fredag 31 december 2010

GOTT NYTT ÅR

...kära bloggläsare. Jag hoppas att ni får en trevlig afton och ett alldeles underbart 2011.

torsdag 30 december 2010

Radiosporten

Denna förträffliga inrättning - radiosporten som rapporterar sport direkt från alla idrottsevenmang. Engagerade, pålästa och entusiasmerande. Nu har de blivit stoppade. För första gången. Av TV4. De får inte sända från Handbolls-VM. Vart är världen på väg?

Så här lät Lasse Granqvist och Ralf Edström i radions direktsändning när Zlatan gjorde sitt berömda klackmål mot Italien i EM 2004.

onsdag 29 december 2010

Elias Palm: Corpus delicti - Bokomdöme

Corpus delicti
Av Elias Palm
Ordfront 2010
Elias Palm är en av årets många debutanter. Han är född 1976 och arbetar som rättsläkare i Lund. Vad är då naturligare än att just ha en sådan som huvudperson i sin första thriller. Vi får följa rättsläkaren Ella Andersson, både i hennes dagliga arbete och i hennes inblandning i ett fall som kryper närmare henne än hon anat.

Corpus delicti är en äldre straffrättslig benämning på spåren efter ett brott. Och om sådana spår som en rättsläkare konfronteras med får vi lära oss mycket i denna bok. Kanske för mycket ibland. Boken är skriven i ett mycket lågt tempo, olikt thrillers i allmänhet. Vi får i detalj följa hur rättsläkaren arbetar, bokstavligen ner i de döda kropparna. Det blir så detaljerat att det stundtals blir lite äckligt, men samtidigt lite spännande. Och det är nästan den enda spänning som bjuds. Med alltför många sammanträffanden leds handlingen framåt. Ella gräver i nya och gamla fall för att utröna vad som hänt hennes far.

Men Elias Palm skriver skickligt. Om han tonar ner snitten i liken något och lyfter upp kriminalhistorien lite mer kan detta bli riktigt bra framöver, för hon kommer väl tillbaks, Ella. Hon är en riktig superkvinna i sitt arbete. Palm är mycket för att använda beskrivande text, istället för att låta stämningar och känslor framgå av dialog och handlingar. Det kan bli lite tungt men intresset för huvudpersonen driver berättelsen framåt.

Betyg: 3 tomteluvor

Veckans låt 91

29 januari 1966 inträffade det underliga att förstaplatsen på Tio i Topp delades av två låtar, med samma grupp. Engelska The Kinks var bandet och vi börjar denna vecka med A Well Respected Man, den andra låten får ni höra nästa vecka.

Frontfiguren Ray Davies har skrivit många oförflömliga poplåtar. Det började med You Really Got Me och All Day And All Of The Night som anses vara startskottet för hårdrocken. De övriga i bandet var Rays bror Dave Davies (gitarr), Pete Quaife (bas) och Mick Avory (trummor). Förstaplatsen denna vecka var den enda de fick på Tio i Topp i Sverige även om de hade många låtar på listan. Kinks släppte album ända in till mitten av 90-talet, men nuförtiden turnerar Ray Davies oftast ensam även om bandet officiellt inte är upplöst. http://www.raydavies.info/www/main.php?content=news

måndag 27 december 2010

Svenska deckarvågen

Den svenska deckarvågen rullar över världen. Inte minst i mina omdömen om böcker här på bloggen kan man väl märka att allt inte är guld som glimmar.

Håkan Nesser, det svenska deckaresset uttalar sig om detta i Expressen: http://www.expressen.se/noje/1.2267055/hakan-nesser-till-attack-mot-deckarvagen

Granproblem

Södertälje kommun lyckades ha sönder sin stora gran som skulle placeras på Stora Torget i staden. Då rycker hustrun med systrar ut, Systrarna Andersson - Sveriges svar på Andrew Sisters, och levererar ett snyggt exemplar från svärfars gamla granodlingar.

Dagarna går

...och det ska väl inte bli ny bild varje dag här på bloggen av lilla Bodil. Men efter två och en halv dag sover hon så här gott!!!

lördag 25 december 2010

En halv dag..

När man bara är en halv dag gammal kan man se ut så här. Min dotterdotter Bodil:











fredag 24 december 2010

GOD JUL...

...kära läsare av min blogg. Ni blir fler och fler och det är bara trevligt. Utan läsare skulle jag antagligen lägga ner.

Och julaftonsnatten var bara en dryg timma gammal när lilla Bodil föddes. Så nu är man MORFAR.

Adventskalendern Lucka 24

Melodifestivalen 2002 Afro-Dite: Never Let It Go (Marcus Obeda)
Önskad av Maria
Bidraget var favorittippat i Eurovision (vilket alla svenska bidrag verkar vara, i alla fall i svensk press), men kom åtta.

Vid denna tid var endast texter på svenska välkomna på Svensktoppen, så där hade Afro-Dite ingenting att hämta.

I den svenska uttagningen var jurygrupperna och "svenska folket" överens. Afro-Dite var bäst. Detta var också första året där man genomförde fyra deltävlingar och en final. Programledare under alla evenemangen var Kristin Kaspersen och Claes Åkesson. Andra låtar som satte spår detta år var Brandsta City Släckers med Kom Och Ta Mig, Östen Med Resten med Hon Kommer med Solsken och tanterna Kicki, Bettan & Lotta med Vem E' De' Du Vill Ha.

torsdag 23 december 2010

Adventskalendern Lucka 23

Nu går det inte att önska sig låtar längre!!
Melodifestivalen och Eurovision Song Contest 1999
Charlotte Nilsson: Tusen Och en Natt/Take Me To Your Heaven (Lars "Dille" Didricson/Gert Lengstrand/Marcus Ubeda)
I Ussishkin Hall, International Convention Centre i Jerusalem tog Sverige hem sin fjärde seger i Eurovision Song Contest. Det blev en förhållandevis överlägsen seger för Charlotte Nilsson (senare Perrelli) med Take Me To Your Heaven eller Tusen Och En Natt som den hette vid den svenska uttagningen. Sverige fick fullpoängare av Storbritannien, Norge, Malta, Bosnien och Estland. Själva la vi våran tolva på Islands Selma som kom tvåa.

För första gången genomförde man tävlingen utan orkester, ett beslut som kritiserats av många. Flera länder fick byta ut sina bidrag eftersom de försökte delta med melodier som redan var utgivna på skiva, Tyskland och Bosnien t ex.

Prisutdelningen blev något av ett fiasko, sedan textförfattaren Gert Lengstrand råkat trampa på prisutdelaren Dana Internationals långklänning. Hon hade prisbucklan i famnen och försökte balansera trots sina höga klackar. Det gick åt pipsvängen, hon for i golvet och fick bucklan över sig. Gentleman Gert försökte hjälpa henne upp, men spillde då vin på hennes klänning!!!

Även i den svenska utttagningen var Charlotte överlägsen, men hon vann mest tack vare telefonrösterna. Bland de elva distriktsjuryna var det bara Umeå som höll på henne:

onsdag 22 december 2010

Djurgården är bäst Del 2

Självklart har nu Djurgårdens IF kontrat med en egen tröja efter avslöjandet om inskriptionen på insidan av den Allsvenska pokalen. Djurgården är bäst! Verkligheten överträffar dikten.

Så nu har både Hammarby och Djurgården gjort T-shirts av Lennart Johansson pokal. Oj oj oj vad säger Lennart? Han är ju gnagare.

Sex roller söker en författare

Så heter en uppsättning som just nu går på Stockholms Stadsteater. Det är en epokgörande pjäs av Luigi Pirandello som i Alexander Mörk-Eidems uppsättning blir väldigt omtumlande.

