fredag 26 mars 2021

Gustaf Skördeman: Faust - Bokomdöme

 

Faust

Av Gustaf Skördeman

Polaris 2021

ISBN 9789177953838, Inbunden, 361 sidor

 

Förra året kom den rosade första delen om polisen Sara Nowak, Geiger. Nu följer författaren upp med Faust. Båda titlarna syftar till täcknamn för personer inom Stasi. DDR finns inte längre, men många av Stasis agenter lever vidare i Gustaf Skördemans böcker.

 

Det här är en ren fortsättning på den första boken, och jag blir inte förvånad om det kommer fler delar. Huvudpersonen Sara arbetar inte på samma rotel inom polisen längre, men det har egentligen ingen betydelse. När hon återigen får korn på spår som leder till Stasi kan hon inte låta bli att lägga näsan i blöt. Det tar upp stor del av hennes tid. Som så många litterära poliser bryter hon mot givna order och gräver ensam i ärenden som hon inte kan låta vara. Sådant kan vara skäl för uppsägning, men inom litteraturen är det inte så, den enskilde polisen har nästan alltid rätt och kan därför slippa undan.

 

Samtidigt som Sara gräver i gamla och förskräckliga brott har hon kaos på hemmaplan. Hennes barn mer eller mindre hatar henne och sin egen man ser hon knappt skymten av. Beskrivningen av den överklassmiljö som hon tillhör, trots sitt yrke, är träffsäkert beskriven av författaren. Lätt humoristiskt till och med.

 

Gustaf Skördeman är skicklig på att bygga upp spänning. Drivet att läsa vidare är stort. Jämfört med förra boken är tempot mer eller mindre konstant.

 

Att skriva ett acceptabelt slut på en spänningsroman är en konst i sig. Jag är inte riktigt överens med författaren här, för mig blir det lite för krystat och det förtar en del av den förväntning som byggts upp.

 

Det finns mycket som är bra med de här böckerna. Jag ser fram emot än mer slipade delar i serien.


Betyg: 4 tomteluvor  



Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2