måndag 13 december 2021

Lennart Brohed: Huset på höjden - Bokomdöme

 

Huset på höjden

Av Lennart Brohed

Slussens Förlag 2021

ISBN 9789151933290, Danskt band, 262 sidor

 

Varje december finner jag som en fin liten julklapp i brevlådan en ny bok av Lennart Brohed. Hans historiska berättelser om polisen Göran Persson i Lysekil är nu inne på den sextonde delen. Till att börja med var handlingen förlagd 1932–1941. I de fem senaste böckerna utspelar de sig 1916–1920.

 

Göran är då konstapel med ganska stor frihet. Polischefen Arvid Nordenhöök är helt tillfreds med att lämna över mycket av ansvaret till sin mycket duglige polis. Han är i denna berättelse på väg att bli överkonstapel, något han har gjort sig förtjänt av genom av att vara en duktig utredare.

 

Det är ett mycket våldsamt brott som begås här i Lysekil år 1920. En hel familj mördas mycket brutalt och polisen får extremt mycket att utreda. Det verkar vara enkelt till en början, en av de döda tycks ha tagit livet av de andra för att sedan begå självmord. Men Göran tvivlar. Med rätta.

 

Trots det hemska dådet är det som vanligt en trivsam historia att läsa. Med stor humor beskriver Lennart Brohed Görans utredningar och hans förhållande till sin chef. Författaren kryddar som vanligt boken med annonser från den tidens tidningar. Det är skickligt gjort och bidrar till läsupplevelsen. Den historiska beskrivningen om livet i en småstad på 20-talet är briljant och lärorik.

 

Jag har sagt det tidigare, men det förtjänar att sägas igen. Författaren förtjänar mer uppmärksamhet än han får. Jag får för mig att Lennart Brohed mest skriver för den lokala befolkningen. Han bor själv i Lysekil och har också fått stadens kulturpris för dessa böcker. Mycket välförtjänt.


Betyg: 4 tomteluvor  





Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1135

Ola & The Janglers: No No No In på listan 11 september 1965 Låg kvar i 4 veckor, Högsta placering: 5