onsdag 15 december 2021

Adventskalendern Lucka 15

Årets julkalender här på bloggen är samtidigt min lista över årets 24 bästa svenska kriminalromaner. I ordning. Och i mitt tycke

Nummer 15: Cyklonvarning



Av Christina Wahldén

Forum Förlag 2021

ISBN 9789137155500, Inbunden, 368 sidor

 

Förra året inledde författaren en serie som tilldrar sig i Darwin, i norra Australien, Nämn inte de döda. Boken tillhörde de nominerade till priset för Årets Bästa Svenska Kriminalroman. Samtidigt som Christina Wahldén skriver ungdomsböcker har hon hunnit med en uppföljare om poliserna Bluey och Jess.

 

De är ett omaka par. Bluey är en desillusionerad äldre och överviktig man med problem, numera nykter alkoholist. Innerst inne i bor en duglig polis och en god människa. Jess är en kvinna från ursprungsbefolkningen. Hon ses inte med blida ögon, egentligen inte av någon. Hon har mycket att bevisa och får hela tiden arbeta i motvind.

 

Överhuvudtaget är alla karaktärer ytterst fint mejslade, ända ner till minsta biroll. De känns levande och äkta. Likadant är det med de ganska många miljöskildringarna, perfekt gestaltade. Naturligtvis är man nyfiken på hur det ser ut där i North Territory.

 

Christina Wahldén återkommer med en minst lika spännande, lärorik, intressant och välskriven bok som den förra. Här ryms mycket mellan pärmarna. En mordhistoria naturligtvis, men också narkotikahandel, klass- och rasproblematik, relationshistorier, fördomar, information om Australiens konstskatter och en annalkande cyklon. Ja ni hör, det är en hel del som ska få plats. Och det gör det på ett alldeles fantastiskt sätt. Läsaren kastas mellan de olika områdena och ingen tid ges till avslappning. Full fart framåt.

 

Cyklonen är av den allra värsta kalibern, en sådan som dödar. Dödar många. Bluey har upplevt en sådan som barn då hans bror tragiskt förolyckades. I boken finns hela tiden den eskalerande cyklonvarningen som en kuliss till övriga händelser, för att så småningom kulminera.

 

Det blir fler böcker från Darwin och det ska alla läsare vara tacksamma för. Det här är på väg att bli en av våra mest klassiska serier.

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8