lördag 20 mars 2021

Gustafson & Kant: Löparen - Bokomdöme

 

Löparen

Av Gustafson & Kant

Lind & Co 2021

ISBN 9789179034634, Inbunden, 384 sidor

 

 

Anders Gustafson & Johan Kant har valt att döpa sina böcker till Singöserien. Singö är en ö i norra Roslagen. Det är Sveriges 36:e största ö och har drygt 300 bofasta innevånare. Men på sommaren bor här flera tusen personer ytterligare.

 

Kriminalinspektören Solbritt Andersson arbetar på Norrtäljepolisen och har ett hus på ön. I det huset har tidigare bott en ung flicka som sedan har försvunnit. Solbritt hittar en löparsko i skogen och börjar misstänka att den tillhör den försvunna Linda.

 

Polisen har annat att göra än att följa gamla spår till nedlagda fall. Solbritt vill forska vidare men får nobben. Hon struntar i givna order, gång efter annan, och fortsätter sitt korståg. Givetvis har hon rätt. Hon är ju bokens hjälte. I verkligheten hade hon kanske fått sparken.

 

Handlingen tar sig inte fram på raka räls, det är många utvikningar, och en hel del mindre bihistorier. Polisarbetet är tämligen taffligt, allra helst förhören. Men det är klart att man kommer till resultat. I en sådan här underhållningsroman är något annat otänkbart.

 

Boken fungerar för en stunds förströelse, men sätter inga djupare spår.

Betyg: 2 tomteluvor 


Foto: Eva Lindblad


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3