Repetitioner pågår. Tjechovs Tre systrar ska bli ett drama i sextiotalets Norrland. Tänker regissören. Ensemblen vänder ut och in på sig själva för att klassikern ska kännas samtida och sann. Men långt innan premiären blir skådespelarna själva publik till ett verkligt drama. In på scenen kliver sex roller, m a o de är inte verkliga människor. Eller?

De söker sin författare, sin identitet och de konfronteras med skådespelarna som förgäves försöker spela rollernas roller. Man kastas runt i dramatiken. Det är ömsom farsartat och komiskt, för att i nästa stund bli melodramatiskt och djupt tragiskt. Vid föreställnings slut finns många outrätade frågetecken, man känner sig inte säker på vad det är man sett.

Fantastiska skådespelarinsatser, som vanligt på Stockholms Stadsteater. Jag minns mest Lennart Jähkel och Liv Mjönes bland de sex rollerna och Josefin Ljungman och Ann-Sofie Rase bland skådespelarna.

Veckans låt 90

Den 8 januari 1966 hamnade den svenska gruppen Lenne & The Lee Kings etta på Tio i Topp med Stop The Music. De avslöjades dock som fuskare eftersom de lyckats komma över biljetter till sändningen och delat ut bland sina fans. Resultatet ströks och förra veckans låt med The Beatles blev etta i stället. Men här på bloggen är vi inte knussliga och tycker att kuppen egentligen var ganska gullig.

The Lee Kings frontfigur och sångare hette Lenne Broberg, född 1940, död 1991. De hade två ettor på Tio i Topp och den här var den första. De övriga medlemmarna vid denna tid var Bengt Dahlén (gitarr), Bjarne Möller (gitarr), Olle Nordström (bas) och Lasse Sandgren (trummor).

Lenne Broberg fick en stor hit på Svensktoppen 1968 med Mälarökyrka. The Lee Kings var också det sista band som spelade på Nalen i Stockholm innan detta legendariska spelställe lades ner 1967. Tack och lov är det numera öppnat igen. Här visar vi en liveinspelning från en revival med svenska 60-talsband:

Adventskalendern Lucka 22

Ett önskemål om Afro-Dite på julafton har kommit in. Fler förslag? Skriv i kommentaren.
Eurovision Song Contest 1958 - Frankrike
André Claveau: Dors Mon Amour (Hubert Giraud/Pierre Delanoë)
I Avro-Studio i holländska Hilversum tog Frankrike hem en mycket knapp seger före det första årets vinnare, Lys Assia från Schweiz. Svenskarna gillade schweizarna bäst, men Frankrike tog ändå hem vinsten, mycket p g a röster från Danmark, Österrike och Italien. Alice Babs som var i kalendern i går kom fyra.

Den mest kända låten från denna tävling var annars den som kom trea och populärt brukar kallas för Volare. Det är nu bara ett upprepat ord i texten, den heter egentligen Nel Blu Dipinto Di Blu (I Det Blå Målat I Blått). Det var Italiens bidrag och framfördes av Domenico Modugno. Den fick dessutom framföras två gånger eftersom den inte gick ut till alla länder vid första försöket. Bl a till Sverige p g a ett länkfel i Köpenhamn som det stod i rutan.

Den svenska juryn satt i Göteborg eftersom det inte fanns någon direkt TV-länk från utlandet till Stockholm. TV-nätet var under uppbyggnad inför det fotbolls-VM som skulle komma att arrangeras i Sverige senare på året. Juryn leddes av Tage Danielsson, men där satt också Ulf Peder Olrog, Åke Falck, Sten-Åke Cederhök mfl. Men inga kvinnor naturligtvis.

Så här såg det ut när han fick sjunga vinnarreprisen:

måndag 20 december 2010

Adventskalendern Lucka 21

Ett önskemål om Afro-Dite på julafton har kommit in. Fler förslag? Skriv i kommentaren.
Melodifestivalen 1958 Alice Babs: Lilla Stjärna (Åke Gerhard/Gunnar Wersén)Den internationella tävlingen hade redan två år på nacken när Sverige klev in i bilden. Ett upprop gick ut till SKAP, Föreningen Svenska Kompositörer av Populärmusik. 152 bidrag kom in och ett femmannaråd på SKAP sållade ut tio av dessa. De skickades till TV:s underhållningsavdelning för slutlig bedömning.

Någon TV- eller radiosänd tävling blev det inte. TV valde helt enkelt ut Lilla Stjärna. Listan på de tio är inte heller bevarad, så det går inte att fastställa vilka de mottävlande var. Den enda melodi som man vet var med var Jag Sänder Dig Solsken av den dåvarande folkskolläraren Stickan Anderson.

Man valde egentligen sången Samma Stjärnor Lysa För Oss Två, men den var väldigt lik en gammal amerikansk schlager. Därför omarbetades den och när man bad Alice Babs att sjunga ville hon ha en annan text. Till sist hade man skapat Lilla Stjärna, som faktiskt aldrig spelades in på grammofonskiva. Den inspelning som idag finns att köpa är liveframförandet från Hilversum där Alice kom fyra av tio tävlande. Schweizarna tyckte Sveriges bidrag var bäst.

Niklas Ekdal: Kvinnan utan egenskaper - Bokomdöme

Kvinnan utan egenskaper
Av Niklas Ekdal
Forum 2010
Detta är den f.d. politiske chefredaktören på DN Niklas Ekdals andra thriller. Han låter sin huvudperson, polisen Johanna Tott, återkomma och dras in i ett minst lika dramatiskt äventyr som i första boken. Vi konfronteras med fruktansvärda övergrepp, med kastrationer och läkemedelsexperiment. Ekdal har tonat ner äventyren lite och tagit verkliga händelser som grund till historien vilket gör att man upplever denna bok som ett litterärt steg framåt.

Johannas väninna My dras in i historien och hennes dotter Juni försvinner. Patienter mördas, bokens tempo är högt. Det är mycket händelserikt, men samtidigt väl beskrivet med lagom pauser i actionbeskrivningarna. Politiska förvecklingar finns det naturligtvis i Ekdals bok, och de internationella läkemedelsföretagen sätts under luppen. Boken får ett oväntat slut vilket är ovanligt.

Boken ligger väl i tiden med äventyr á la Larsson, Kepler eller Roslund & Hellström. Och Ekdal behöver inte skämmas. Han lyckas konstruera ett mycket spännande äventyr, där underhållningsfaktorn är stor och trovärdigheten något lägre. Vi får säkert höra mer om Johanna Tott.

Betyg: 3 tomteluvor

söndag 19 december 2010

Adventskalendern Lucka 20

Nu är det snart för sent att önska sig ettor i Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Ta chansen! Skriv i kommentaren. Och vad ska det vara i luckan på julafton? Herreys? Eller någon av mina favoriter, France Gall eller Claes-Göran Hederström?
Eurovision Song Contest 1979 - Israel
Gali Atari & Milk And Honey: Hallelujah (Kobi Oshrat/Shimrit Orr)
Israelerna tog en hemmaseger eftersom de arrangerade efter vinsten 1978. Lokalen var Binyanei Ha'ooma i Jerusalem. Det var jämnt mellan Israel, Spanien och Frankrike, men Israel spurtade med många tolvor, bl a från Sverige. Den mest minnesvärda låten var annars den Västtyska Dshinghis Kahn med gruppen med samma namn som låten.

