måndag 6 december 2021

Mohlin & Nyström: Den andra systern - Bokomdöme

 

Den andra systern

Av Mohlin & Nyström

Norstedts 2021

ISBN 9789113109244, Inbunden, 350 sidor

 

Peter heter båda författarna i förnamn. De nominerades förra året till Svenska Deckarakademins debutpris för Det sista livet, som också erhöll Crimetimes debutpris. Nu följer de upp med en än mer actionspäckad efterföljare.

 

Mycket kretsar kring ett innovativt nätdejtingföretag, Raw. Det drivs av två systrar, Alicia och Stella. Den senare är företagets ansikte utåt. Hon är inte så trevlig och det är inte förvånande att hon hittas död i boken inledning. (Ingen spoiler alltså)

 

Systern Alicia tvingas mot sin vilja att ta mer plats. Hon är egentligen hjärnan bakom det sofistikerade dejtingsystemet. Hon har ett vanställt ansikte, vilket får människor att rygga tillbaka. Det har gjort att hon har hållit sig i bakgrunden.

 

Läsaren får fortsatt följa den svenskamerikanske polisen John Adderley, tidigare FBI-anställd. Han har fortfarande ett pris på sitt huvud eftersom han har gjort sig till ovän med en internationell gangster. Nu börjar det förflutna att knacka på dörren, Johns förföljare är honom i hälarna.

 

Actionmomenten är uppskruvade på högsta nivå, betydligt mer fartfyllt än i den första boken. Det går lite ut över intrigen, som inte riktigt hänger ihop. John Adderley bryter osannolikt mot fler regler än vad som är sannolikt.

 

Här finns fortfarande en humor som mycket grundar sig i en utomståendes syn på det svenska samhället. Den balanserar fint mot spänningsmomenten.

 

När del tre kommer 2002 ser jag fram emot fortsättningen, men har också ett litet hopp om att författarna tar ett steg tillbaka och drar åtminstone lite grand i handbromsen.


Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Magnus Liam Karlsson



Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2