fredag 30 december 2011

Åke Axelsson: Flickan med läderkängorna - Bokomdöme

Flickan med läderkängorna
Av Åke Axelsson
Isaberg Förlag 2011
ISBN 9789176948378, Inbunden, 309 sidor
Flickan som åsyftas i titeln är en ung alkoholiserad konstnär. Hon försöker bryta sig ur sin situation och får en av Axelssons Umepoliser som övervakare. Erika, som flickan heter, dras in i en beskyddarhärva när hon hjälper en konsthandlare genom att misshandla en av de busar som kommer för att inkräva beskyddarpengarna. Där ser man ett litet drag av Lisbeth Salander i henne, men inga likheter i övrigt.

Mannen som hon misshandlat blir senare mördad och hon dras mer och mer in i fallet på ett märkligt sätt. Kriminalavdelningen i Västerbottenstaden tycks gärna utnyttja hennes tjänster. För att vara skrivet av en f d polis, som denna författare är, bär detta inte trovärdighetens stämpel.

För att komplicera saken ytterligare uppstår tycke mellan övervakaren och Erika. Författarens förmåga att beskriva dessa djupare känslor är begränsad. Han är bäst när det gäller polisavsnitten i boken, även om just denna historia kanske inte är den bästa han skrivit.

Jag skulle gärna vilja veta mer om de poliser som befolkar Axelssons polisromaner, samtidigt som han har begränsningar just i relationsbeskrivningarna. Men det är absolut något att arbeta på.

Betyg: 2 tomteluvor

Märkliga skivomslag 49

Det är synd om den här grabben - på riktigt. Han föddes utan armar och är numera advokat för handikappade. Men det gör ju inte skivomslaget snyggare.

Källa: DiFonzo: The Worst Album Covers of the World - Boström, Kristenson, af Trampe: Sveriges Sämsta Skivomslag

onsdag 28 december 2011

Unni Drougge: Förkunnaren - Bokomdöme

Förkunnaren
Av Unni Drougge
Massolit Förlag 2011
ISBN 9789186649166, Inbunden, 449 sidor
Om Raymond Chandler hade varit kvinna hade han skrivit den här boken. Huvudpersonen Berit Hård har många drag av Chandlers hårdkokte Philip Marlowe. Samma oräddhet, lätta naivitet, dekadans och framförallt den cyniska humorn.

Drougge låter en del kända personer ingå i bokens persongalleri t ex Leif G W Persson. Men även andra figurer som spelar centrala roller i handlingen har lånat drag av verkliga personer. Jag tycker mig känna igen både den ena och den andre, men det är naturligtvis upp till läsarens fantasi att koppla på det viset.

I denna andra bok om journalisten Berit Hård får hon i uppdrag att skriva ett porträtt på den populära artisten Lotuz af Love. En karismatisk artist som predikar kärleksbudskap och klär sig i klänningsliknande plagg!!! Artisten samarbetar med det socialdemokratiska partiet och även de kontrakterar Berit. Men det går inte som man tänkt sig. Det inträffar skandaler och personer blir mördade. Berit Hård får en nöt att knäcka.

Unni Drougge använder satir, ironi och humor som vapen. Stundtals blir det humor på skratt och fnissnivå, men ibland sackar storyn av och det blir lite segt, kanske för att boken är på tok för lång. En mer koncentrerad story hade lyft humor och handling.

Men Berit Hård är en hjältinna som inte är skapt som andra. Inget tycks kunna rucka på hennes självbestämmanderätt och inget får stå i vägen för henne när hon är på jakt efter njutningsmedel i olika former.

Betyg: 3 tomteluvor

Att angöra en brygga - Filmomdöme

Att angöra en brygga
1965
Regi: Tage Danielsson
Svenska Ords klassiska fars innehåller ett extremt stort antal komiska scener, repliker och förvecklingar. Den bygger främst på upprepning, men även på en sorts logisk galenskap.

Grundidén är enkel. Ett antal personer ska ha kräftskiva på en ö. Några är redan där, och de håller på att duka upp kräftorna. De övriga seglar dit och de har med sig dryckesvarorna. Men de har svårt att angöra bryggan, mycket går snett. De båda sällskapen ser trånande på varandra i längtan efter mat respektive dryck.

De kommer på den ena snillrika idén efter den andra för att kunna förenas. Men allt grusas. Filmen lever i stor grad på ett antal alldeles fantastiska komediskådespelare. Man påminns hela tiden om Lars Ekborgs storhet, och Gösta Ekman är som vanligt en mästare på att falla.

Tyvärr har filmen ett par svackor där tempot trappas ner och komiken bleknar. Men i stort är detta en av svensk komisk films absoluta pärlor.

Betyg: 4 tomteluvor

Within our gates - Filmomdöme

Within our gates
1920
Regi: Oscar Micheaux
Denna film är den mest berömda av afrikansk-amerikanska filmens fader Oscar Micheaux. Den är en gripande berättelse om de färgades situation i USA och om rasismen. När filmen hade premiär var det mycket som klipptes bort eftersom censorerna ansåg många scener vara alltför provokativa. Det är svårt att förstå när man ser filmen idag.

Tvärtom önskar man sig en hårdare kritik. Filmen känns i många stycken ganska undfallande och är mer en tragiska kärlekshistoria än ett debattinlägg. Men det kanske var nödvändigt att göra så vid den tid som filmen producerades.Filmen har varit försvunnen i 70 år men har restaurerats av Filmoteca Española i Madrid.

Betyg: 3 tomteluvor

Veckans låt 143

Svenskt igen. I tre veckor låg Ola & The Janglers på Tio i Topps förstaplats med Let's Dance från 9 november 1968. Det blev deras sista av fyra ettor.

Låten däremot hade toppat en gång tidigare, med Chris Montez, redan 1962. Ola Håkansson och Leif Johansson gick sedan vidare till den interntionellt kända gruppen Secret Service. Och efter det blev Ola chef för Sonets musikförlag och startade Stockholm Records.

lördag 24 december 2011

Adventskalendern Lucka 24

Melodifestivalen 1988 Tommy Körberg: Stad I Ljus (Py Bäckman)

Önskad av Maria
Den här finalen avhölls i Malmö Stadsteater och programledare var Sveriges Radios Bengt Grafström. Melodifestivalen sändes nu för första gången i TV2. Vinnarlåten var egentligen skriven för Jan Malmsjö, men han tvingades backa ur p g a teaterengagemang. Och i Eurovisionfinalen var Tommy Körberg förkyld, vilket gjorde att kompositören Py Bäckman var beredd att hoppa in. Tommy fixade rösten, men kom inte bättre än tolva.

I Melodifestivalen deltog flera låtar som blev hits. Lena Philipsson med Om Igen och Lotta Engberg + Triple & Touch med 100 % t ex. Men det blev en jordskredsseger för Stad I Ljus, hela 84 poäng av 88 möjliga.

fredag 23 december 2011

Märkliga skivomslag 48

Vad roligt de verkar ha!!!

Källa: DiFonzo: The Worst Album Covers of the World - Boström, Kristenson, af Trampe: Sveriges Sämsta Skivomslag

Adventskalendern Lucka 23

Eurovision Song Contest 1972 - Luxemburg
Vicky Leandros: Après Toi (Klaus Munro &Maria Panas/Klaus Munro & Yves Dessca)
Tävlingen avhölls i Skottland, i Usher Hall i Edinburgh. Detta eftersom fjolårsvinnarna Monaco hade meddelat att man inte hade resurser att arrangera. BBC var vid denna tid ständing hjälpgumma, även om man just detta år hade tagit på sig värdskapet ganska motvilligt.

Varje land hade två jurymedlemmar som var på plats, de var dock förbjudna att umgås med de tävlande. Sveriges jury bestod av Titti Sjöblom (under 25 år) och Arne Domnaerus (över 25 år).

Norge tävlade med en svensk sångare, Benny Borg (14:e). Sveriges Family Four blev 13:e. Vinnarlåten blev en stor Europahit, liksom tvåorna, den knappt besegrade brittiska gruppen The New Seekers med Beg, Steal Or Borrow. Sveriges båda jurymedlemmar tyckte bäst om Österrike medan Sverige fick en toppoäng av Belgiens äldre jurymedlem.

torsdag 22 december 2011

Adventskalendern Lucka 22

Det går bra att önska ettor i Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Skriv i kommentaren. Man får önska flera gånger dessutom. Och vad ska det bli på julafton - något önskemål?

Melodifestivalen 1972 Family Four: Härliga Sommardag (Håkan Elmquist)
Efter segern 1971 med Vita Vidder följde Family Four upp med en ny topplacering, nu med sommartema istället. Naturligtvis höll man till på Cirkus i Stockholm och programledare var Gunilla Marcus. Juryn bestod av elva experter.

Man tillät för första gången utländska upphovsmän, främst för att Cornelis Vreeswijk skulle kunna delta med en egen sång. Östen Warnerbring hade med sig en kör som sjöng hellre än bra. Bl a ingick Putte Kock i den. Störst skivsuccé gjorde Lena Andersson med Säg Det Med En Sång, som kom trea.

Vinnarlåten fick högsta poäng av fyra jurymedlemmar, medan fem av dem gav den en nolla. Överhuvudtaget var alla röster ganska spridda. I Europafinalen blev det sedan en trettondeplats. 

onsdag 21 december 2011

Veckans låt 142

Den 19 oktober 1968 hamnade den unga brittiska sångerskan Mary Hopkin högst upp på Tio i Topp med Those Were The Days. Där fick hon ligga i tre veckor. Låten är en av de första låtar som Paul McCartney producerade på det nystartade skivbolaget Apple.

Hon hade sin storhetsperiod i slutet på sextiotalet, men har fortsatt att ge ut musik. Numera är det mest folkmusik hon gör. Mary Hopkins webbplats 

Adventskalendern Lucka 21

Det går bra att önska ettor i Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Skriv i kommentaren. Man får önska flera gånger dessutom. Och vad ska det bli på julafton - något önskemål?

Eurovision Song Contest 1970 - Irland
Dana: All Kinds Of Everything (Derry Lindsay & Jackie Smith)
1970 blev det år då Irland började sitt segertåg. De har sammanlagt tagit hem hela sju segrar. Dana som sjöng ska inte förväxlas med den Dana som vann för Israel 1998. Irlands Dana var en ung skolflicka som egentligen hette Rosemary Brown och hon sjöng så innerligt att hon tog hem segern före Storbritannien som deltog med likaledes unga, men mer rutinerade, Mary Hopkin. Spanien slog på stort med Julio Inglesias, men det räckte bara till en femteplats. Kanske för att han då inte var så känd, den främsta meriten dittills var att vara reservmålvakt i Real Madrid.

Efter fiaskot året innan med fyra delade vinnare lottades arrangörsland fram. Holländarna drog vinst/nitlotten och tävlingen hölls i RAI Congrescentrum i Amsterdam. Strulet 1969 fick också flera länder att hoppa av i protest, bl a Sverige. Men även Norge, Finland och Portugal stannade hemma. Tävlingen sändes inte heller i svensk TV. I våra tidningar stod bara korta notiser om att nu arrangeras den sista schlagerfinalen.

tisdag 20 december 2011

Adventskalendern Lucka 20

Det går bra att önska ettor i Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Skriv i kommentaren. Man får önska flera gånger dessutom. Och vad ska det bli på julafton - något önskemål?

Eurovision Song Contest 1967 - Storbritannien
Sandie Shaw: Puppet On A String (Bill Martin & Phil Coulter)
Inga nya länder var med när tävlingen hölls i Grosser Festsaal der Wiener Hofburg i Österrikiska Wien. Men däremot hade Danmark dragit sig ur, och skulle bli borta i tio år. Den nye TV-underhållningschefen där tyckte att man kunde använda pengarna till något bättre.

I balsalen där man höll till hade producenterna monterat in flera roterande stora speglar vilket fick både publik och deltagare att bli lite yra i bollen. Vinnarlåten med den barfotafotasjungande Sandie Shaw blev en stor internationell hit. Men det blev också fjärdeplacerade Luxemburgs L'amour Est Bleu som sjöngs av Vicky Leandros. I Sverige hamnade den på listorna både med Paul Mauriats Orkester och gitarristen Jeff Beck.

Men Puppet On A String tog en jordskredsseger, trots lite ljudproblem i början av framförandet. Sveriges Östen Warnerbring blev åtta. Vi fick tvåpoängare från Norge och Irland, samt ettor från Portugal, Finland och Monaco. Sveriges högsta poäng gavs till Frankrike, som kom trea. Siw Malmkvist spelade in vinnarlåten här hemma och kallade den Sprattelgumma.

måndag 19 december 2011

Adventskalendern Lucka 19

Det går bra att önska ettor i Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Skriv i kommentaren. Man får önska flera gånger dessutom. Och vad ska det bli på julafton - något önskemål?

Melodifestivalen 1967 Östen Warnerbring: Som En Dröm (Marcus Österdahl & Curt Peterson/Patrice Hellberg)
Maud Husberg var programledare när Melodifestivalen huserade i sin stamlokal, Cirkus i Stockholm.TV hade nu tagit över helt. Därför sändes inte programmet i radion. Dessutom var detta första året som Melodifestivalen hette just Melodifestivalen.

Några artister framförde två bidrag. Därför vann Östen Warnering knappt före sig själv. Det andra bidraget hette En Valsfan, skrivet av Hasset & Tage samt Gunnar Svensson. Det blev en tvist om framförandet eftersom upphovsmännen ville ha med Margareta Krook på scenen. Hon skulle på slutet av låten utbrista "men detta är väl ingen vals?!", vilket det heller inte var.

I finalen blev sedan Som En Dröm åtta.

söndag 18 december 2011

Adventskalendern Lucka 18

Det går bra att önska ettor i Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Skriv i kommentaren. Man får önska flera gånger dessutom. Och vad ska det bli på julafton - något önskemål?

Eurovision Song Contest 1965 - Luxemburg
France Gall: Poupée De Cire, Poupée De Son [Vaxdocka, Skivdocka] (Serge Gainsbourg)
Det här är min favorit av alla Eurovisionlåtar genom tiderna. Jag föll pladask då, och jag gillar den fortfarande. Den är ju också skriven av legenden Serge Gainsbourg. Han var aktuell på listorna i Sverige några år senare tillsammans med Jane Birkin och den kontroversiella låten Je T'aime Moi...Non Plus.

Tävlingsarena var Sala di Concerto della RAI i Neapel. Nytt deltagarrekord med 18 länder blev det och för första gången sändes programmet i några östeuropeiska länder, även om de inte deltog. Irland, som har vunnit flest gånger, var med för första gången och kom sexa. Sverige med Ingvar Wixell blev tia. Programledaren Reata Mauro pratade i stort sett bara italienska programmet igenom.

Det blev en jämn och spännande omröstning där France Gall vann knappt före Storbritannien och Frankrike. Svenskarna gav högsta poängen till grannlandet Danmark som kom sjua, och endast Danmark och Finland gav poäng till Sverige! Kompisröstning? Vinnarlåten spelades in på svenska av Lill-Babs och Gitte Henning och hette då Det Kan Väl Inte Jag Rå För. Här är vinnarreprisen:

lördag 17 december 2011

Adventskalendern Lucka 17

Det går bra att önska ettor i Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Skriv i kommentaren. Man får önska flera gånger dessutom.

Melodifestivalen 1965 Ingvar Wixell: Annorstädes Vals (Dag Wirén/Alf Henrikson)
Efter att ha missat 1964 års tävling p g a artiststrejk beslöt SVT att nu bara ha inbjudna kompositörer och textförfattare. Åtta stycken tillfrågades, men Ingvar Lidholm och Olle Adolphson tackade nej, så finalen bestod av sex bidrag. Bland upphovsmännen återfanns bl a Owe Thörnqvist, Bo Setterlind, Berndt Rosengren och Georg Riedel.

Dessutom lät man en och samma artist sjunga alla bidragen. Valet föll på operasångaren Ingvar Wixell. Själv var jag inte mycket för opera under sextiotalet, men just Ingvar gillade jag av någon anledning. Jag tror att han i TV sjungit duett med en kvinna vid namn Busk Margit Jonsson - och jag hade fallit. De var tydligen gifta visar det sig. Hon gifte sig sedan med Helge Skoog, men det äktenskapet har också upphört. Ingvar Wixell gick bort i oktober i år.