Turkiet drog sig ur efter påtryckningar från arabstaterna. Tävlingen hölls ju i Jerusalem. I Storbrittanien var det strejk som vanligt. Denna gång bland ljudteknikerna. Juryn fick därför låtarna tillsända på kassettband. Hallelujah hade skickats in till den israeliska uttagningen redan året innan, men bedömts för svag. Ted Gärdestads Satellit kraschlandade och kom trea från slutet. Det var det här året som de hade fullkomligt obegripliga presentationssnuttar innan bidragen:

Djurgården är bäst

Ryktet hade gått på stan. Vandringspriset i Fotbollsallsvenskan, Lennart Johanssons pokal, hade försetts med en inskription på insidan vid tillverkandet. Bajen For Ever.

Svenska Fotbollsförbundet kände sig tvingade att via en titthålsoperation kontrollera saken. Och visst det stämde. Där fanns en inskription. Men det stod Djurgården Är Bäst!!!!!

Vilken antiklimax. Vilket skämt. Vilken luring. Och de stackars Hammarbyarna som redan hade börjat sälja sina fina T-shirts med Lennart Johansson pokal och med texten Bajen For Ever - Det är insidan som räknas. 199 kronor styck. Undrar om köparna får pengarna tillbaka. Fortfarande finns den i alla fall att köpa i Bajens webbshop.

Adventskalendern Lucka 19

Det går bra att önska ettor i Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Skriv i kommentaren. Man får önska flera gånger dessutom.
Melodifestivalen 1980 Tomas Ledin: Just Nu (Tomas Ledin)
Programledare i detta program var TV-Sportens nestor Bengt Bedrup. Ulf Elfving hade fått lämna ifrån sig ansvaret. Tomas Ledin lyckades vinna vid sitt femte försök, som vanligt iklädd sina svarta skinnkläder. (Var det dem som Jan Johansen hade på sig när han vann femton år senare?)

Annars fanns där flera låtar som satt sina spår; tvåan Janne Lucas med Växeln Hallå och sexan Kenta med Utan Att Fråga t ex. Kenta orsakade tävlingens folkstorm med texten på sin T-shirt: "Try it-You'll like it 69".

Eva Dahlgren satte surhetsrekord vid framförandet av sin låt Jag Ger Mig Inte, skriven under protest, oklart mot vad!!! Producenten uppmanade Eva "Lite gladare tack", vilket fick Eva att göra precis tvärtom.

I Eurovisionfinalen kom Tomas tia. Som jag skrev igår fick många TV-kommentatorer springa gatlopp för att presentera sitt lands bidrag från scenen. Och sedan springa tillbaka och kommentera igen. Ulf Elfving var en sådan.

Med Anders Glenmark på gitarr, med höga klackar på Tomas och med ett benarbete värdigt John Cleese i Dpt of Silly Walks:

fredag 17 december 2010

Adventskalendern Lucka 18

Det går bra att önska ettor i Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Skriv i kommentaren. Man får önska flera gånger dessutom.
Eurovision Song Contest 1980 - Irland
Johnny Logan: What's Another Year? (Shay Healy)
Önskad av Maria
Holländarna arrangerade i Nederlands Congresgebouw i Haag. Egentligen skulle Israel arrangerat, utomhus. Men pengarna tröt och efter många om och men sa Nederländerna ja. Israel ställde inte ens upp p g a att datumet sammanföll med en religiös helgdag. Det kanske var därför som Marocko istället deltog för första och enda gången. De kom näst sist, med endast Finland efter sig.

Flera kommenatorer hade också i uppdrag att från scenen presentera sitt lands bidrag. Detta fick vansinniga effekter till följd. Det krävdes ett sprinterlopp för att hinna båda sakerna.

Den irländske Johnny Logan lovade att för första gången dricka sig berusad om han vann och han trodde att framtiden var säkrad. Karriären kantades dock av bråk med managers och skivbolag. Han skulle emellertid få en ny chans några år senare!!! Han vann igen 1987 som artist och 1992 som låtskrivare. Tomas Ledin representerade Sverige och kom tia.

torsdag 16 december 2010

Adventskalendern Lucka 17

Det går bra att önska ettor i Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Skriv i kommentaren. Man får önska flera gånger dessutom.
Melodifestivalen 1982 Chips: Dag Efter Dag (Lasse Holm/Monica Forsberg)
Chips bestod vid denna tid av sångerskorna Elisabeth Andréasson och Kicki Danielsson och blev den första i raden av segermelodier från Bert Karlssons skivbolag Marianne. De hade inget motstånd i finalen även om fjärdeplacerade Chattanooga sedemera har blivit kultförklarade med sin låt Hallå Hela Pressen.

Chips fick nästan dubbelt så många poäng som tvåan Någonting Har Hänt med Lena Ericsson. Juryn var indelad i åldersgrupper och det var egentligen bara gruppen mellan 30 och 35 år som inte var helt sålda på vinnaren. Denna final var den första där man röstade fram fem bidrag som fick framföras ytterligare en gång. Eftersom TV-tittarna också höll på Chips klagade de istället på att programledaren Fredrik Belfrage hade en trendigt uppvikt skjortkrage.

Kicki Danielsson tackade Björn Skifs för vinsten. Han var ju inte med. Hon hade kommit tvåa efter honom två gånger tidigare. I Eurovisionfinalen blev Sverige åtta. Observera att kompositören själv, Lasse Holm, är med och låtsasblåser saxofon.

Adventskalendern Lucka 16

Det går bra att önska ettor i Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Skriv i kommentaren. Man får önska flera gånger dessutom.
Eurovision Song Contest 1977 - Frankrike
Marie Myriam: L'oiseau Et L'enfant (Jean-Paul Cara/Joe Gracy)
Tävlingen arrangerades i Wembley Conference Center i London. Där har jag faktiskt varit själv flera gånger i egenskap av förbundskapten för svenska dartlandslaget.

P g a strejk bland teknikerna på BBC blev tävlingen uppskjuten över en månad. Den brittiska uttagningen sändes bara i radio eftersom kameramännen strejkade då. Av någon anledning skulle Tunisien varit med, men de drog sig ur i sista stund, möjligen p g a att Israel fanns med.

Man hade inför programmet filmat deltagarna på en fest. Detta var tänkt att visa som intron inför varje nations bidrag. Men det urartade till rena fylleslaget, och kulmen var när 17-åriga norskan Anita Skorgan dansade på bordet. BBC var tvungna att lyfta ur dessa inslag, vilket fick till följd att man istället visade publikbilder mellan melodierna. Svenska Forbes kom sist.

onsdag 15 december 2010

Veckans låt 89

Nu har det blivit nyår, i alla fall beträffande Veckans Låt. Den 1 januari 1966 gick The Beatles upp till förstaplatsen på Tio i Topp med We Can Work It Out. Där låg den i fyra veckor (eller tre om man räknar bort 8 januari - återkommer till det nästa vecka). Samma låt inspelad av Stevie Wonder blev som bäst sexa på Tio i Topp sommaren 1971.

Låten är faktiskt skriven av både Paul McCartney och John Lennon, vilket är ovanligt, även om de skyltade som ett låtskrivarpar. Den låg på en singel med Day Tripper, och båda var A-sidor. John och Paul kunde inte enas om vilken som skulle vara framsida. På Tio i Topp testades bara ena sidan av singeln. Därför har Day Tripper aldrig legat på den listan.

Här är en udda inspelning som inleds med att skådespelaren Peter Sellers deklamerar Beatleslåten A Hard Days Night:

Adventskalendern Lucka 15

Det går bra att önska ettor i Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Skriv i kommentaren. Man får önska flera gånger dessutom.
Melodifestivalen 1979 Ted Gärdestad: Satellit (Ted & Kenneth Gärdestad)
Önskad av Maria
Många av våra största artister deltog detta år, även om de alla inte hade hunnit blivit det ännu. Tomas Ledin, Ola Håkansson, Eva Dahlgren, Adolphson & Falk, Py Bäckman, Pontus Platin och Magnus Uggla fick alla se sig slagna av Ted Gärdestad. De flesta låtarna har ändå inte satt några djupare spår. Med undantag för Satellit och Ugglas Johnny The Rocker som kom sist.

