torsdag 15 oktober 2020

Anna Kuru: Den första frosten - Bokomdöme

 


Den första frosten

Av Anna Kuru

Modernista 2020

ISBN 9789178935222, Inbunden, 245 sidor

 

Anna Kuru debuterar med den första delen i en serie som hon har kallat Kirunatrilogin. Det här är en psykologisk spänningsroman av bästa märke. Författaren känns redan rutinerad och nybörjarmisstagen är få.

Det är ingen bok med ett stort persongalleri. Förutom en del bikaraktärer handlar det om tre människor. Gestaltningen av dessa är djup och genuin. De möts på olika sätt i de norrländska fjällen och bär alla på hemligheter som sakta avslöjas.

Allis har varit med om en arbetsplatsolycka där en kollega har omkommit. Hon tar ledigt och hyr en stuga i ödemarken. Där vill hon finna sig själv och få ordning på sitt liv.

Närmaste granne är Jonas. Han är i sin stuga av nästan samma skäl. Han slickar såren efter ett sprucket förhållande.

Finländske Raumo från Helsingfors säger upp sig abrupt och lämnar allt för att fjällvandra. Den första person han stöter på ute i vildmarken är Allis.

Som läsare förstår man att något otäckt ska hända. Anna Kuru bygger upp en krypande stämning med små medel. Utan att hon berättar något specifikt känner man på sig att det här inte kan sluta bra.

Och det gör det inte heller. De tre personernas liv vävs ihop fram till en dramatisk upplösning. Det är kanske mest där som det märks att Anna Kuru är debutant. Trovärdigheten sviktar något.

Men vilken debut! Att med så små medel skapa en så infernalisk stämning är en stor prestation.

Betyg: 4 tomteluvor  



Foto: Sanna Lidström

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3