Naturligtvis var det Cirkus i Stockholm som gällde igen och programledare var Birgitta Sandstedt. Berndt Friberg och Egon Kjerrman var publikreportar och jagade fräckt positiva omdömen om Annorstädes Vals, men fick mest svaret att man höll på Owe Thörnqvists bossanova. Men det blev ändå valsen som vann en jordskredsseger. Det blev ingen skivframgång för Annorstädes Vals, faktum är att den har sålts sämst av samtliga vinnarlåtar. I Eurovisionfinalen blev det en tionde plats efter att för första gången sjungit på engelska. Absent Friends fick låten heta.

fredag 16 december 2011

Mattias Ronge: Den girige - Bokomdöme

Den girige
Av Mattias Ronge
Ordfront 2011
ISBN 9789170375705, Inbunden, 317 sidor
Med en titel som för tankarna till Molière debuterar Mattias Ronge i spänningsgenren. Han har tidigare utgivit romanen Tittaren 2010. Detta är nu ingen regelrätt deckare eller polisroman, det är just en spänningsroman. Boken blir mer och mer spännande ju längre man läser efter en ganska lugn och lite tråkig start.

Handlingen kretsar kring tre huvudpersoner, den nyrike Bernhard, smågangstern Denny och barnmorskan Alexandra. Deras liv har korsats eller kommer att korsas under bokens gång. Ronge hoppar friskt i tiden fram och tillbaka med lyckat resultat.

Det är främst Bernhard läsaren får följa. Han är uppväxt i ett strikt sossehem, men gör sig en förmögenhet på en egen internetsajt. Lyckan kan ändå inte bli fullkomlig. Han har ett medfött handikapp, en tredje hand som sitter placerad strax under ena armhålan. Bernhard är därför av naturen blyg och folkskygg. Pengarna blir hans revansch. Men han blir kidnappad och kan inte få fram lösensumman.

Pengarna är centrala i hela bokens handling. Vad kan girighet driva människor till? Alla huvudpersonerna drivs av en längtan efter mer pengar, men av olika skäl. På det viset avslöjar författaren personernas tillkortakommanden, deras bevekelsegrunder och kanske allra mest deras egoism. Och detta gäller inte bara huvudpersonerna, även bokens bifigurer uppvisar samma drivkrafter.

Ronge har ett mycket varierat och underhållande språk. Han drar sig inte heller för att ge både dialog, tankar och handling humoristiska knorrar. Bra!! Han får gärna skriva mer i denna genre.

Betyg: 4 tomteluvor

Det finns en snutt på Youtube om boken:

Märkliga skivomslag 47

Vem kom på idén? Sjuk hjärna, eller? Killen på råttan heter faktiskt Jerry Williams, bara det!!!

Källa: DiFonzo: The Worst Album Covers of the World - Boström, Kristenson, af Trampe: Sveriges Sämsta Skivomslag

Adventskalendern Lucka 16

Det går bra att önska ettor i Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Skriv i kommentaren. Man får önska flera gånger dessutom.

Eurovision Song Contest 1964 - Italien
Gigliola Cinquetti: Non Ho L'età (Nicola Salerno/Mario Panzeri)
1963 kom Sverige sist och det fanns en stor revanschlusta. Men Teaterförbundet utlyste en artiststrejk som satte stopp för en svensk uttagning. Dagen före den internationella finalen avlystes strejken. Därför kunde svenskarna i alla fall få se de 16 bidrag som tävlade där.

Tivolis konsertsal i Köpenhamn var skådeplats. En nymodighet var detta år att dansk TV hade en kamera bakom scenen. M a o det första "green room". Italien hade skickat en sextonårig sångerska, Gigliola Cinquetti, som krossade allt motstånd. Hon fick nästan tre gånger så många poäng som andraplacerade Storbrittannien.

torsdag 15 december 2011

Adventskalendern Lucka 15

Det går bra att önska ettor i Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Skriv i kommentaren. Man får önska flera gånger dessutom.

Melodifestivalen 1963 Monica Zetterlund: En Gång I Stockholm (Bobbie Ericson/Beppe Wolgers)
Vackra och ljuva Monica Zetterlund med denna likaledes vackra och ljuva ballad blev ingen hit i Europa. Sista plats med noll poäng belönade Eurovision den med.

Det här var sista gången som man i den svenska uttagningen lät två olika artister framföra varje melodi. Förutom Monica var det "Sveriges svar på Frank Sinatra", Carli Tornehave, som sjöng vinnarlåten. Finalen innehöll tolv sånger, varav sex gjorts av inbjudna kompositörer. Naturligvis blev det en maratonsändning eftersom varje bidrag framfördes två gånger. Som vanligt var det Cirkus i Stockholm som var skådeplatsen och programledare var Sven Lindahl. Vinnaren utsågs av en expertjury på nio män och tre kvinnor.

De motiverade sitt vinnarval med: - "Den har svensk anknytning." Andra finalmelodier som blev skivsuccéer var Twist Till Menuett med Lasse Lönndahl och Zum, Zum, Zum, Lilla Sommarbi  med Ann-Louise Hanson.

onsdag 14 december 2011

Litteraturpris

Vi som bloggar om böcker kan nominera böcker till Bokbloggarnas litteraturpris.

Jag har nominerat Anders de la Motte: [buzz]
Och här finns en länk: Bokbloggarnas litteraturpris

Veckans låt 141

14 september hamnde The Beatles för allra sista gången på Tio i Topps första plats, och det med låten Hey Jude. Där fick den ligga i fem veckor.

Denna Lennon/McCartneylåt är skriven av Paul, och var den första som kom ut på Appleetiketten. Den skrevs från början till Johns son Julian och hette då Hey Jules. Den var tänkt att trösta honom under hans föräldrars skilsmässa.

Adventskalendern Lucka 14

Det går bra att önska ettor i Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Skriv i kommentaren. Man får önska flera gånger dessutom.

Eurovision Song Contest 1963 - Danmark
Grethe & Jörgen Ingmann: En Dansevise (Otto Francker/Sejr Volmer Sörensen)
Frankrike hade tröttnat på att arrangera efter tre vinster på fem år. Därför tog BBC över och sände från sitt eget Television Centre i London. Man sände från två olika studior samtidigt. En med artisterna och orkestern och en annan med publik, programledare och omröstning. Ett arrangemang som inte direkt skapade någon känsla för artisterna.

För Norden blev det både vin och vatten. Danmark tog den första segern, men Monica Zetterlund för Sverige delade sista platsen med noll poäng med Finland, Norge och Nederländerna.

Norrmännen stod för tidernas röstschabbel eftersom när man började läsa upp rösterna upptäckte att de var ofullständiga och bad att få återkomma. När de gjorde det var siffrorna markant förändrade till Danmarks fördel. Annars hade Schweiz vunnit. De kom nu tvåa, ett par poäng efter danskarna.

Det var svenskt i pausunderhållningen. De berömda cykelakrobaterna Ola och Barbro Nordström från Ludvika fick underhålla. Några unga artister såg också dagens ljus här; Francoise Hardy och Nana Maouskori, namn som skulle höra tala om sig.

tisdag 13 december 2011

Avlyssnat i T-banan

Följande små visdomsord tjyvlyssnade jag i tunnelbanan. En tjej i tjugoårsåldern berättade för en jämnårig.

- Alltså det hände i våras. Det är typ det som kommer innan sommaren, du vet!!

Snart är det vår igen håhåjaja!!!

Adventskalendern Lucka 13

Det går bra att önska ettor i Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Skriv i kommentaren. Man får önska flera gånger dessutom.

Melodifestivalen 1968 Claes-Göran Hederström: Det Börjar Verka Kärlek, Banne Mig (Peter Himmelstrand)
Detta år hade SVT i förväg valt ut tio artister som kompositörer och textförfattare, vilka som helst, fick skicka in bidrag till. Den vinnande Peter Himmelstrand hade skickat till alla utom Gunnar Wiklund, och hade tre bidrag med i finalen. En final som vanligt avgjordes på Cirkus i Stockholm. Programledare var Magnus Banck. Även Marcus Österdahl hade tre bidrag med, men inget blev bättre än sjua. Artisterna fick själva välja melodi av de som de fått. Totalt var det 2 233 som skickades in.

