tisdag 14 april 2020

Varg Gyllander: STHLM: Farsot - Bokomdöme


STHLM: Farsot
Av Varg Gyllander
Louise Bäckelin Förlag 2019
ISBN 9789177991120, Inbunden, 317 sidor


Det känns märkligt att läsa den här boken från förra året mitt i dagens coronatider. Den handlar nämligen om en virussmitta som hotar världen.

I boken kommer inte viruset från Kina utan istället från en skum organisation som vill förändra världen. Allt orent ska bort och mänskligheten är tänkt att börja om från början med bara ”rena” individer. Ett hemskt scenario naturligtvis, och boken är precis så ruggig som det låter.

Intrigen är värdig en James Bondfilm, eller varför inte en Stålmannen eller Batmanhistoria. Sannolikhetshalten är inte så hög och det finns logiska luckor, men vad gör det? Vem ser en Bondrulle med anspråk på dokumentär sanning?

Varg Gyllander har tidigare utgivit STHLM: Inferno i denna serie. Den var extremt actionladdad. Det är något nertonat här, men det sprakar ändå från den ena spänningsscenen efter den andra. Varg Gyllander har förfinat sitt thrillerskrivande.

Hjältarna är just precis det, HJÄLTAR med stort H. Allra främst superagenten Norma som klarar det mesta och inte skyr några medel. En hårding, liksom hennes kamrat Joshua.

Det börjar med en massaker på en hel sameby. Tonårsflickan Ayla är den enda överlevande och hon flyr för sitt liv. Läsaren får följa hennes öden genom hela boken. Hon får symbolisera den mänskliga aspekten.

Det smäller både här och där, även på Nobelfesten. Jakten på den kriminella sekten blir ett klassiskt sekunddrama.

När Varg Gyllander i detta sammanhang skriver att tjänstemannen på Folkhälsomyndigheten har ett smittande leende vet jag inte om han driver med mig. Antagligen är det bokens humorinslag.

Betyg: 3 tomteluvor  



Foto: Richard Ryan

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2