Tomas Ledin ledde länge omröstningen ända tills Karlstad som näst sista distrikt satsade på Ted och gav Det Ligger I Luften låga poäng. I Eurovision gick det inget vidare för Sverige. Tredjen sist med endast åtta poäng. Sex poäng från Irland och var sin etta från Israel och Grekland.

De israeliska trollen i inledningen är ganska obegripliga. Och Teds instabila mickstativ måste vara köpt på Rusta.

måndag 13 december 2010

Adventskalendern Lucka 14

Det går bra att önska ettor i Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Skriv i kommentaren. Man får önska flera gånger dessutom.
Eurovision Song Contest 1973 - Luxemburg
Anne-Marie David: Tu Te Reconnaîtras (Claude Morgan/Vline Buggy)
Eftersom Luxemburg vunnit året innan blev detta en hemmaseger. Tävlingen arrangerades i Nouveau Théâtre i Luxemburg. Malta och Österrike hade hoppat av. För första gången fick deltagarna sjunga på valfritt språk. Svenska Nova sjöng på engelska och kom femma.

Flera av de andra bidragen blev liksom vinnaren stora hits. Den spanska tvåan Mocedades med Eres Tú och Storbritanniens trea Power To All Our Friends med Cliff Richard t ex. Det var oerhört jämnt mellan dessa tre bidrag. 129, 125 repektive 123 poäng. Varje land gav poäng till alla melodier. Från 1 till 5 stycken. Alla de tre högsta fick femmor av Sverige. Anne-Marie David föll i glömska efter denna succé och lyckades inte få någon mer hit.

Adventskalendern Lucka 13

Det går bra att önska ettor i Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Skriv i kommentaren. Man får önska flera gånger dessutom.
Melodifestivalen 1977 Forbes: Beatles(Claes Bure/Sven-Olof Bagge)
Önskad av Sanna
1976 hade Sverige bojkottat festivalen, men nu var man tillbaka igen. Forbes vann i konkurrens med bl a Svante Thuressons Johan B Lund, Landslagets Sommar'n 65 och Tomas Ledins Minns du Hollywood. Ledin hade för övrigt med tre bidrag i finalen. Hans eget gick bäst, femma.

Endast tre av bidragen platsade så småningom på Svensktoppen, vilket säger mest om urvalsjuryn i festivalen. De hade ändå över tusen bidrag att välja bland. Bert Karlsson gav ut ett helt album med bara ratade låtar. Stockholmsbandet Forbes som vann fick inga fler succéer. Och det blev det inte i Eurovision heller. Två poäng från Västtyskland och sista plats.

lördag 11 december 2010

Adventskalendern Lucka 12

Det går bra att önska ettor i Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Skriv i kommentaren. Man får önska flera gånger dessutom.
Eurovision Song Contest 1966 - Österrike
Udo Jürgens: Merci, Chérie (Udo Jürgens/Thomas Hörbiger)
Luxemburg arrangerade i Grand Auditorium de RTL i Villa Louvigny. Österrike vann överlägset före den svenska Nygammal Vals. Man tyckte att arton länder var alltför många och började prata om kvaltävlingar.

Danmark var nyskapande med dansare på scen och Norges Åse Kleveland sjöng i en illrosa pyjamas. Tur att det var svartvit sändning. De nordiska länderna röstade nästan bara på varandra, men Österrikes Udo segrade i sitt tredje försök.

Har du legimitation?? Eller?

En ettåring i Karlskrona fick ett paket på posten. En julklapp från sin moster. Men tji fick han. Inget ID-kort. Då blev det inget paket heller. Hur skulle det se ut om alla ettåringar helt fritt sprang omkring och löste ut paket?

Vart är världen på väg?

Anastasia Wahl: Klitty: Ett rymdäventyr - Bokomdöme

Klitty: Ett rymdäventyr
Av Anastasia Wahl
Vertigo 2010
Anastasia Wahl har gjort sig känd för en serie böcker om den sexfixerade Klitty Andersson. De har, i alla fall för mig, varit alltför fokuserade på sexbeskrivningar som har varit utomordentligt fantasi- och detaljrika. De är i denna bok mycket nedtonade, även om de fortfarande är centrala. Men det har i mitt tycke gjort denna bok till den bästa i serien.

Nu får den samhällskritik och den satir som tveklöst finns mer plats. Det blir stundtals ganska roligt och underhållande. En hel del av dagens mest kända personer passerar revy. En central plats har astronauten Krille Fågelholk eftersom hela boken är uppbyggd som någon slags pastisch på Aniara. Och med ungefär samma slut.

Andra som vi får träffa är utrikesminister Kall Fildt och statsminister Friedrich Reinheit ”den überkarismatiske führern i Das Neue Arbeiterpartei, en Manchester liberal äsping i det socialliberala getingboet”. Man hittar också andra politiker som Göran Häcklund och Moondog Sahliv samt deckardrottningen Gorilla Fläckberg.

Pseudonymen Anastasia Wahl har i alla sina böcker använt sig av många uppräkningar, och de är alla fyndiga och ganska roliga. Det är sagt att detta ska bli den sista boken i serien, och jag tycker att den är den bästa. Främst för att humorn har fått mer plats och de rena pornografiska inslagen har tonats ner. Men det måste sägas; det här är inget för den sippe, pryde eller för den som helst läser böcker i traditionell stil. Det finns absolut ingenting som liknar Klittyböckerna.http://www.klitty.com

Betyg: 2 tomteluvor

Karin Alfredssson: Den sjätte gudinnan - Bokomdöme

Den sjätte gudinnan
Av Karin Alfredsson
Damm Förlag 2010
Karin Alfredsson är en trägen författare. Hon skriver om kvinnoförtryck i olika delar av världen. Hon förpackar gärna sitt budskap i kriminalromanens form, även om Den sjätte gudinnan innehåller mycket lite av deckaringredienser. Självklart är det så att författarinnan når fler läsare genom att använda denna genre, men samtidigt tror jag hon missar presumtiva läsare som aldrig skulle tänka sig att sätta tänderna i en deckare.

Denna gång har hennes huvudperson, den svenska läkaren Ellen Elg, hamnat i förtryckets Indien. Ett Indien som, trots att det är ett välutvecklat land, jämnställdhetsmässigt ligger långt ifrån de värderingar som vi har i västerlandet.

Men Alfredsson ställer också frågan, är det verkligen bättre som vi har det, med skilsmässor och självmord som i antal vida överstiger Indiens. Men det kvinnoförtryck som hon beskriver, både fysiskt och psykiskt och i allra högsta grad traditionsstyrt är inget som kan accepteras någonstans i världen.

Historien kryper in under skinnet, det blir väldigt obehagligt. Jag som är en västerländsk man har svårt att förstå och kan omöjligt ställa upp på det som bokens kvinnor utsätts för. Det långa efterordet beskriver också i kalla fakta vad Indien står för i kvinnofrågor.

Detta är hennes fjärde roman om kvinnoförtryck, och också den fjärde med en siffra i titeln. Det kan knappast vara en tillfällighet. Ellen Elg konfronteras med kvinnor som på olika sätt har utsatts för övergrepp. Och den som sätter de djupaste spåren hos mig är den självständiga och egensinniga Amrita som finner vägar att skaffa både sig och andra upprättelse. http://www.karinalfredsson.se

Betyg: 4 tomteluvor

Nobelfest

Eftersom de hade glömt och bjuda mig och hustrun till stadshusets nobelfest gick vi istället till trevliga Susanne i fina Akademibokhandeln vid Hötorget. Trevligt och garanterat fler skratt än i Blå Hallen.

Adventskalendern Lucka 11

Det går bra att önska ettor i Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Skriv i kommentaren. Man får önska flera gånger dessutom.
Melodifestivalen 1973 Malta/Nova: Sommar'n Som Aldrig Säger Nej/You're Summer(Carl-Axel & Monica Dominique/Lars Forsell)
Önskad av Sanna
Det var ett stort år för Melodifestivalen. Göran Fristorp och Claes af Geijerstam kallade sig för Malta och vann. Men där fanns många tävlande låtar som sedan blev stora hits t ex. Ted Gärdestad med Oh, Vilken härlig dag som kom fyra, Lars Berghagen med Ding Dong som kom sjua och inte minsta ABBA med Ring, Ring som kom trea.

Den svenska juryn var kompletterad med utländska representanter och de flesta satsade på Malta. TV-tittarna var däremot i uppror. ABBA var den stora favoriten hos den breda publiken. Lars Forsell som satt i Svenska Akademin fick mycket kritik för textraden Dina bröst är som svalor som häckar. Lars själv tog kritiken lugnt, men medgav att han skrivit texten under stark tidspress, på 12 timmar.

I den internationella finalen bytte Malta namn till Nova för att inte förväxlas med landet med samma namn, trots att de inte deltog. De framförde också låten på engelska , och den kritiserade textraden översattes till Your breasts are like swallows a-nestling. De slutade på femteplats.

torsdag 9 december 2010

Adventskalendern Lucka 10

Det går bra att önska ettor i Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Skriv i kommentaren. Man får önska flera gånger dessutom.
Eurovision Song Contest 1982 - Västtyskland
Nicole: Ein Bisschen Frieden (Ralph Siegel/Bernd Meinunger)
Önskad av Per-Arne
Tävlingarna hölls i England, i Harrogate Conference Center. Frankrike bojkottade eftersom man ansåg tävlingen vara ett monument av dravel och medelmåttighet. Grekland drog sig ur eftersom man ansåg att bidraget som de röstat fram var alltför svagt.

Nicole skåpade ut alla medtävlare. Det stod tidigt klart att hon skulle vinna. Hon var väl förberedd på segern och sjöng vinnarreprisen på fyra olika språk. Sveriges bidrag Dag Efter Dag med Chips kom åtta och sist kom Finlands Kojo utan poäng. Den svenska juryn hade Nicole som trea och tyckte bäst om Jugoslavien, som kom på 14:e plats!!!

Igår var det också...

...30 år sedan John Lennon blev mördad av Mark David Chapman. Lennon hade fyllt 70 i oktober om han hade fått leva. Vilka musikunderverk har världen gått miste om?

Trevligt men tråkigt

Igår var det ånya avtackning av några som "fått sluta" på gamla arbetsplatsen. Finns där några kvar kan man undra? Tack Ewa, Lillemor, Per-Arne och Peter. På Sense Bar & Bistro på Rosenlundsgatan samlades vi för en gravöl. Eller två. Och så mycket grav var det inte heller. Ganska kul i själva verket.

Adventskalendern Lucka 9

Det går bra att önska ettor i Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Skriv i kommentaren. Man får önska flera gånger dessutom.
Melodifestivalen 1966 Lill Lindfors & Svante Thuresson: Nygammal vals (Bengt-Arne Wallin/Björn Lindroth)
Önskad av Sanna
Sverige var indelat i nio jurygrupper som avgav nio poäng lite som man ville. Den här låten vann mycket tack vare att Karlstadgruppen gav alla nio till den. De var de enda som gav allt till en och samma bidrag. Stockholm t ex gav den inga poäng alls.

Programledaren Sven Lindahl efter att juryn sagt sitt.

Eftersom Lill och Svante inte var knutna till samma skivbolag kom denna sång aldrig ut på skiva med dem. Lill gav ut den med Östen Warnebring och Svante spelade in den med Ulla Hallin. Däremot finns deras liveframträdande från Luxemburg numera på CD. Där kom de på en fantastisk andraplats.

onsdag 8 december 2010

Veckans låt 88

Onsdagar innebär som vanligt Veckans Låt. Den 11 december 1965 delades förstaplatsen på Tio i Topp mellan förra Veckans Låt och The Animals med It's My Life. Det var gruppens andra och sista etta. Nu hade man bytt ut pianisten Alan Price (som bildade egen grupp; The Alan Price Set) mot Dave Rowberry. Officiellt byttes Price ut p g a flygskräck, men i själva verket blev han osams med sångaren och frontfiguren Eric Burdon.

Låten är specialskriven för gruppen av Roger Atkins och Carl D'Errico. Här sjunger Eric Burdon och hans kompisar live i det amerikanska TV-programmet Hullabaloo. Spana in tjejerna som har huvudena uppsatta på väggarna likt jakttroféer???

Både stor och stark

Igår konsumerade jag ännu en födelsedagspresent. En 75 cl Duvel Special Edition Ale. Perfekt till svensk husmanskost. Visserligen är den extra stark, men också extra god. Tack syster.

Adventskalendern Lucka 8

Det går bra att önska ettor i Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Skriv i kommentaren. Man får önska flera gånger dessutom.
Eurovision Song Contest 2000 - Danmark
Olsen Brothers: Fly On The Wings Of Love (Jörgen Olsen)
Eftersom Charlotte Nilsson (senare Perrelli) vann året innan var det SVT som arrangerade tävlingarna i Globen i Stockholm. Värdnationen slutade med Roger Pontare på en sjundeplats.

Kvällens värdar Kattis Ahlström och Anders Lundin gjode en mycket underhållande presentation. Deras välkomsttal levererades till exempel på en mängd olika språk, däribland engelska, franska, svenska, tyska och hebreiska, för att avslutas med swahili - för säkerhets skull, som Anders uttryckte det.

Det var många unga artister som deltog, men det var de äldsta som vann. Jörgen Olsen, 51 och Niels Olsen, 47. Introt till inslaget kan adderas till de många olika obegripliga som gjorts???

måndag 6 december 2010

Adventskalendern Lucka 7

Det går bra att önska ettor i Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Skriv i kommentaren. Man får önska flera gånger dessutom.
Melodifestivalen 1993 Arvingarna: Eloise (Lasse Holm/Gert Lengstrand)
Nu hade man jurygrupper vars enda uppgift i finalen var att utse fem finalister av tio låtar. Därefter fick tittarna säga sitt med telefonröster. Sverige delades in i sju teleområden. Alla hade Arvingarna på första plats, och alla hade Nick Borgen med We Are All The Winners på andra. Det är förmodligen Borgen som spelas mest idag.

I efterhand fick man veta att jurygrupperna hade Borgen som etta och Arvingarna först på fjärde plats. Medlemmarna i Arvingarna var alla söner till dansbandsmusiker i Flamingokvintetten och Streaplers.

Men varför spelar de golf???

söndag 5 december 2010

Adventskalendern Lucka 6

Det går bra att önska ettor i Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Skriv i kommentaren. Man får önska flera gånger dessutom.
Eurovision Song Contest 1993 - Irland
Niamh Kavanagh: In Your Eyes (Jimmy Walsh)
Önskad av Kattis Minnegård
Efter att ha hållit tre internationella finaler i Dublin, tackade den irländska TV'n ja till till mångmiljonären Noel Duggans erbjudande om att gratis få låna hans hästhoppningsarena mitt ute på landsbygden i grevskapet Cork. Eftersom flera nya länder från öststaterna hade tillkommit arrangerades en kvaltävling en och en halv månad innan huvudevenemanget i Ljubljana.

Men Irland vann igen, för femte gången av sammanlagt sju hittills. Svenska Arvingarna med Eloise kom på sjunde plats. (Belgien, Österrike & Israel tyckte näst bäst om det svenska bidraget). Sju av 25 länder tyckte bäst om Irland, bl a den svenska juryn.

Wasahof

En av Stockholms äldsta restauranger är Bistro Wasahof på Dalagatan. De fick sitt första utskänkningstillstånd redan 1899. Igår fick hustrun och jag avnjuta några delikata skaldjursplatåer som försenad födelsedagspresent. Härlig stimmig, fransk matmiljö. Mjauuu!!!

Adventskalendern Lucka 5

Det går bra att önska ettor i Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Skriv i kommentaren. Man får önska flera gånger dessutom.
Melodifestivalen 2000 Roger Pontare: När Vindarna Viskar Mitt Namn/When Spirits Are Calling My Name(Thomas Holmstrand/Linda Jansson/Peter Dahl)
Önskad av Gunbritt
Det mest minnesvärda från denna melodifestival var det stora Melodifestivalmedley som alla programledarna framförde som pausunderhållning.

Vart och ett av bidragen presenterades av en känd artist som deltagit i Melodifestivalen tidigare: Björn Skifs, Arja Saijonmaa, Elisabeth Andreassen, Lasse Holm, Lena Philipsson, Loa Falkman, Lasse Berghagen, Lotta Engberg, Tommy Körberg och Carola.

Dansbandet Friends var segertippade men slutade på en delad andraplats. Inför finalen gav Aftonbladets Per Bjurman Roger Pontare en etta i betyg och skrev: Ett av de mer präktigaste pekoralen i den sällsamma Pontare-katalogen. Norrlands Meatloaf brölar som en brunstig säl.

Spana in byggnadsarbetarna i introt. Vad gör de där?

Det fantastiska medleyt som framfördes som pausunderhållning i Melodifestivalfinalen 2000 kan jag inte undanhålla er. Här kommer det som två filminslag:

lördag 4 december 2010

Adventskalendern Lucka 4

Det går bra att önska ettor i Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Skriv i kommentaren. Man får önska flera gånger dessutom.
Eurovision Song Contest 1959 - Nederländerna
Teddy Scholten: Een Beetje/
En smula (Dick Schallies/Willy van Hemert)
Den svenska melodifestivalfantasten och skådespelaren Björn Kjellman som har lärt sig många av de tävlande låtarna brukar ofta framföra denna, på holländska.

Tävlingen avhölls 11 mars 1959 i Palais des Festivals i Cannes och holländarna vann före Storbritanniens Sing Little Birdie framfört av Pearl Carr & Teddy Johnson. De svenska rösterna gick mest till Danmark, britterna och holländarna fick inga poäng av oss.

torsdag 2 december 2010

Adventskalendern Lucka 3

Det går bra att önska ettor i Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Skriv i kommentaren.
Melodifestivalen 1959
Brita Borg: Augustin (Bo Harry Sandin/Åke Gerhard)
Önskad av Sanna
Det märkliga här var att TV:s underhållningsavdelning redan innan tävlingen hade bestämt att Brita Borg skulle tävla i Eurovision Song Contest. Men det var Siw Malmkvist som vann Melodifestivalen med denna låt.

Redan detta år hade man kvaltävlingar, hela åtta stycken. I finalen deltog åtta bidrag och Siw Malmkvist vann före Staffan Broms med Dags Igen Att vara kära, även den med text av Åke Gerhard.

I finalen blev Brita delad nia med endast Monaco efter sig. Holländarna tyckte dock att detta var den näst bästa låten.

onsdag 1 december 2010

Adventskalendern Lucka 2

Det går bra att önska ettor i Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Skriv i kommentaren.
Eurovision Song Contest 1957 - Nederländerna
Corry Brokken: Net Als Toen /Så Som Förr (Guus Jansen/Willy van Hemert)
Tävlingen avhölls i Grosser Sendesaal des Hessischen Rundfunks i Frankfurt am Main den 3 mars 1957. Tio länder deltog, men inte Sverige. Detta bidrag vann överlägset. Man kan undra varför!!

Programmet sändes i svensk TV och kallades Sångartävlan i Frankfurt och presenterades av naturgurun Nisse Linnman???

Veckans låt 87

Även om det nu kommer en låt om dagen i adventskalendern, så kan man ju inte låta bli att fortsätta med veckans låt, genomgången av Tio i Toppettorna.

Efter Yesterday blev det lustigt nog Yesterday Man. Den gick in som etta 4 december 1966 och låg där i tre veckor med den brittiske sångaren Chris Andrews. Han skrev främst låtar till andra artister, t ex Sandie Shaws Long Live Love.

Yesterday Man var hans solodebut och blev också hans största framgång i hemlandet. Han är född 1942 och uppträder fortfarande. Han har en hemsida på tyska: http://www.chris-andrews.de/

Deckarvännernas säsongsavslutning

Igår kväll var det säsongsavslutning med Sällskapet Deckarvännerna på Odd Fellow. Julklappar, god mat, frågesport och trevligt umgänge som vanligt.

Dessutom besök av den finlandssvenske författaren Lars Sund som pratade trevligt, humoristiskt och uppskattat om sin bok En lycklig liten ö.
Han debuterade 1974, men fick sitt genombrott 1991 med Colorado Avenue som också har filmatiserats. Han är född i Jakobstad i Finland men är numera bosatt i Uppsala.

Buthler & Öhrlund: Ares tecken - Bokomdöme

Ares tecken
Av Buthler & Öhrlund
Bra Böcker 2010

”Dubbeldeckare”, eller författarpar har fått en renässans i svensk kriminallitteratur. Sjöwall/Wahlöö satte standarden, därefter har fenomenet legat vilande, men nu finns där ganska många sådana i Sverige igen. Dan Buthler och Dag Öhrlund tillhör de flitigare. De kommer nu med årets andra bok, om än inte på samma förlag. De debuterade 2001 med mord.net och har annars utgivit en deckare om året.

Deras stil är hårdkokt. Många mord och mycket våld. De lyckas med stor skicklighet bygga upp en andlöst spännande historia. De 450 sidorna blir aldrig långråkiga. Denna gång är temat hatbrott. Jacob Colt och Linda Schencker vid Stockholmskriminalen ställs inför en rad våldsamma mord och misshandelsfall där brottslingen efterlämnar en lapp med en teckning av ett avbrutet manlighetstecken.

Samtliga offer är homosexuella eller invandrare, men för övrigt har polisen svårt att finna vad som binder samman brotten. Utredningen innebär påfrestningar på polisgruppen eftersom flera av dem blir personligt berörda och det får konsekvenser i deras vardagsliv.

Spänningen kan man inte klaga på. Inte heller på beskrivningen av de homosexuellas dilemman. Författarna har annars sin svaghet i dialog och relationsgestaltningarna. Där finns en hel del att förbättra för att deras böcker ska lyfta från att vara bara just spännande. Men det är ju inte heller att förakta.

De skriver också med ett stort samhällsengagemang vilket är sympatiskt. Efterordet är långt och intressant och beskriver hatbrottsproblematiken i Sverige.

Betyg: 3 tomteluvor

Adventskalendern Lucka 1

Det går bra att önska ettor i Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Skriv i kommentaren.
Melodifestivalen och Eurovision Song Contest 1:a 1974
ABBA: Waterloo (Benny Andersson/Björn Ulvaeus/Stig Andersson)
Önskad av Maria
I Sverige röstades låten fram i jurygrupper utan musikexperter för första gången. ABBA hade ingen riktig konkurrens och fick nästan 100 poäng mer än tvåan, Lars Berghagen: Min kärlekssång till dig.

Luxemburg hade vunnit två år i följd och ville inte arrangera. BBC grep in och tävlingarna hölls i The Dome i Brighton 6 april 1974. 17 länder deltog men ABBA vann ohotade. Två var Italiens bidrag Gigliola Cinquetti: Si. Även trean blev en världshit, Mouth & MacNeal: I see a star som tävlade för Nederländerna. Fler kända artister deltog bl a Olivia Newton-John (Storbritannien) och Ireen Sheer (Luxemburg).

Var och en av de 17 nationerna hade tio jurymedlemmar som gav var sin röst som var värd en poäng. Man fick naturligtvis inte rösta på sitt eget land, och detta innebar att maxpoäng var 160 poäng (om alla skulle ha röstat på samma låt). Men ABBA vann på endast 24 poäng. Fem finländare, fem schweizare och tre holländare gav över hälften av dessa poäng. I fem länder var det ingen som tyckte ABBA var bäst. Grekland, Monaco, Belgien, Italien och hör och häpna Storbritannien.

måndag 29 november 2010

Adventskalendern

På onsdag börjar bloggens adventskalender med ett musikaliskt inslag om dagen. Årets tema är Vinnare i Eurovision Song Contest och i den Svenska Melodifestivalen.

Det är möjligt att önska låtar också. Skriv i kommentar till inlägget, så ska jag försöka uppfylla önskemålen.

Allt kan firas

Julmusten fyller 100 år. HURRA!!!

Receptet till musten fick de ursprungliga ägarna till Roberts AB från Tyskland där Harry Roberts hade studerat kemi. 1910 startade de tillverkning i Örebro. Receptet är hemligt och endast två personer känner till de exakta ingredienserna. Förutom hemliga smakgivare ingår bland annat malt och humle (numera i extraktform).

Under det tidiga 1920-talet, förbudsomröstningens tid i Sverige, lanserades must som en alternativ måltidsdryck till den då populäraste mörka ölen under namnet Münchener-öl eller München-öl. Den genomsnittlige svensken dricker c:a fem liter julmust i december. (Källa: Wikipedia)

söndag 28 november 2010

DOJC

De fyra bokstäverna står för A Deranged Occasional Jazz Club. I går kväll var det tolfte gången för dem och första för mig och hustrun.

Massor med musik, främst jazz, jammades fram från scenen mellan sex & halv två. Musikerna avlöste varandra och det var ruggigt hög kvalitet på allt. Och trevligt. Jag ser fram emot deras trettonde och min andra redan.

lördag 27 november 2010

Årets adventskalender

Jag hade förra året en adventskalender här på bloggen med en ny låt varje dag. Temat var One Hit Wonders.

För alla musikälskare kan jag meddela att kalendern återkommer i år. Men nu med ett nytt tema. Vinnare i Eurovision Song Contest och i den Svenska Melodifestivalen.

Det är möjligt att önska låtar också. Skriv i kommentar till inlägget, så ska jag försöka uppfylla önskemålen.

Som en aptitretare får ni den allra första vinnaren i Gran Premio Eurovisione della Canzone Europea. Endast sju länder deltog, med två låtar var. Sverige var inte med. Den 24 maj 1956 i Teatro Kursaal i Lugano hände detta.

Vinnare blev ett av de schweiziska bidragen; Refrain med Lys Assia.

Sten Lindqvist: Det är över nu - Bokomdöme

Det är över nu
Av Sten Lindqvist
Jengel Förlag 2010
Detta är Lindqvists femte roman i serien som började 2006 med Hälsa till mamma! Alla är utgivna på Jengel Förlag som specialiserar sig på Jemtlandica. Naturligtvis tilldrar sig denna bok i Östersundstrakten. Hans böcker ges endast ut i pocket, vilket är sympatiskt.

Huvudpersoner är två systrar som står varandra mycket nära, men ändå är helt olika. Rebecca är den lugna och trygga, men Elisabet är bräckligare och mer lättledd, men också vackrare.
Elisabet kastas in i ett äktenskap som inte är så genomtänkt.

Boken handlar mycket om kvinnomisshandel, men också om syskonkärlek och hämnd. Den är otäck i sina våldsbeskrivningar, men ändå skickligt skriven utan att på något sätt ta till några nya grepp. Men avslutningen av boken är inte helt stilenlig, och inte helt väntad. Det är kanske det som ger boken dess mest bestående intryck.

Förlaget säger sig ha sålt 15 000 ex av hans tidigare fyra romaner. Jag tror att de flesta läsarna är jämtlänningar som hellre vill läsa om kriminalhistorier i hemtrakten än de vanliga från storstadsområdena. Därför saknar jag fördjupade miljöbeskrivningar. Lindqvist prioriterar istället personteckningarna som är välgjorda. http://www.jengel.se/

Betyg: 3 tomteluvor

Roberto

Ingen vinterstudio med Popsen denna helg. Tänkte kolla in skidloppen i Kuusamo. Satte på TV4 Sport. Blev illamående. Gick inte att lyssna på. Tack och lov för Eurosport och den alltid lika trevlige cykelentusiasten Roberto Vacchi!!!

fredag 26 november 2010

Bowling med Gubbarna

Gubbarna med stort G träffades igår för några öl och lite bowling, med betoning på lite. Sex man varav bara en med jobbet kvar, så lite allmänt gubbgnäll blev det väl.

Bowling var ett tag sedan man praktiserade vilket märktes. Två serier innehöll nio strike!!!!! och bara två spärr - resten tomrutor. Man kanske ska börja träna denna perfekta gubbsport. Men å andra sidan, vi njöt alla mer av snacket och ölen!!!

Popsen till jul

Superhygglot André Pops blir årets julvärd i SVT. Bra!!!

torsdag 25 november 2010

En ny halsduk

Idag fick jag ett gigantiskt kuvert i brevlådan. Mjukt!!! Har inte beställt något mjukt, vad jag vet. Öppnade. Innehåll: en fin Djurgården Fotboll -halsduk av bästa sort. Ingen avsändare.

Måste nog anlita en privatdetektiv för att få reda på varifrån den kommer.

Aniara

Igår var jag på Stadsteatern och avnjöt Aniara. Nobelpristagaren Harry Martinsons epos om rymdskeppet som kommer ur kurs och styr rakt ut i världsrymdens svarta hål. Verket bidrog starkt till att han fick litteraturpriset 1974.

Det är en hemsk, men tankeväckande, historia om människans litenhet i rymden och även ett inlägg i kärnvapendebatten. Föreställning innehåller ett stort antal av Sveriges bästa skådepelare, men har ingen riktig huvudroll. I själva verket är alla huvudroller.

Aniara kräver mycket av sin publik. Man måste vara på tårna och hänga med hela tiden. Framför mig satt ett ungt par som inte fixade det. De underhöll sig istället med varandra och sina mobiltelefoner. Hmmm!!! Vart är världen på väg???

För att man ska känna sig med på färden får publiken göra entré igenom rymdskeppet. Cool!!! Orginaloperan tonsattes av Karl-Birger Blomdahl med libretto av Erik Lindegren. Nu är det Andreas Kleerup som står för musiken och Lars Rudolfsson som regisserat.

Väl värt ett besök!!! Här kan ni lyssna på Helen Sjöholm under repetitionerna:

onsdag 24 november 2010

Veckans låt 86

Den 30 oktober 1965 var det dags för en av pophistoriens mest uttjatade låtar att hamna etta på Tio i Topp. Yesterday med The Beatles. Där låg den ända till 4 december.