Detta år var det första när popmusiken hade influerat låtarna, vilket hördes bl a i vinnarbidraget. Annars var det mest mollstämda ballader. Hederström vann bara två poäng före Svante Thuressons Du Är En Vårvind I April. Mona Wessman kom fyra med Gå Och Göm Dig, Åke Tråk, även den av Peter Himmelstrand, som blev en stor skivframgång i Sverige. I Eurovision blev Sverige femma.

Jag gillar Claes-Göran Hederströms för den tiden trendiga kavaj. Och spana in hans tunga, som han väter läpparna med oavbrutet. Jag tror att Lasse Holm har ärvt det av honom.

måndag 12 december 2011

Miljöministern är glad

Miljöminister Lena Ek är glad.

Orsak: Vid det stora klimatmötet i Durban har man kommit fram till ett lysande beslut.

Man har beslutat att man ska besluta något 2015 som ska gälla från och med 2020.

Det verkar att vara lätt att göra en miljöminister glad.

Anders Tysk: Stolthet & dödsdom - Bokomdöme

Stolthet & dödsdom – mörk himmel över Nova Scotia
Av Anders Tysk
MBF Bokförlag 2011
ISBN 9789185635382, Pocket, 224 sidor
Att ge ut böcker som orginalpocket är sympatiskt. Främst av omsorg med läsarens plånbok. Tyvärr är det inte alltid så att den utgivningsformen går hand i hand med kvalitet. Anders Tysk debutroman lovar mer, men där finns en del att förbättra.

Boken har fler huvudpersoner, de flesta är ganska osympatiska. Men deras bevekelsegrunder beskrivs nästan så att man som läsare kan få intrycket att de är någon slags hjältar. Boken handlar mycket om girighet och ännu mer om hämnd. Skådeplatsen är Nordamerika, framförallt Canada och staden Halifax.

John Wilder är framgångsrik flyktbilsförare vid bankrån. Dean är en nyligen pensionerad polis och Jenny Berg är en svensk framgångsrik författarinna. Läsaren får parallellt med grundhistorien följa hennes nya roman. En hemsk melodram som får mig att tvivla om hennes succé. De tre personernas öden korsas och det blir tidvis mycket våldsamt.

Ett bankrån går snett och brottslingarna flyr. De konfronteras med en bilspärr med blodig utgång som följd. John flyr till Canada där han möter Jenny. Dean följer i hans spår med hämnd och pengar i tankarna. Att karaktärerna är så giriga och egoistiska är ett problem för mig. I sådana här böcker behöver man en tydlig hjälte.

På något sätt får jag för mig att boken från början är skriven på amerikansk-engelska och sedan översatt till svenska. Språket för tankarna till hårdkokta alster från den kontinenten. Men det fungerar ändå, det blir inte överdrivet töntigt. Anders Tysk kan jag läsa mer av, kanske då med en liten mer varierad och spännande intrig. Och lite bättre korrekturläsning, tack!!

Betyg: 2 tomteluvor

Adventskalendern Lucka 12

Det går bra att önska ettor i Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Skriv i kommentaren. Man får önska flera gånger dessutom.

Eurovision Song Contest 1968 - Spanien
Massiel: La, La, La (Ramón Arcusa & Manuel de la Calva)
Favorit var detta år Cliff Richard med Congratulations, och det inte bara för att tävlingen avgjordes på hemmaplan, i Royal Albert Hall i London. Förväntningarna på låten och artisten hade trissats upp något enormt, men när rösterna var räknade blev det en andraplats, en poäng efter Massiel. Men det är naturligtvis Cliffs låt som fortfarande lever och sjungs på födelsedagar m m.

Det var första gången som det var tusentals åslådare och även första gången som tävlingen sändes i färg. Detta trots att de flesta länder ännu inte infört det i sina sändningar. Bland artisterna märktes Wenche Myhre som framförde Västtysklands bidrg (sexa). Svenskarna tyckte bäst om Irlands bidrag och våran egen Claes-Göran Hederström blev femma.

I Spanien var uttagningen en fars. Valet stod mellan två artister med två olika melodier. Då kompromissade man och skickade den ene med den andres sång. Men han vägrade eftersom han inte fick sjunga på katalanska. Och så blev det Massiel, vilket bestämdes en vecka innan sändning.

söndag 11 december 2011

Adventskalendern Lucka 11

Det går bra att önska ettor i Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Skriv i kommentaren. Man får önska flera gånger dessutom.

Eurovision Song Contest 1962 - Frankrike
Isabelle Aubret: Un Premier Amour [En Första Kärlek] (Claude Henri Vic/Roland Valade)
I Eurovisions sjunde upplaga fick Frankrike sin tredje vinst. Tävlingen avhölls i Grand Auditorium de RTL, Villa Louvigny i Luxemburg. Poängsystemet hade förändrats så att varje land bara fick ge poäng till tre melodier. Därför hamnade hela fyra länder på noll poäng. Svensk röstavlämnare var Tage Danielsson.

Vinnarlåten fick 26 poäng, vilket var dubbelt så många som tvåan Monaco. Sveriges Inger Berggren kom sjua. På sjätte plats kom den melodi som skulle bli den största skivframgången, Västtysklands bidrag med Conny Froboess; Zwei Kleine Italiener. (Tina och Marina med svensk text) Alla de tre främsta bidragen handlade om kärlek och sjöngs på franska.

lördag 10 december 2011

Adventskalendern Lucka 10

Det går bra att önska ettor i Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Skriv i kommentaren. Man får önska flera gånger dessutom.

Melodifestivalen 1962 Inger Berggren: Sol Och Vår (Ulf Källqvist/Åke Gerhard)
Som vanligt var det Cirkus i Stockholm som var tävlingslokal. Bengt Feldreich var programledare och allsångsspecialisten Egon Kjerrman kapellmästare. Men ingen tävling utan någon underlig "nyhet". Detta år fick Tv-tittarna och radiolyssnarna poströsta.

Men de sex bidragen som framfördes hade inbjudna kompositörer som upphovsmän. Det skulle ha varit sju, men Olle Adolphsons låt drogs bort i sista stund eftersom texten hade framförts tidigare. Dansken Otto Brandenburg blev den förste utländske artist som framförde ett bidrag, han kom fyra.

Man hade också kvar konstigheten med att två olika artister framförde varje bidrag. 102 327 röster fick Inger Berggren och Lily Berglund, och tvåa med 74 077 röster kom Monica Zetterlund och Carli Tornehavre. I finalen kom Inger sjua. 

fredag 9 december 2011

Märkliga skivomslag 46

Tuppfäktning är ingen trevlig sport. Den förbjöds t ex i England redan 1849. I USA är den tillåten i två stater; New Mexico och Louisiana. I landet Mexico, där denna grupp kommer ifrån, är det tillåtet.

Källa: DiFonzo: The Worst Album Covers of the World - Boström, Kristenson, af Trampe: Sveriges Sämsta Skivomslag

Adventskalendern Lucka 9

Det går bra att önska ettor i Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Skriv i kommentaren. Man får önska flera gånger dessutom.

Eurovision Song Contest 1971 - Monaco
Séverine: Un Banc, Un Arbre, Une Rue [En Bänk, Ett Träd, En Gata] (Jean-Pierre Bourtayre/Yves Dessca)

1971 fick Monaco sin enda vinst hittills. Tävlingen avhölls i Gaiety Theatre i Dublin. En nyhet var att man nu fick ha hela sex personer på scen istället för som tidigare två. Sverige hakade på detta och skickade Family Four (som kom sexa).

18 länder deltog. Danmark höll sig borta som vanligt, men Malta var nya. En annan nyhet var att samtliga länder skickade en musikvideo i förväg, så att alla TV-bolag kunde visa dem innan tävlingen. Varje land hade två jurymedlemmar som röstade, en under och en över 25 år. Sveriges jury bestod av Eva Blomqvist och Putte Wickman. Hela juryn fanns på plats i Dublin och flera mutförsök anmäldes. En maltesisk medlem försökte till och med locka upp den femtonåriga norska sångerskan Hanne Krogh upp på rummet med löfte om höga poäng.

