lördag 18 december 2021

Adventskalendern Lucka 18

Årets julkalender här på bloggen är samtidigt min lista över årets 24 bästa svenska kriminalromaner. I ordning. Och i mitt tycke

Nummer 18: Drunkna tyst



Av Åsa Leijon

Albert Bonniers Förlag 2021

ISBN 9789100183837, Inbunden, 414 sidor

 

Precis som 2020 är det i år gott om duktiga debutanter. Det här är en sådan. Författaren är gymnasielärare och bor i Uppsala. Att detta är hennes första bok är mycket förvånande, det känns mer som ett verk från en riktigt rutinerad penna. Nybörjarmisstagen lyser med sin frånvaro, jo kanske ändå, boken är lite för lång. Den hade mått bra av några försiktiga strykningar.

 

Vi befinner oss på den uppländska landsbygden sommaren 1984. Åsa Leijon har inplacerat precis lagom med tidsmarkörer i form av musik mm. Ett år tidigare har sextonåriga Jannica försvunnit spårlöst och ingen har sett henne sen dess.

 

Huvudsaklig berättare är Minna, Jannicas lillasyster. Hon rör sig som en skugga i omgivningen och vet mer om allt och alla än de flesta. Traktens innevånare, som man får följa noga, är på ytan mycket vanliga människor med till synes välordnade och ganska tråkiga liv. Under ytan finns det dock hemligheter, hos alla. De avslöjas bitvis på ett spänningshöjande sätt. Här finns flickornas föräldrar, här finns släktingarna, överklassfamiljen, prästen och hennes man, bensinmacken, motellet med sin bar, alkoholism och otrohet.

 

Varje karaktär gestaltas ypperligt och djupt var för sig. Boken handlar om riktiga människor. Även de uppländska miljöerna är fint beskrivna och bildar en färgrik bakgrund. Åsa Leijon berättar extremt långsamt och detaljrikt, men man har ändå inte tråkigt.

 

Författaren rullar upp sanningen bit för bit på ett skickligt sätt. Det visar sig att alla har någon slags förhållande till den försvunna Jannica, som kanske inte alls är den som hennes föräldrar tror.

 

Med hjälp av Minnas upptäckter och berättande, varvat med stycken som beskriver de andra personernas perspektiv, får läsaren veta sanningen. Det är en grym sanning som skalas fram, men kanske inte så överraskande.

 

Debuterande Åsa Leijon vill vi höra mer ifrån. Om hon med så liten erfarenhet kan åstadkomma en sådan här magisk bok, vad månde komma sedan?

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2