Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

torsdag 8 oktober 2020

Mons Kallentoft: Satanskäftarna - Bokomdöme

 

Satanskäftarna

Av Mons Kallentoft

Forum 2020

ISBN 9789137153407, Inbunden, 333 sidor

 

Författaren har blivit flitigare med åren. Han ger numera stadigt ut två böcker om året. De han slog igenom med var böckerna om Linköpingspolisen Malin Fors. Detta är den trettonde delen i den serien.

Malin har nu mer eller mindre kommit till rätta med sin alkoholism. Återfallen är få, eller egentligen inga. Men hon har ständigt ett begär som gör henne till en skör person, flaskan lockar oavbrutet. Hon är både deprimerad och deprimerande. Hennes närmaste medarbetare, Zeke, är lika nedstämd han. Hans sambo Karin, tillika rättsläkare, har hittat en annan man. Förhållandet håller på att krackelera.

Det är mycket som på det viset är grått och trist i denna bok. När sedan liken av homosexuella män hittas ett efter ett blir det inte ljusare. Kan det vara en seriemördare? Kropparna är skändade och någon har ätit på dem! Läbbigt värre!

Mons Kallentoft har alltid uttryckt sig på ett fint språk. Han kan hantera och trolla med orden och bokstäverna. Men ibland tror jag att han tar i lite för mycket. Som här. Jag har inget emot korta meningar. Ofullständiga meningar. Brottstycken. Här är det kanske något överdrivet. Det blir så legio i denna bok att den går förvånansvärt fort att läsa. Antalet bokstäver per sida är få.

Men visst är det en skickligt komponerad och rejält spännande thriller. När spåren plötsligt leder utomlands, främst till Afrika, tappar jag intresset lite. Trovärdigheten sjunker. Synd på en så i övrigt välkonstruerad intrig.

Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Pär Olsson


Inga kommentarer: