måndag 6 december 2021

Katarina Wennstam: Djävulens advokat - Bokomdöme

 

Djävulens advokat

Av Katarina Wennstam

Albert Bonniers Förlag 2021

ISBN 9789100184469, Inbunden, 367 sidor

 

Få kan som Katarina Wennstam ta upp och lyfta fram orättvisor och missförhållanden i dagens samhälle. Ofta gör hon det ur ett kvinnligt perspektiv. Den här gången sätter hon fingret på griftefridslagen.

 

Här förekommer en man som har erkänt att han styckat sin hustrus kropp men nekar till att ha mördat henne. Eftersom stora delar av kroppen inte hittats kan han inte dömas för mord, det finns inte tillräckliga bevis. Maxstraffet för styckningen, brott mot griftefriden, är två års fängelse.

 

Författaren fortsätter med sina karaktärer, advokaten Shirin, poliserna Charlotta och Eddie. Den senare väntar barn med Shirin. De två kvinnorna har tidigare haft ett förhållande. Detta triangeldrama fortsätter och tar kanske lite för mycket plats.

 

En kvinna försvinner och Charlotta liksom journalisten Jane Wester gräver i fallet. Här finns historiska kopplingar som inte känns helt behagliga. Den unga Alexandra Edwards startar en podd där hon också försöker finna sanningen och kopplingarna mellan nu- och dåtid.

 

Det är spännande, det är engagerat. Som alltid i Katarina Wennstams böcker. Det är inte ovanligt att man lägger ifrån sig en bok av henne och är fylld med ilska. Mot sakernas tillstånd. Författaren är skicklig på att uppröra, även om det emellanåt blir lite för tydliga pekpinnar.

 

De många frågor som boken ställer får inga omedelbara svar, men de skapar en förväntan om förändring. Rent av krav på att det till synes självklara ska åtgärdas.


Betyg: 4 tomteluvor 


Foto: Thron Ullberg



Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3