torsdag 2 april 2020

Mats Ahlstedt: Guldmakaren - Bokomdöme


Guldmakaren
Av Mats Ahlstedt
Bokfabriken 2020
ISBN 9789178353354, Inbunden, 255 sidor

Författaren är flitig. Om jag räknat rätt är detta hans sextonde kriminalroman, och sedan 2018 kommer det ut två om året. År det bra? Ibland inbillar jag mig att en glesare utgivning och mer arbete med böckerna inte skulle ha skadat.

Detta är också den femte delen om profileraren och polisen Ella Werner. Hon är verkligen en supersnut, för att vara profilerare är hon någonting extra. Eftersom hon är så effektiv får hon också ganska fria händer och dessutom mycket stort ansvar. Hon levererar ju alltid.

Ella är kontaktperson för infiltratören och brottslingen Christer Quist. En stor guldkupp är på gång och för att han ska kunna infiltrera nätverket krävs att Ella och hennes sambo dör. Därför utförs det fingerade mord på dessa två. Ett problem finns dock kvar, i polishuset finns en misstänkt infiltratör.

Det är action på högsta nivå. Mats Ahlstedt leder oss skickligt genom den ena spänningsscenen efter den andra. Läsaren får inte mycket vila. En äventyrshistoria är det, med alla dess fördelar och de vanliga nackdelarna att trovärdigheten inte är central.

Mats Ahlstedt kan det här, att skapa en historia som fängslar och han låter nagelbitarscenerna avlösa varandra. Han faller dock i några schablonfällor. Jag är personligen rätt trött på infiltratör i poliskåren, och än mer på chefer där som är helt odugliga.

Boken ger en stunds underhållning och formatet är sådant man skulle önska sig hos fler, runt 250 sidor spänning.

Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Bengt Alm

Inga kommentarer:

Victoria Björn Blomqvist: Bortom trädens gräns - Bokomdöme

  Bortom trädens gräns Av Rebecka Björn Blomqvist Piratförlaget 2024 ISBN 97891642008972, Inbunden, 378 sidor Det här är författarens tredje...