måndag 26 oktober 2020

Jonas Moström: Kameleonten - Bokomdöme

 

Kameleonten

Av Jonas Moström

Norstedts 2020

ISBN 9789113108049, Inbunden, 413 sidor

 

Författaren tillhör de mer rutinerade deckarförfattarna i landet. Bara i den här serien om psykiatrikern Nathalie Svensson och kriminalkommissarien Johan Axberg är det nu sju delar. De jobbar båda i Nationella gärningsmannaprofilgruppen. Puh! Långt ord!

De blir inkallade vid extremt svåra kriminalfall. Och vad kan vara värre än en härjande och gäckande seriemördare. Kan man fortfarande skriva om sådana? Är det inte helt uttjatat? Naturligtvis krävs det något utöver det vanliga för att lyckas med det.

Jonas Moström har hittat en egen infallsvinkel på en sådan förövare. Som titeln på boken antyder kan den här gärningspersonen förvandla sig. En seriemördare som ikläder sig olika yrkesroller och tar anställning som till exempel massör. Det är så boken börjar. En kvinna blir strypt på Sturebadet i Stockholm. Därefter återfinns mördaren som präst, receptionist och många andra yrken.

Det blir inte lätt för polisen att hitta en sådan person. Brottslingen kommer nära polisen utan att de märker det. Intrigen tätnar inför den explosiva finalen.

Författaren är skicklig på att sprida falska ledtrådar. Därför misstänker man som läsare nästan alla som dyker upp i handlingen. Ibland med rätta.

Samtidigt får man följa både Nathalie och Johan i deras relation. Ska de bli ett par eller inte. Här är det inte lika intressant. Författaren lyckas inte på samma sätt som i deckarintrigen hålla spänningen uppe.

Det här nog Jonas Moströms mest intensiva och spännande bok hittills i hans långa karriär. Men ingenting är så bra att det inte kan bli bättre. Eller hur, Jonas?

Betyg: 4 tomteluvor  



Foto: Kajsa Göransson

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8