söndag 28 mars 2021

Kristina Agnér: Var inte rädd för mörkret - Bokomdöme

 

Var inte rädd för mörkret

Av Kristina Agnér

Albert Bonniers Förlag 2021

ISBN 9789100186333, Inbunden, 348 sidor

 

Författaren som är debutant överraskade mig. Inte för att hon har skapat något nytt, snarare för att hon har återupplivat femtio- och sextiotalsdeckarna.

 

Själva temat är inte heller ovanligt. En kvinna (det är oftast det) ärver ett hus i skogen. När hon väl tar sig dit börjar underliga saker hända och historiska händelser kommer upp till ytan. Sådana arvshistorier kan man läsa med jämna mellanrum och kan därför kännas lite uttjatade. Kristina Agnér har ändå lyckats skapa något eget av detta.

 

Alva bor i Stockholm. Hennes mor har avlidit och lämnat ett hus i Småland. Det ligger i en liten fiktiv ort, eller snarare strax utanför den. Mitt i den mörkaste skogen vilket skrämmer Alva som är mörkrädd. Hon har för avsikt att sälja huset och börjar fixa till det för fotografering och utannonsering.

 

Hon blir bekant med de närmaste grannarna som efterhand avslöjar den ena hemligheten efter den andra. Polisen upptäcker att hennes mors död inte var naturlig. Mysterierna samlas på hög och Alva känner sig hotad. Det klassiska ”vem är släkt med vem” blir också en spännande kuliss.

 

Med en lagom blandning av spöklika händelser i mörkret, av att lägga näsan i blöt och en smula romantik tar sig boken fram i ett behagligt tempo mot den oundvikliga upplösningen.

 

Att avsluta en bok är alltid svårt, speciellt för en debutant. Kristina Agnér har kanske överdramatiserat finalen något, men jag tror ändå att hon kommer att skriva fler läsvärda böcker i den här serien. För en fortsättning blir det väl? Det resterar ett antal nystan att tråckla upp i intrigen.


Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Emil Malmborg

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2