söndag 5 december 2021

Adventskalendern Lucka 5

Årets julkalender här på bloggen är samtidigt min lista över årets 24 bästa svenska kriminalromaner. I ordning. Och i mitt tycke.

Nummer 5: Gamen



Av Olle Lönnaeus

Bokfabriken 2021

ISBN 9789178356423, Inbunden, 368 sidor

 

 

Olle Lönnaeus har alltid tillhört mina favoritförfattare. Höjdpunkten hittills är boken från 2014, Jonny Liljas skuld. Tre av författarens tidigare sex böcker har handlat om den lite luggslitne polisen Jonny Lilja.

 

Nu är det ånyo en fristående roman, eller eventuellt början på en serie. Det är fortfarande Skåne i fokus och speciellt Malmö. Men det är samtidigt något av en internationell thriller med IS-terrorister i centrum.

 

Den svenske elitsoldaten Simon Olsson har ett hemligt uppdrag. Han ska söka upp en svensk IS-jihadist, benämnd Gamen, i Syrien och döda honom. Uppdraget misslyckas kapitalt och ger Simon själsliga sår. Han bor nu med sin lillasyster, med vilken han har starka band.

 

Gamen blir senare dödad i en amerikansk drönarattack. Men Simon stöter på honom på en kebabrestaurang i Malmö och det ger honom en chock.

 

Den extremt begränsade del av Försvarsmakten som känner till Simons uppdrag förbjuder honom att yppa något och att försöka forska i saken. Men Simon kan inte låta bli.

 

Det leder till stora problem. Simons liv är i fara. Flera kamp-mot-klockan scenarier följer slag i slag och spänningen stiger ju längre man läser. Det är ständigt ont om tid.

 

Olle Lönnaeus är journalist med inriktning politisk och religiös extremism. Ingen är mer lämpad än han att skriva denna thriller. Han gör det så initierat och detaljrikt att jag samtidigt med den spännande intrigen känner mig mer informerad än tidigare om detta ämne.

 

Det är en bok om politik och hemliga uppdrag. Det handlar om fanatisk terrorism. Men det är samtidigt en skildring av en skör människa och av ett gripande syskonskap.

 

Persongestaltningarna är fina och miljön är än bättre hanterad. Det har ju inte gått så många veckor på året än, men detta är ändå överläget årets hittills bästa.

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1132

Roger Miller: King Of The Road In på listan 1 maj 1965 Låg kvar i 3 veckor, Högsta placering: 6