Séverine vann knappt före Spanien och Västtyskland. Vinnarlåten blev en stor hit och sjöngs in på många språk. Siw Malmkvist gjorde den svenska versionen På En Gammal Bänk.  Här får ni vinnarreprisen:

torsdag 8 december 2011

Drottning Victoria = jag

....och det finns ett annat test där man kan se vilken historisk person man liknar mest.

Jag blev drottning Victoria (1819-1901), drottning av Storbritannien och Irland. Jag måste byta livsstil, det är en sak som är säkert!!!
Victoria
Prova själv vilken historisk person du liknar Historiska personprovet
Skriv gärna i kommentaren vem du blev.

Jag blev Bamse

Hos Nationalencyklopedin kan man göra en test för att se vilken av 150 fiktiva figurer man liknar mest.

Jag blev BAMSE!!!
Bamse
Testa själv: Fiktiva figurprovet
Skriv gärna i kommentaren vad du blev.

Fika hos Märtas

Idag fick det bli en fika på Märtas chokladfabrik!!! Bättre kan det inte bli. Mjau!!! Hemsida: Märtas Choklad
Dessutom kan man vinna en chokladask som Märtas lottar ut varje fredag. Man behöver bara gå in och gilla deras facebooksida: Märtas facebook

Releasefest med Regina Lund

Igår kväll var det releasefest för Regina Lunds nya diktsamling Laserstrålar. Det är den tredje boken i förlaget Kalla Kulors poesiutgivning.

Vi fick höra lite från de två tidigare böckerna. Översättaren Jerker Andersson läste dikter av punkpoeten John Cooper Clark och Marcus Priftis läste sin egen poesi.

Men framförallt fick vi höra från Regina Lunds nya bok. Regina för dagen klädd i en tjusig turkos utstyrsel. Dessutom hade hon matchande kontaktlinser, direktimporterade från Frankfurt. Cool!!!

Regina verkar att vara en människa som älskar att posera. Dessutom konsumerade hon julmust. Heders!!

...och bloggen fick en kram!!

Bunny Ragnerstam: Mord mördare mördast - Bokomdöme

Mord mördare mördast – Liket i bokhyllan
Av Bunny Ragnerstam
Servian Förlag 2011
ISBN 9789163376207, Häftad, 469 sidor
Bunny Ragnerstam kom ut med sin första kriminalroman redan 1972, Brottet som kom bort, och detta är den tredje i den genren. Författaren är journalist och har varit ordförande i Sveriges Författarförbund 1998 – 2002. Han har skrivit många böcker och hans skildringar av arbetarrörelsens historia låg till grund för TV-serien Kråsnålen 1988.

Han har förlagt handlingen i denna deckare till författar- och förlagsbranschen. Rimligtvis borde han ha stor insikt i hur det fungerar där. Och det han beskriver är en ganska cynisk och egoistisk värld. Den store bokförläggaren Wille Björk blir mördad. Det visar sig att så många som sju olika författare har ett horn i sidan till honom och har utdelat hotelser. Bokens centralperson, Larry Jansson, har just skrivit sin första bok, men inte fått den antagen ännu. Han har en inte helt fläckfri bakgrundshistoria och fuskar nu som privatdetektiv.

Boken marknadsförs som humoristisk och satirisk. Och javisst, ibland blir den det. Men stilen är alltför återhållsam och tar inte ut de svängar som intrigen inbjuder till. Både humor, ironi och satir saknar den udd som jag hade hoppats på. Att boken sedan är minst 100 sidor för lång gör att den humor som ändå finns här och där blir alldeles för glest förekommande.

Mer rödpenna och humor. Tack!!

Betyg: 2 tomteluvor

Nu har jag bytt musik...

i telefonen igen. Lista finns längre ned i vänsterkolumnen.
Denna gång blev det både rock, pop, country och även hårdrock. Men främst blev det mycket jazz. Thelonius Monk, Sonny Rollins, Bill Evans och den 8 CD långa liveinspelningen från Plugged Nickel med Miles Davis.

Adventskalendern Lucka 8

Det går bra att önska ettor i Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Skriv i kommentaren. Man får önska flera gånger dessutom.

Eurovision Song Contest 1961 - Luxemburg
Jean-Claude Pascal: Nous Les Amoureux [Vi Som Älskar Varandra] (Jacques Datin/Maurice Vidalin)
Mycket var sig likt från finalen två år tidigare. Samma lokal i Cannes och samma programledare, Jacqueline Joubert. Det var dessutom samma kapellmästare, producent och en liknande inledningsfilm.

Luxemburg har vunnit fyra gånger, och detta var den första. Anmärkningsvärt eftersom de kom sist året innan. Engelsmännen, norrmännen och belgarna gillade den inte och gav noll poäng bland de sexton deltagande länderna. Lill-Babs och April, April kom på fjortonde plats med bara Frankrike som stödröstare.

onsdag 7 december 2011

Veckans låt 140

I min genomgång av Tio i Topps listettor är jag nu framme vid 24 augusti 1968. Då, och i tre veckor framåt, toppade gatumusikanten Don Partridge med Blue Eyes. Han reste runt i Europa med sin enmansorkester bestående av akustisk gitarr, munspel, kazoo och en bastrumma på ryggen. Han föddes 1941 och avled förra året.

Adventskalendern Lucka 7

Det går bra att önska ettor i Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Skriv i kommentaren. Man får önska flera gånger dessutom.

Melodifestivalen 1971 Family Four: Vita Vidder (Håkan Elmquist)
Önskad av Anki
Året innan hade Skandinavien gemensamt bojkottat Eurovision Song Contest. Därför ville man nu satsa på något nytt. Tävlingen hölls som en del av Hylands Hörna med Lennart Hyland som programledare.

Tre artister bjöds in för att sjunga de utvalda bidragen bland de 1 164 man fått in, Tommy Körberg, Sylvia Vrethammar och Family Four. Man arrangerade fem semifinaler där vinnaren gick till en slutfinal. I semifinalerna röstade TV-publiken. Det märkliga inträffade då att Family Four vann samtliga deltävlingar och fick därmed framföra alla bidrag i finalen. I finalen var det till sist en expertjury som röstade.

Vita Vidder var favorit hos alla jurygrupper och vann klart. I Europafinalen placerade de sig sexa. Family Four bestod av fyra medlemmar: Agnetha Munther, Marie Bergman, Pierre Isacsson och Berndt Öst. Björn Ulvaeus och Benny Andersson hade skickat in en låt, Det Kan Ingen Doktor Hjälpa (bonuslåt), men den blev refuserad redan i första gallringen.

tisdag 6 december 2011

Adventskalendern Lucka 6

Det går bra att önska ettor i Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Skriv i kommentaren. Man får önska flera gånger dessutom.

Melodifestivalen 1961 Siw Malmkvist: April, April (Bobbie Ericson/Yngve Ormell[Bo Eneby])
Önskad av Maria
De här åren var den svenska uttagningen helt galen. Det var två olika artister som framförde varje bidrag. Och sedan skickade man av suspekta skäl en tredje att representera landet i Eurovision.

Cirkus i Stockholm med Jeanette von Heidenstam som programledare hade dock blivit standard. Dirigenten Thore Ehrling hade blivit sjuk och ersattes av William Lind. Sångerskan Inger Bergren blev också sjuk och ersattes med mycket kort varsel av Lily Bereglund.

Vinnarbidraget April, April sjöngs av Siw Malmkvist i en version och av Gunnar Wiklund i en annan. Siws version vann men hon fick kritik för att hon spelade apa under framförandet. Därför skickade man Barbro "Lill-Babs" Svensson istället. "Apspelet" berodde på att hon tappade bort sig flera gånger. Gunnar Wiklund var det naturliga valet kan man tycka, men han blev aldrig tillfrågad. Alla tre spelade in låten på skiva. Det ingår att vissla i April, April, och det kunde inte Lill-Babs. Men hon fick åka ändå och kom på 14:e plats.

