lördag 31 oktober 2020

Torbjörn Löwendahl: Stayin' alive - bokomdöme

 

Stayin’ alive

Av Torbjörn Löwendahl

Lionvalley Publishing 2019

ISBN 9789198546903, Inbunden, 286 sidor

 

 

Den här boken kom i slutet av förra året och handlar likt en förutsägelse om en pandemi. Men den vi själva upplever nu är bara en västanfläkt jämfört med den som drabbar världen i Torbjörn Löwendahls debutbok.

 

Där finns ingen pardon. Antingen dör man i plågor inom några timmar efter att snabbt ha insjuknat eller så blir man galen och försöker döda andra människor. Ett fåtal är av oklar anledning immuna och drabbas inte alls. Någon enstaka blir smittad och sjuk, men överlever.

 

Omslaget på boken är både förvillande och inte. Man kan lockas att tro att detta är en kriminalroman, men det är det inte. Trots det förekommer här extremt mycket dödligt våld och många vapen. Det är långt blodigare och hemskare än en Lars Keplerbok. Men det ingår i sjukdomsbilden, det är i princip ingen brottslig verksamhet. Jo, visst förekommer det plundring och liknande, men dödandet är generellt inte av kriminell karaktär.

 

En sådan handling orkar man inte läsa om det inte finns en distans till hemskheterna. Författaren har oväntat blandat in humor, hur nu det är möjligt? Det är skickligt gjort och förvånansvärt roligt emellanåt. Flera av huvudpersonens reflektioner och tankar är rejält underhållande. Men det är klart att detta inte är något för mörkrädda.

 

Jonathan, kallad Jonah är bokens berättare och den allt kretsar kring. När pandemin slår till leder han en liten grupp med överlevare. De hamnar i många vådliga äventyr i Linköping, men löser det mesta. Både med våld och med list.

 

Här finns också en hel del samhällskritik, eller snarare samhällsreflektioner. Det blir mest som konstateranden, det mesta av det drunknar i våldet och kampen för överlevnad.

 

Det är en mycket fantasifull debut som gör mig nyfiken på Torbjörn Löwendahl. Vad blir det härnäst?

Betyg: 3 tomteluvor 


Foto: Eva Gonzalez Lindberg


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2