måndag 8 mars 2021

Lars Barringer: Våldtäkten - Bokomdöme

 

Våldtäkten

av Lars Barringer

Mysterious Press/Förlags AB Wiken 1991

ISBN 9171190422, Inbunden, 267 sidor

 

Boken borde ha hetat Våldtäkterna. Det handlar om flera sådana. Ett brödrapar förgriper sig på ett antal kvinnor. Männen är socialt missanpassade, men inte helt utanför samhället. De är vidriga typer som inte har några empatiska känslor.

Läsaren får följa dem, därför är man mer informerad än polisen. Kommissarie Magnusson heter han, och han känns ganska ensam i utredandet. Den fjärde och femte personen man får följa är ett av offren och hennes man. Lilian och Georg Hemlin. Hon har bestämt sig för att lämna sin man, men hamnar i stället i klorna på de hemska bröderna.

Trots att läsaren vet mer än polisen blir det spännande. Kommissariens tankegångar leder honom närmare och närmare en upplösning.

Man måste komma ihåg att boken är skriven i annan tid, innan mobiltelefonerna. Den känns ändå aktuell, mäns våld mot kvinnor måste alltid uppmärksammas, och stävjas. Dessutom känns många av tankegångarna igen från dagens händelser.

Trots det allvarliga ämnet innehåller boken en del småputtriga delar. Kommissariens kärleksbekymmer är underhållande, trots att han och hans föremål för beundran niar varandra under lång tid. Tidens tand.

Betyg: 3 tomteluvor


Inga kommentarer:

Malin Persson Giolito: Motiv - Bokomdöme

  Motiv Av Malin Persson Giolito Wahlström & Widstrand 2024 ISBN 9789146241591, Inbunden, 316 sidor Efter den monumentala succén med Stö...