och mer involverade i vad som händer. Handlingen kretsar mycket kring Palme, och minst lika mycket kring svensk jazzmusik.

Det känns som om den engelska boken är skriven på är anpassad för svenska läsare, annars är den ganska naiv. Det är absolut mycket lättläst.

Kanske fungerar det inte att översätta boken till svenska. Alla de komiska inpassen med svenska ord i texten skulle då tappa sin effekt.

Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Helena Berzelius

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3