Knappt slagna delade tvåor var Spela På Regnbågen (Lars Lönndahl/Lily Berglund) och Vårvinter (Lill-Babs/Lars Lönndahl).

Här kommer alla tre varianterna. Det är lite låg volym på Siwans inslag.

måndag 5 december 2011

Atlantic City - Filmomdöme

Atlantic City
1980
Regi: Louis Malle
Det är svårt att sätta in den här filmen i en enskild kategori. Kärleksthriller är väl det som kommer närmast. I centrum står en åldrad smågangster som försöker försköna den tid som varit. Hans väg korsas av en knarklangare och han får plötsligt lite pengar på fickan. Då uppvaktar han en kvinna som bor granne och dessutom är exfru till langaren. Men samtidigt är maffian knarket på spåren, det är de som är ägarna till det.

Smågangstern (Burt Lancaster) försöker på ålderns höst leva det liv han egentligen hade velat göra som ung, men det förstår man snart är dömt att misslyckas.

Intrigen väger lätt, men filmen lyfter med hjälp av den skicklige regissören Louis Malle och de helt fantastiska skådespelarinsatserna av främst Burt Lancaster, men också Susan Sarandon. Även birollerna innehåller sådant agerande att man sitter trollbunden vid filmen. Karaktärerna ger den liv.

Betyg: 4 tomteluvor

Adventskalendern Lucka 5

Det går bra att önska ettor i Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Skriv i kommentaren. Man får önska flera gånger dessutom.

Eurovision Song Contest 1978 - Israel
Izhar Cohen & Alphabeta: A-Ba-Ni-Bi (Nurit Hirsch/Ehud Manor)
Det var i Paris och i Palais des Congrés som Björn Skifs tappade texten. För första gången hade man två programledare, en engelsktalande man och en fransk talande kvinna.

En av favoriterna var Baccara som tävlade för Luxemburg med Parlez-Vous Francais?, som kom sjua. Norges Jan Teigen fick noll poäng och gav därför ut en platta efteråt som hette This Year's Loser. Grekland hade valt en meloldi med titeln Mr. Nobel. Men de var rädda för diplomatiska förvecklingar med Sverige och utlyste en ny tävling.

Israel var otippade, men vann med stor marginal. Den konstiga titeln är ett slags rövarspråk för ordet Jag. Nurit Hirsch som också dirigerade blev den första kvinnliga kompositör som vann tävlingen. Men någon internationell hit blev låten aldrig.

söndag 4 december 2011

Genom stormen - Filmomdöme

Genom stormen
(Way down east), 1920
Regi: D.W. Griffith
Griffith var USA's förste store regissör. Han var stumfilmskung på 1910 och 1920-talet. När han gav sig på 1800-talsmelodramen Way down east var det inte många som trodde på idén. Men han lyckdes göra en film som publiken tog till sig.

Han använder sig som vanligt av sin favoritskådespelerska, den docksöta Lillan Gish, i huvudrollen. Hon spelar den unga fattiga Anna Moore som drabbas av all världens olyckor. Hon beger sig till sina kusiner för att försöka låna pengar till sig och sin fattiga mamma. Där blir hon förförd av en sol och vårare som iscensätter ett falskt bröllop. Hon blir med barn och han kastar ut henne. Både Annas mor och den nyfödda babyn dör. Anna får bege sig ut på luffen. Hon får jobb på en stor gård där den unge sonen blir kär i henne. När de får veta hennes historia blir hon utslängd, mitt i en vinterstorm. Hon hamnar på ett isflak i floden, men den unge sonen räddar henne. De gifter sig naturligtvis på slutet.

En sådan historia kan lätt bli pekoral, men Griffith är skicklig. Han väver in annat i historien som gör att man inte blir helt övergödd med snyft. Det finns till och med ett stort antal slapstickinslag á la Helan och Halvan. Iscensättning, miljöer och skådespelarinsatser är verkligen på topp. En föregångsfilm i denna genre.

Betyg: 4 tomteluvor

Adventskalendern Lucka 4

Det går bra att önska ettor i Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Skriv i kommentaren. Man får önska flera gånger dessutom.

Melodifestivalen 1978 Björn Skifs: Det Blir Alltid Värre Framåt Natten (Peter Himmelstrand)
Önskad av Sanna
Eftersom Sverige och Forbes kom sist i Eurovision 1977 beslutade SVT sig för att enbart använda sig av inbjudna kompositörer. Man bjöd in 60 stycken och valde ut tio av dessa.

Ulf Elfving fick bli programledare på Cirkus i Stockholm. Anders Berglund var huvudkapellmästare, men flera bidrag hade egna. Skifs använde sig naturligtvis av Bengt Palmers.

När röstningen var klar hade Björns låt och Miss Decibel med Lasse Holm, Kikki Danielsson & Wizex både fått 100 poäng. Då vidtog en ny röstningsrunda där Luleå och Norrköpingsjuryna ändrade sig till Björn Skifs och Det Blir Alltid Värre Framåt Natten's fördel.

När Björn sjöng låten i Eurovision missade han texten och det blev ungefär: "fasatikvälls hördödögnöl", innan han kom på spåret igen. Han ville sjunga på engelska men reglerna förbjöd det. Istället inledde han sitt framträdande med orden: "Sorry we kept you waiting, but here's the top of the bill". Och det är väl Rickfors i kören? Det blev en 14:e plats.

lördag 3 december 2011

Lotta Olsson i DN

Idag läste jag en bra och tankeväckande krönika av Lotta Olsson i DN om svenska deckare. Den får ni gärna ta del av:

"Vi skriver väl var sin deckare då, allihop?
Jag har hört att alla islänningar målar en tavla och skriver en bok nån gång under sitt liv. Ingen stor sak. Alla behöver uttycka sig kreativt.

I Sverige skriver uppenbarligen var och varannan svensk i stället deckare, vad det nu kan säga om oss.

Så? Är ni med? Vi skriver väl varsin deckare deckare då, allihop?

Låt oss för enkelhetens skull använda de vanligaste klichéerna. Två huvudpersoner. Den ena är en vanlig svensk bleknos (som läsaren kan identifiera sig med) och den andra är argsint, okontrollerad och med åtminstone någon lättare neuropsykiatrisk störning (ett mörkare jag som gör allt det läsaren inte vågar). Det kan vara en man och en kvinna som hos Stieg Larsson, eller två kvinnor som hos Åsa Larsson.

Larsson är för övrigt ett bra namn på en deckarförfattare, låt oss kalla oss Larsson.

Sen behöver vi en obegriplig psykopat som seriemördar antingen avklädda vackra unga kvinnor eller små barn. Ju mer försvarslösa, desto bättre. Metoderna blir alltmer invecklade och antyder någon obskyr naturreligion med lokal anknytning (bra för utlandslanseringen).

Mördaren ska se hemskt snäll ut och vara distriktsläkare eller kanske Icahandlare. Därför följer den kvinnliga huvudpersonen intet ont anande med honom ut i ödemarken för att plocka hjortron. Just när den manliga huvudpersonen insett vem som är mördaren!

Och så ska det vara en liten kärlekshistoria med energiskt sex här och där.

Allt ska helst utspela sig i landsorten (också bra för utlandslanseringen). Hur är det med Åre? Det är väl inte använt än? Lite Kerstin Ekman-varning, för all del, men om vi inte kopierar för uppenbart så går det säkert hem.

Så där, sätt i gång!"

Skidskytte

Nästa säsong är skidskyttesändningarna tillbaka i SVT's vinterstudio. I världens bästa TV-sport får man i år följa tävlingarna i Eurosport. TV4:as satsning funkar inte.

Adventskalendern Lucka 3

Det går bra att önska ettor i Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Skriv i kommentaren. Man får önska flera gånger dessutom.

Eurovision Song Contest 2000 - Danmark
Olsen Brothers: Fly On The Wings Of Love (Jörgen Olsen)
Sanna önskade sig Brainstorm, som kom trea detta år. Den får bli dagens bonus.
Årtusendets första Eurovision Song Contest hölls i Globen i Stockholm och programledare var Kattis Ahlström och Anders Lundin (utan allsång). Hela 24 länder deltog och Lettland var med för första gången. Deras låt My Star med Brainstorm blev sedan en lika stor hit som vinnarlåten.

