måndag 1 mars 2021

Erik Anton: Kleopatras testamente - Bokomdöme

 

Kleopatras testamente

av Erik Anton

Bra Spänning 1992

ISBN 9171310487, Inbunden, 253 sidor

 

Den här boken är utgiven innan sidantalet började öka och intrigerna var tvungna att innehålla minst ett par parallella handlingar. Här berättas en historia, rakt och rättfram utan några direkta avvikelser.

Det betyder inte att det är en enkel intrig. Här finns flera komponenter som redan från början leder mot samma mål.

Kleopatras testamente är en mytomspunnen skatt som ska finnas någonstans vid Adriatiska Havet. Ålänningen och seglaren Max Ramm är där och letar. Han blir iakttagen av den unga danskan Jitsa Jensen. Hon är en nyfiken kvinna som vill veta vad han håller på med. Efter diverse kontroverser slår de sina kloka huvuden samman.

I farvattnen utanför den ö där de letar efter skatten befinner sig både en gammal sliten tankerbåt och myndigheternas bestyckade båt. De två farkosterna och de båda skattsökarna går minst sagt i clinch.

På klassiskt äventyrsvis blir de omväxlande tillfångatagna och fritagna. Det är mest med ett leende man läser om det även om här finns en hel del våldsamma händelser. Med dödlig utgång.

Jag hade gärna fått veta mer både om karaktärerna och om miljön. Erik Anton bjuder ändå på en stunds hygglig underhållning.

Betyg: 2 tomteluvor


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2