fredag 3 december 2021

Adventskalendern Lucka 3

 Årets julkalender här på bloggen är samtidigt min lista över årets 24 bästa svenska kriminalromaner. I ordning. I mitt tycke.

Nummer 3: Benvittring



Av Johan Theorin

Wahlström & Widstrand 2021

ISBN 9789146232834, Inbunden, 410 sidor

 

Efter några års frånvaro är Johan Theorin tillbaka med en titel i Ölandssviten. Den femte delen. Vi får återse polisinspektören Tilda i Kalmar och hennes farfars bror Gerlof Davidsson, nu åttiosex år. Boken tilldrar sig i början på detta millenium, men har återblickar till hemska händelser sjuttio år tidigare.

 

Karaktärerna har vi tidigare följt med stort intresse och de får verkligen ta plats i den här ovanligt intelligent konstruerade historien. En allvarlig tragedi redan 1929 får konsekvenser långt senare. En äldre man blir i bokens nutid begravd under ett stenras på Öland. Till att börja med misstänker inte polisen att det är ett brott, men kan de verkligen vara säkra? När de sedan hittar skelettdelar som legat länge på samma plats behöver de utreda ytterligare.

 

Den som är mest misstänksam är Gerlof som vistas på ett äldreboende. Han blir lite av bokens hjälte. Han känner sig ganska färdig med livet och har få glädjeämnen. Han börjar forska, dels i dödsfallet, dels i sin egen dramatiska historia. Det visar sig att historien och nutiden har flera gemensamma nämnare.

 

Johan Theorin är en mästare på intriger. Han har gjort sig känd för att blanda in närmast övernaturliga händelser i sina böcker. De saknas i den här boken, men det saknas ändå inte mystifikationer och spänning.

 

Dessutom är det få som kan gestalta riktiga människor som Johan Theorin. Både huvudpersonerna och övriga karaktärer är så omsorgsfullt tecknade att man utan problem kan skaka fram dem i huvudet. Engagera sig i dem och känna med dem.

 

Många har längtat efter Johan Theorins återkomst. Det har de absolut inte gjort förgäves.


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2