Sverige ställde upp med Roger Pontare och When Spirits Are Calling My Name och blev sjua. Danmarks vinnande låt med Olsen Brothers (Jörgen & Niels) var helt otippad och gav hela 150 gånger pengarna hos vadslagningsbolagen. I refrängen använde man elektronik för att förvränga Jörgens röst vilket Ryssland förgäves protesterade emot. Ryssland kom nämligen på andra plats.
Och här den lilla bonusen med Lettlands bidrag som kom trea. Brainstorms My Star:

fredag 2 december 2011

Skrivadventskalender

För personer med skrivklåda, eller om ni bara är lite allmänt litteraturintresserade kan jag rekommendera Skrivadventskalendern. Här är en länk: Skrivadventskalendern

Märkliga skivomslag 45

Jag fattar inte riktigt hur man ska göra detta, men det går väl att sätta upp stora högtalare eller något.

Samma producenter gjorde också Music To Shave By och Music To Eat Pizza By.

Källa: DiFonzo: The Worst Album Covers of the World - Boström, Kristenson, af Trampe: Sveriges Sämsta Skivomslag

Adventskalendern Lucka 2

Det går bra att önska ettor i Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Skriv i kommentaren. Man får önska flera gånger dessutom.

Eurovision Song Contest 1960 - Frankrike
Jacqueline Boyer: Tom Pillibi (André Popp/Pierre Cour)

Nej, det är inte vinterstudiovärden som har skrivit musiken till denna Eurovisionvinnare.

Tävlingen hölls i Royal Festival Hall i London och tretton länder deltog. Frankrike tog hem sin andra seger och Sverige kom på delad tionde plats. Luxemburg satsade på en låt på sitt alldeles egna språk, letzebuergisch, och kom på sista plats. Norge debuterade och kom fyra med Nora Brockstedts Voi Voi.

Frankrike hade gjort som Sverige. Man skickade en kvinna att sjunga bidraget trots att en man vann i uttagningen. Låten blev en världshit och spelades in på svenska av bl a Gunnel Sundgren och Laila Kinnunen.

torsdag 1 december 2011

Jonathan Lindström hos Deckarvännerna

Jonathan Lindström kom och besökte Sällskapet Deckarvännerna. Han berättade om Sveriges äldsta mordfall. Granhammarsmannen mördades för flera tusen år sedan men blev funnen först för 60 år sedan.

Lindström har utrett fallet, dock utan att ha någon förhoppning om att få fast mördaren. Han har dock kunnat forska fram ganska mycket om gärningsmannen, men ännu mer om offret. Det har till och gått att skapa en bild av honom och ta reda på var han kom ifrån och vad han sysslade med. Mäktigt imponerande och intressant.

Han har skrivit om detta fall i sin bok Bronsåldersmordet för den som är intresserad.

Adventskalendern Lucka 1

Det går bra att önska ettor i Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Skriv i kommentaren. Man får önska flera gånger dessutom.
Melodifestivalen 1960 Östen Warnerbring: Alla andra får varann (Ulf Källqvist/Åke Gerhard)
Jeanette von Heidenstam var programledare på Cirkus i Stockholm när Melodifestivalen avgjordes 1960.

1 100 bidrag hade kommit in och 8 av dessa var kvalificerade till finalen via uttagningstävlingar i radion.

Hela omröstningen och tävlingen hade lite kalkonstämpel. Varje låt framfördes av två olika artister med två olika orkestrar. Årets vinnarsång sjöngs först av Inger Berggren och sedan av Östen Warnerbring. Det blev Östen som gick vinnande ur striden tätt före låten Underbar, Så Underbar som ironiskt nog också framfördes av både Östen och Inger.

För att krångla till det ytterligare skickade man inte Östen till Eurovisionfinalen. Det fick bli Siw Malmkvist istället. Hon hade ju råkat ut för det omvända året innan och skulle göra det igen året efter. Puh!!!

Och här kommer Siwans version:

onsdag 30 november 2011

Veckans låt 139

3 aug 1968 hamnade en lite udda fågel på Tio i Topps förstaplats. Popungdomarna gillade dansbandet Flamingokvintettens version av Neil Sedakas gamla hit Happy Birthday Sweet Sixteen. Den fick ligga kvar i toppen i tre veckor. De blev 70-talets mest populära dansband i Sverige. Tre söner till medlemmarna i bandet bildade sedan ett annat dansband, Arvingarna.

Liza Marklund: Du gamla, du fria - Bokomdöme

Du gamla, du fria
Av Liza Marklund
Piratförlaget 2011
ISBN 9789164203342, Inbunden, 403 sidor
Marklunds nionde bok om journalisten Annika Bengtzon är en internationell thriller. Hon har nu återförenats med sin man Thomas och bosatt sig i Stockholm. På ett uppdrag i Kenya blir han kidnappad tillsammans med flera konferensdelegater från olika länder.

Samtidigt som jag läser detta sker det i verkligheten. En svensk tillsammans med några andra blir kidnappade i Mali. Det är märkligt hur författare ofta hittar sanna händelser innan de skett.

Annika dras naturligtvis obevekligt in i sin mans öde och försöker med alla medel skrapa ihop den lösensumma som kidnapparen begär. Samtidigt får läsaren följa Thomas öde ur hans eget perspektiv. Det är bokens bästa partier, mycket dramatiska och spännande.

Huvudpersonerna och framförallt människorna runt omkring dem beskrivs som stora egoister. Till och med barnen har starka egoistiska sidor. Det blir lite tjatigt att konfronteras med det beteendet hela tiden. Och inte speciellt sannolikt. Annika Bengtzon har förvisso i alla böcker uppvisat en sådan sida, men nu blir också alla karaktärer runt omkring henne ganska otrevliga och ser mest om sitt eget hus.

Författarinnan har också en parallellhistoria om misstänkta seriemord på kvinnor i Stockholm. Litar hon inte på sin grundhistoria? Det sidospåret ger inte boken något extra läsvärde, förutom att den ifrågasätter delar av kvällstidningsjournalistiken. Men den kritiken lyckas hon få fram på ett bra sätt ändå. Förutom gisslanbeskrivningen är det bokens höjdpunkter. Men särskilt spännande blir det aldrig, förutom när Thomas beskriver sin egen situation.

Betyg: 3 tomteluvor

tisdag 29 november 2011

Tommie Olofsson besöker Crime Night

Rättsläkaren Tommie Olofsson besökte Crime Night i Uppsala och blev intervjuad av journalisten Ulf Broberg. Tommie berättade engagerat ocjh initierat om sitt arbete som är långt ifrån de klichéartade beskrivningar som man får sig till livs i dagens kriminalfilmer.

Det som slog mig mest var hur han och hans medarbetare har lyckats skapa en bra arbetsmiljö och klimat trots de hemska saker de arbetar med. Tvärtemot vad många av dagens företagare satsar på använder de mycken tid till att prat med varandra och se till att t e x kafferaster blir heliga.

Jag blev mycket imponerad av det lugn Tommie Olofsson utstrålade och hur bra han var på att beskriva sitt arbete och sin arbetsplats. Ljud och bildbibliotek från träffen finns här: Crime Night Tommie Olofsson

Apornas planet - Filmomdöme

Apornas planet
(Planet of the Apes), 1968
Regi: Franklin J. Schaffner
Apornas planet har filmats flera gånger efter denna succé, och till och med blivit TV-serie. Se bara denna film, allt annat har blivit pekoral.

Det kan också vara svårt att tillgodogöra sig denna film, men den har i alla fall till stora delare brutit sig loss från amerikanska floskler. Men ibland skymtar herrefolksmenatliteten igenom när hjälten blir alltför mycket människa och aporna bara blir smutsiga apor.

Ett rymdskepp med tre överlevande landar på en okänd planet 2 000 år efter starten från jorden. När de börjar utforska planeten finner de att den befolkas av apor som har hunnit en bra bit i utvecklingen. Mäniskor däremot betraktas av aporna som vi betraktar djur idag. När hjälten Taylor (Charlton Heston) försöker övertyga aporna om sin egen integritet och intelligens ställs mänslig utveckling på spel och på sin spets.

