måndag 12 oktober 2020

Denise Rudberg: Tio grisar nere - Bokomdöme

 

Tio grisar nere

Av Denise Rudberg

Bookmark 2020

ISBN 9789189087330, Inbunden, 334 sidor

 

Det är inte svårt att hålla koll på vilken bok i ordningen om Marianne Jidhoff detta är. Författaren har som vanligt med siffran i titeln. Nummer tio alltså. Jidhoff har gått från att vara åklagarsekreterare till ansvarig förundersökningsledare. Det är bra, det gör hennes arbete lite mer trovärdigt.

Att hon och några andra utredare har skapat en gruppering som de kallar Syjuntan är däremot inte lika sannolikt. De träffas oftast hemma hos Marianne och utreder brott, eftersom det finns så stora läckor i polishuset.

Den här boken är i huvudsak uppdelad i två. En nutida handling och en historisk sådan från början av 90-talet som varvas. Det begås två liknade brott i respektive tidsplan. Våldsamma dödliga skjutningar på restaurang. Det är i princip det enda våldsamma som sker i boken.

Kriminalintrigen är ganska tunn. I nutidsdelen handlar det mer om Mariannes relation med polisutredaren Torsten. Det verkar som det är krattat för en relation dem emellan. Och det är en viss transportsträcka dit.

I den historiska berättelsen är det en ung stockholmskvinna i centrum. Sasha har stuckit till London i samband med skjutningen. Hon bygger upp ett nytt liv i ett märkligt företag som sysslar med väldigt exklusiv matchmaking.

Jag vet inte vem som har döpt serien till Elegant Crime, och jag vet inte riktigt varför. Kan det möjligen bero på att det konsumeras hyggligt många glas champagne, eller är det för att Marianne Jidhoff är bosatt på Östermalm i Stockholm och har ganska dyrbara vanor.

Denise Rudberg har på ett bra sätt författat denna bok, men intrigen lämnar lite övrigt att önska. Det är en av de första böckerna som även innefattar coronasituationen. Bra!

Betyg: 2 tomteluvor  





Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1135

Ola & The Janglers: No No No In på listan 11 september 1965 Låg kvar i 4 veckor, Högsta placering: 5