onsdag 31 mars 2021

Cecilia Sahlström: Pojkarna - Bokomdöme

 

Pojkarna

Av Cecilia Sahlström

Bokfabriken 2021

ISBN 9789178353835, Inbunden, 348 sidor

 

Författaren är framme vid den sjätte delen om lundapolisen Sara Vallén. Cecilia Sahlström är flitig, mer än en bok per år i genomsnitt. Hon tillhör den skara av serieförfattare, mest kvinnor, som blandar deckarhistorien med en rejäl dos av karaktärernas personliga problem.

 

I den här boken behandlas främst ungdomsbrottslighet, men också en del främlingsfientlighet. En ung pojke hittas skjuten och en av hans kamrater erkänner nästan omedelbart brottet. De bakomliggande orsakerna är dock oklara.

 

Bit för bit rullas pojkgängets liv upp och det är ingen vacker berättelse. Författaren känns mycket trovärdig i sina beskrivningar runt den brottsligheten. Det är ett gripande och våldsamt scenario som Cecilia Sahlström målar upp.

 

Samtidigt försvinner en kvinnlig student spårlöst. De båda fallen upptar polisens tid, men har till synes inget gemensamt. Eller?

 

Hela intrigen präglas av en viss naivitet och det är svårt att bli riktigt engagerad. Författaren har arbetat en längre tid inom polisen, men ändå känns polisutredningen halvdant genomförd.

 

Boken är tämligen händelsefattig. Det är mest ett resonerande om gärningsmannens bevekelsegrunder, om orsaken till skjutningen. Av det jag hittills lästa av Cecilia Sahlström är det här inte hennes bästa bok.


Betyg: 2 tomteluvor  



Foto: Bengt Alm


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1135

Ola & The Janglers: No No No In på listan 11 september 1965 Låg kvar i 4 veckor, Högsta placering: 5