måndag 6 december 2021

Pascal Engman: Kokain - Bokomdöme

 

Kokain

Av Pascal Engman

Bookmark 2021

ISBN 9789189298538, Inbunden, 588 sidor

 

Pascal Engman räds inte att ta tag i de stora frågorna om brottslighet med narkotikahandel och gängvåld i fokus.

 

Han beskriver det samhälle vi lever i med skärpa och han ger en känsla av att vara extra insatt i problemen.

 

Den grund han därmed lägger i sina intriger gör att läsaren får en realistisk känsla även om det är extremt actionladdat och inte så lite filmiskt.

 

Förortsgängen Vargarna och YBT krigar om herraväldet i Stockholm. Att få kontroll på förorten och att ta över den lukrativa knarkhandeln. Det skapar våld, våld bortom alla gränser. En brutal avrättning sker på öppen gata i många vittnens åsyn. Ingen vågar vittna. Tystnadskulturen och rädslan är grundmurad. När en butiksinnehaverska så småningom träder fram blir hon naturligtvis hotad och en måltavla för ytterligare våldshandlingar.

 

Pascal Engmans huvudperson är för fjärde gången polisinspektören Vanessa Frank. Samtidigt som hon ska hantera personliga problemställningar kastas hon formligen in i ett brinnande krig.

 

Det är mycket som är bra i Pascal Engmans författarskap, men jag har sagt det förut. Böcker vinner sällan på att bli för omfångsrika. Det är en konst att fylla nästan 600 sidor utan att läsaren emellanåt suckar.

 

Lite färre sidor och kanske en viss återhållsamhet i händelsefloran skulle kunna föra Pascal Engman in bland våra främsta kriminalromanförfattare. I mitt tycke.


Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Alexander Donka


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8