lördag 18 april 2020

Fredrik P Winter: Grävlingen - Bokomdöme


Grävlingen
Av Fredrik P Winter
Louise Bäckelin Förlag 2020
ISBN 9789177991519, Inbunden, 365 sidor

Författaren spänningsdebuterar med en roman som rör sig i gränslandet mellan deckare och skräck. Eftersom ”det mesta” ändå får en naturlig förklaring, om än ganska osannolik, så landar nog genrebestämningen på deckarsidan.

Natten innan den sjätte november varje år sker ett hemskt brott i Göteborg. En seriemördare döpt till Grävlingen tar sig in i sina offers hus genom golvet. Det finns blodspår men inga kroppar hittas. Detta fortgår år efter år. En gång om året. Kriminalinspektör Cecilia Wreede leder utredningen under hela tiden tillsammans med Jesper Olsson. En utredning som i princip står stilla.

Annika Granlund jobbar på det nedläggningshotade förlaget. De söker med ljus och lykta efter en ny bestseller för att rädda förlaget. Deras tidigare stora namn Jan Apelgren är sedan sex år spårlöst försvunnen. På förlaget finns också deckarförfattaren Stina von Gryning. Det låter som en hybrid av Stina Jackson och Niklas Natt och Dag. Inga jämförelser i övrigt. Men humor.

En dag hittar Annika utanför förlagets dörr, i en jordhög, ett manus som heter Jag är grävlingen. Författarnamnet är angivet till Jan Apelgren. Denne Jan har skrivit ett testamente där han lämnar rättigheterna till sina manus till förlaget. De ger ut det efter att ha fått honom dödförklarad, och det blir en succé.

Läsarna får följa polisen Cecilias privatliv och än mer Annika Granlunds tillsammans med sin man Martin. Annika är psykiskt instabil efter ett missfall och hör saker i väggarna hemma.

Spänningen stegras när handlingen kommer närmare den sjätte november. Skall något nytt dåd ske? Elegant lotsar författaren läsaren framåtmot det oundvikliga slutet. Spänningen stiger.

Karaktärerna är intressanta och väl gestaltade. Det är de som driver boken framåt. Läsarens intresse ligger främst hos hur det ska gå för personerna, och kanske inte så mycket om det ska ske ett nytt dåd eller inte. Det tar man för givet att det ska.

Fredrik P Winter sällar sig till årets stora skara av duktiga debutanter. Jag läser gärna mer av honom. Men då får han inte tippa över alltför mycket åt skräck och övernaturligheter. Det är gränsfall här.

Betyg: 4 tomteluvor  



Foto: Lars Ardarve

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2