onsdag 8 april 2020

Maria Grund: Dödssynden - Bokomdöme


Dödssynden
Av Maria Grund
Modernista 2020
ISBN 9789177819455, Inbunden, 346 sidor

Under årets första månader har många författare deckardebuterat. Denna tillhör en av de bättre. Maria Grund är manusförfattare och bosatt på Gotland, av alla ställen.

Skriver hon som så många andra om Gotland? Ja och nej. Hennes arena påminner om Gotland utan att ön nämns vid namn. Men det är en stor ö, och här finns en ringmur, så läsaren får dra sina egna slutsatser.

Det börjar med att en fjortonårig flicka hittas död i ett kalkbrott. Hon har skärsår i handlederna och på höften är talet 26 skrivet. I övrigt finns inga spår. Självmord eller mord?

En äldre kvinna hittas senare brutalt mördad, här finns inga tvivel. Hon har bl. a blivit skuren som ett kors i strupen. Mordet är extremt brutalt. Brottet följs av liknande våldsamma dåd. Detta blir starten på en mördarjakt där det visar sig att ett antal barn har nyckeln till mordgåtans lösning. Det blir dramatiskt, mycket dramatiskt.

Kriminalkommissarie Sanna Berling leder utredningen tillsammans med sin nya kollega Eir Pedersen. Överhuvudtaget är de utredande poliserna få och arbetet går långsamt. De får bara en person från NOA till hjälp.

Något som präglar precis alla karaktärer i boken är att de är mer eller mindre aggressiva, man kan inte påstå att det någonsin är god stämning. Ilska och påhopp präglar berättelsen som på det viset blir mycket mörk.

Men författaren kryssar skickligt runt alla dessa utbrott och får till en historia som är fascinerande och tämligen svår att lista ut. Man kan dra paralleller till intriger skapade av sådana som Nesbö och Kepler. Visserligen får sannolikheten stryka på foten för spänningen. Så kan det vara i böcker av denna typ. En synnerligen lovande debut!


Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Katarina Grip Höök

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1134

The Kinks: Victoria In på listan 17 januari 1970 Låg kvar i 3 veckor, Högsta placering: 8