Apornas masker är så skickligt (och mänskligt) gjorda att de inte framkallar skratt, som annars lätt blir fallet när man försöker sig på science fiction som detta. Slutet på filmen (som jag inte ska avslöja) blir en riktig tankeställare.

Betyg: 3 tomteluvor

måndag 28 november 2011

Deckarhuset

Den välkända deckarbloggen Deckarhuset har uppmärksammat mig och min deckarsamling: Deckarhusets inlägg

söndag 27 november 2011

Assar Andersson: Återbetalningen - Bokomdöme

Återbetalningen
Av Assar Andersson
Rekoförlag 2011
ISBN 9789186999018, Häftad, 343 sidor
Här kommer den andra delen i Anderssons snabbtrilogi om Anders Hademark. De tre volymerna kommer i en rasande takt för att vara bokutgivning. Oktober, november och december i år. Om den första delen Flickan i fönstret skrev jag så här: http://nissescherman.blogspot.com/2011/10/assar-andersson-flickan-i-fonstret.html

Del två fortsätter i ungefär samma stil som föregångaren. Författaren använder sig av en teknik som kännetecknar TV-serier. Det är mycket snabba kast mellan olika scener. Samtidigt är det ett klassiskt medel att skapa cliffhangers, och det gör Andersson skickligt. Hans största förtjänst är annars det extremt stora ordförråd som han använder sig av. Hans sätt att skriva är också helt oantastligt, han behandlar det svenska språket med omsorg och omtanke.

Men samtidigt är det inte bara språket som är huvudsaken i en underhållningsroman. Det måste finnas en bra historia att berätta. Här finns det mer att önska. Till att börja med är boken mycket överbefolkad. Vi får följa många personers öden och äventyr. De flesta verkar ha en mörk hemlighet i bagaget och många har också extremt hög sexuell aktivitet, gärna i lätt avvikande form och ofta ur en manlig synvinkel Att låta så mycket folk figurera och berätta sina historier skapar ett lätt rörigt intryck med alla utvikningar och sidohistorier. Dessutom verkar det som om deras vägar korsas på det mest slumpmässiga sätt man kan tänka sig.

Att författaren låter många kändisar agera statister känns uppfriskande. Heder också åt att han undviker att förklara vilka de är. Känner man till dem så gör man. Andersson stoppar också in kända brottsfall i handlingen, vilket gör mig lite förvirrad. Men det får säkert sin förklaring i den tredje delen.

Många lösa ändar har fått sin förklaring. Många andra väntar på sin upplösning. Jag känner att Assar Andersson har en god potential att producera läsvärda böcker, men jag skulle önska mig en mer koncentrerad handling med färre fokuserade personer. Det känns som om han gapar över lite för mycket ibland.

Jag kunde inte undgå att le när jag läste inledningen på ett kapitel: Anders vaknade med ett ryck… Min skrivarkurslärare Magister Mord klassade den klyschan som nummer ett i sådant man borde undvika. Jag ska också påpeka att klassen inte höll med. Vaknar man med ett ryck så gör man. Eller?

Betyg: 2 tomteluvor

Första Advent

Det första jultecknet infinner sig i dag. Det första ljuset är tänt Det är första advent.

Här på bloggen blir det som vanligt en adventskalender, som börjar som sig bör den 1 december, på torsdag. Förra årets succé med vinnare i Melodifestivalen och Eurovision Song Contest fortsätter. Och det går bra att önska!! Skriv bara i kommentarsfältet så ska jag försöka uppfylla alla önskemål. Låten måste ha vunnit svenska Melodifestivalen eller Eurovisionfinalen, och den får inte ha varit med i förra årets adventskalender. Om man vill veta vilka som var med där kan man klicka på Adventskalender under Äldre inlägg, högt upp i vänsterkolumnen.

Men ett litet smakprov blir det redan nu. Vi går till internationella vinnaren 2002.
Eurovision Song Contest 2002 - Lettland
Marie N: I Wanna (Marija Naumova/Marats Samauskis)
Sverige och Afro-Dite kom åtta i en tävling som hölls i Estland. Lettland segrade i mycket hård konkurrens med Maltas Ira Losco som framförde 7th Wonder. Vinnarlåten blev ingen succé och var den första någonsin som inte släpptes i något annat land än hemlandet.

lördag 26 november 2011

Arizona Junior - Filmomdöme

Arizona Junior
(Raising Arizona), 1987
Regi: Joel Coen
Arizona Junior är en actionkomedi i ett halsbrytande tempo. Filmen är helt skruvad och absurd. Vissa scener får en ett skratta högt, andra får en att häpna och ibland blir man bara avståndstagande.

Den notoriske butiksrånaren (Nicolas Cage) och polisens fotograf (Holly Hunter) finner varann och gifter sig. De försöker med alla medel att få barn, men tyvärr förgäves. En rik möbelhandlare i trakten får femlingar och de två huvudpersonerna beslutar sig för att ett av dessa barn ska bli deras. Möbelhandlarens familj har ju ändå fler än de rimligtvis kan begära. En halsbrytande jakt börjar när de kidnappat barnet. Det är flera som är efter dem och barnet, inte bara föräldrarna. En prisjägare och två gamla fängelsekumpaner jagar efter den belöning som är utfäst.

Det blir ganska rörigt och inte alltid så roligt. Allting görs med överdrift som ledstjärna och jag är inte helt övertygad om att det här är min kopp te.

Betyg: 2 tomteluvor

Mannen som uppfann ordet krysch

I Flen kan man hitta dessa skyltar. Stor humor!!! Ingen har dock klivit ut ur garderoben och erkänt att han har satt upp den undre.
För yngre bloggläsare kan jag nämna att Putte Kock var TV's förste stryktipsexpert. Han gav oss råd varje vecka med sina ettor, tvåor och krysch. Han var landslagsman i fotboll, ishockey och bridge. En härlig kombination!! Han blev vald till världens bästa vänsterytter när Sverige vann brons i OS 1924 i Paris. Han var AIK's ordförande och Djurgårdens tränare. En ännu härligare kombination!!!

Han var sportkommentator på TV. Jag hörde honom referera VM-finalen i fotboll 1958 mellan Sverige och Brasilien. Han var också ordförande i UK och lagledare för svenska fotbollslandslaget, dåtidens motsvarighet till förbundskapten.

fredag 25 november 2011

Doktor Caligari - Filmomdöme

Doktor Caligari
(Das Cabinet des Dr. Caligari), 1919
Regi: Robert Wiene
Denna tyska klassiker räknas som en av skräckfilmens förebilder. Naturligvis blir det inte lika rysningsframkallande som senare verk, men det finns ändå scener som är förhållandevis otäcka.

Men det är inte bara en skräckfilm, det är en film som leker med publiken, som låter många frågetecken förbli obesvarade. När filmen är slut vet man inte riktigt vad den handlade om, vad var sant, vad var återblickar och hur slutade det?

Den unge hjälten Francis berättar historien om Dr. Caligari och hans sömngångare Cesare (som ser ut som Michael Jackson). När Caligari och Cesare börjar uppträda på en marknad sker samtidigt ett antal brutala mord. Sambandet är klart, eller är det? Dr. Caligari framställs som den skyldige och interneras i tvångströja, men till sist blir det han som är den som själv internerar Francis. I samma tvångströja. Krångligt? Javisst, men det är meningen att man ska bli omskakad.

Dekoren och miljön är verkligen orginell. Den ser ut som den är hämtad från en barnbok, eller varför inte från Trollkarlen från Oz. Ingenting är som vanligt. En dörr kan vara triangelformad och stolar så höga att de verkar svåra att klättra upp på. För att vara en en stumfilm från 1919 är den ovanligt innovativ.

Betyg: 3 tomteluvor

Märkliga skivomslag 44

Här får alla kvinnor veta vad de behöver göra för att behaga sin man. Eller som det står på baksidan av konvolutet: Fighting against weight is one of the surest ways of fighting for a husband's continued love, and getting it!!!

Källa: DiFonzo: The Worst Album Covers of the World - Boström, Kristenson, af Trampe: Sveriges Sämsta Skivomslag

Veckans Tio i Topplåt 1211

Sweathog: Hallelujah In på listan 11 mars 1972 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 7