Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

lördag 20 mars 2021

Veronica Palm: Inte alla män - Bokomdöme

 

Inte alla män

Av Veronica Palm

Bokfabriken 2021

ISBN 9789178356072, Inbunden, 324 sidor

 

Författaren lämnade politikens centrum i mitten av 2010-talet. Hon nämndes som partiledarkandidat och har fortfarande uppdrag åt regeringen. Den här boken är hennes skönlitterära debut.

 

Boken kategoriseras som en spänningsroman, men till det är jag tveksam. Här finns absolut ett brott, kvinnomisshandel, i botten. En person dör, kanske ett brott, kanske inte. För mig är det mer en bok som manar till debatt och en bok om arbetet i riksdagshuset.

 

Det senare är bokens styrka. Veronica Palms kunnighet i ämnet göra att beskrivningen av det politiska arbetet fängslar och fascinerar. Det är mycket fokus på det, även om politiken är en kuliss för bokens egentliga budskap. Hustrumisshandeln. Det är nu inte ett ovanligt ämne längre inom kriminalromanerna.

 

Därför krävs det något extra av historien. Författaren skriver väl, men det blir lite för schematiskt och schablonartat. Naturligtvis är händelserna hemska och vedervärdiga, men de når inte riktigt fram för att det ska bli den riktiga nerven i berättelsen.

 

Jag hoppas ändå att Veronica Palm får blodad tand och att hon har flera historier att berätta. Kombinationen mellan politik i verkligheten och något spännande ämne är kittlande.


Betyg: 3 tomteluvor Foto: Bengt Alm


Inga kommentarer: