onsdag 8 december 2021

Adventskalendern Lucka 8

Årets julkalender här på bloggen är samtidigt min lista över årets 24 bästa svenska kriminalromaner. I ordning. Och i mitt tycke

Nummer 8: Slukhål



Av Tove Alsterdal

Lind & Co 2021

ISBN 9789180181457, Inbunden, 336 sidor

 

När Tove Alsterdal för första gången skriver en serie av böcker är det ju först nu, med den andra titeln, som man märker effekten. Flera karaktärer återvänder. Allra främst Eira, polisassistent i Kramfors, döpt ett av offren i Ådalenskjutningarna.

 

Hon är en så vanlig människa, med fel och brister. Eller ovanlig, såsom alla människor är. Det är ju där som Tove Alsterdals storhet ligger. Hon skriver om människor, riktiga människor. Sådana som man möter på gatan. Det behöver ju inte bli tråkigt eftersom alla har något intressant att berätta.

 

Den första boken i serien, Rotvälta, fick välförtjänt Svenska Deckarakademins pris för Bästa Svenska Kriminalroman förra året. Därefter belönades hon med Glasnyckeln för Bästa Nordiska Deckare, lika förtjänt. Det ställer naturligtvis krav på uppföljaren.

 

Det har blivit en mer traditionell polisroman av detta. En rakt berättad spänningshistoria. En man hittas mördad i ett ödehus, till synes utan några spår efter förövaren. Eira får hjälpa kommissarie Georg Georgsson i utredningen. De hittar flera möjliga offer, kanske är de en seriemördare på spåren.

 

För ovanlighetens skull kan man hitta ett par deckarschabloner i Tove Alsterdals intrig. Hon hanterar även sådant med en sådan skicklighet att det inte stör. Med en kuliss av mästerligt beskrivna Ådalsmiljöer för de mycket väl gestaltade karaktärerna handlingen framåt. Författarens språk är som vanligt mästerligt och lämpar sig extra väl för att beskriva detta landskap.

 

Det ska bli en del till om Eira. Förmodligen redan nästa år. Längtan efter den boken har redan börjat.

Inga kommentarer:

Malin Persson Giolito: Motiv - Bokomdöme

  Motiv Av Malin Persson Giolito Wahlström & Widstrand 2024 ISBN 9789146241591, Inbunden, 316 sidor Efter den monumentala succén med Stö...