Denna, en av världens mest spelade låtar, skrevs av Paul McCartney. Han säger sig ha drömt fram låten och den är den första av The Beatles där endast en av dem är med på inspelningen. Till att början gick den under arbetsnamnet Scrambled Eggs. Här är Paul live in concert

Jan Hemmel: Skånska mord - Bokomdöme

Skånska mord
Av Jan Hemmel
Foto av Martine Castoriano
Roos & Tegnér2010
Minns ni mitten av 80-talet. Då sändes en serie i Sveriges Television som hette Skånska Mord. Fem alldeles fantastiska dramadokumentärer som behandlade lika många kända skånska mordfall. I tre av dem spelade Ernst-Hugo Järegård den otäcke mördaren på ett förträffligt sätt. De övriga spelades av Mimmo Wåhlander, Christian Fex och Rune Ek.

Nu finns dessa mordfall, tillsammans med ett antal andra, i en nyutkommen bok av Jan Hemmel, och med väl anpassade foton av Martine Castoriano. Boken har precis blivit belönad med Svenska Deckarakademins pris för bästa faktabok med motiveringen: ”Klassiska mordfall, presenterade med kulturhistorisk fördjupning.”
Filmerna var mycket ruskiga, svåra att se. Men denna bok är hemskare. När verkligheten kryper nära inpå läsaren blir det hemska ännu hemskare. Det är inte bara vad dessa bestialiska mördare gjorde som får kalla kårar att hoppa kråka i ryggraden, det är också de straff de utsattes för. Dödstraffet och steglingarna är lika oförklarligt brutala som de ursprungliga dåden.

Bokens författare, Jan Hemmel, regisserade också några av filmatiseringarna. Men nu överträffar han det han då åstadkom med denna bok. En novellbok med autentiska fall. Det ena värre än det andra. Däremellan har han sprängt in faktainformation om dödstraff, om bödeln, om polisen och om fängelserna. De många skillingtryck som skrevs om brottsfallen berättar mycket om hur befolkningen såg på händelserna. Så här såg Ernst-Hugo ut i Veberödsmannen.

Jag har svårt att tro att någon skönlitterär författare kan åstadkomma något ruskigare än Jan Hemmels verklighet.

Betyg: 4 tomteluvor

måndag 22 november 2010

Sara Johnsson: Dammens hemlighet - Bokomdöme

Dammens hemlighet
Av Sara Johnsson
Diamantförlaget 2010
Dammens hemlighet är Sara Johnssons femte bok och andra spänningsroman. Den är en uppföljare på Huset vid sjön som kom förra året. Huvudperson är upplandspolisen kommissarie Gustaf.

Han får här hand om ett fall som till en början rubriceras som ett vådaskott, en jaktolycka. Efter ett tag inser han att det rör sig om ett mord och misstankarna riktas snart mot en speciell person. Men utredningen drar ut på tiden. Det är svårt att finna de avgörande bevisen.

Grundidén till boken är väl genomtänkt och bildar en stabil bas att spinna intrigen kring. Men det blir tyvärr lite väl yvigt och tempolöst. De c:a 250 sidorna kunde utan problem halverats och istället hade det varit intressant med en eller ett par parallellhandlingar. Som läsare är man också intresserad av de bakomliggande psykologiska faktorerna som är mördarens bevekelsegrunder. Detta beskriver författaren ganska summariskt. Överhuvudtaget saknar jag lite mer kött på benen i person- och miljöskildringarna. Den nyfikenhet som väcks blir inte stillad.

Jag är medveten om att detta är ett problem för författare som ger ut på små eller egna förlag. Mycket av min kritik bottnar i en märkbar frånvaro av en professionell redaktör. Men Sara Johnsson har talang och kan säkert utveckla sitt författande. http://www.diamantforlaget.se/

Betyg: 2 tomteluvor

söndag 21 november 2010

Årets bästa deckare utsedda

Svenska Deckarakademin har nu utsett årets bästa kriminalromaner, årets bästa deckardebutant och fackbok samt delat ut ett antal utmärkelser.

Årets bästa svenska kriminalroman blev ”Den döende detektiven” (Bonniers) av Leif G.W. Persson med motiveringen ”En angelägen diskussion om brott och straff, samt ett ömsint porträtt av en döende detektiv”. Priset är ”Den Gyllene Kofoten”. Mitt bokomdöme: http://nissescherman.blogspot.com/2010/08/leif-g-w-persson-den-doende-detektiven.html

Övriga nominerade var:
Grebe, Camilla & Åsa Träff: Bittrare än döden (W&W)
Kepler, Lars: Paganinikontraktet (Bonniers)
Lönnaeus, Olle: Mike Larssons rymliga hjärta (Damm)
Ohlsson, Kristina: Tusenskönor (Piratförlaget) Årets bästa till svenska översatta kriminalroman blev ”Devils Peak” (”Devil’s Peak”, Weyler) av Deon Meyer i översättning av Mia Gahne med motiveringen ”Ett sydafrikanskt hämnddrama, vasst och genomträngande som en assegaj”. Meyer nominerades för tredje gången, och får också priset ”Den Gyllen Kofoten”.

Övriga nominerade var:
Faïsa Guène: Sista Beställningen på Balto (”Les gens du Balto”, övers: Lotta Riad, Norstedts)
Reginald Hill: Dödsmässa (”Midnight Fugue”, övers: Ulf Gyllenhak, Minotaur)
Arnaldur Indridason: Mörka strömmar (”Myrká”, övers: Ylva Hellerud, Norstedts)
Iain Pears: John Stones fall (”Stone’s Fall”, övers: Nils Larsson, Brombergs) Ett debutpris gick till Anders de la Motte för ”[geim]” (Alfabeta) med motiveringen ”En roman, förankrad i vår tid, skriven på dagens språk, med humor och spänning”. Mitt omdöme: http://nissescherman.blogspot.com/2010/09/anders-de-la-motte-geim-bokomdome.html
Övriga priser:
• Bästa faktabok till Jan Hemmel för ”Skånska mord” (Roos & Tegnér) med motiveringen ”Klassiska mordfall, presenterade med kulturhistorisk fördjupning”. Mitt bokomdöme kommer inom kort.
• Ulf Gyllenhak tilldelades diplom för berömvärd översättargärning.
• Ett specialpris tilldelades deckarkännaren och förläggaren Bertil Falk för ”ett brett och oförtröttligt pionjärarbete, genren till
gagn.”
• Den amerikanska deckarförfattaren Sara Paretsky tilldelades en Grand Master med motiveringen ”Med feministiskt perspektiv för hon arvet från Chandler vidare i sina spännande deckare, förankrade i en samhällskritisk tradition.”
• Den svenske deckarförfattaren Ulf Durling blev också Grand Master med motiveringen: ”Stillsamt ironiskt och psykologiskt djupborrande spinner han sina finurliga intriger i en noga instuderad närmiljö.”
• En Special Grand Master tilldelades den svenske deckarkritikens och -forskningens nestor Jan Broberg.

Elefant i porslinsbutik

Som en sådan kände jag mig igår. Efter en alldeles fantastisk brunch på Fredrik Erikssons Långbro Värdshus väntade Finsk Tangokurs. Det var tur att inga ömtåliga saker fanns i närheten. Och därefter lite god dryck och lite Tapas. Mjauuu!!!

Tack kära grannar.

lördag 20 november 2010

Dublinbilder

Kamrat Lars-Erik är en lysande fotograf. Här är några av hans bilder från vår Dublinresa.http://www.facebook.com/#!/album.php?aid=35119&id=100001187392309

(men man måste vara vän med honom för att se dem...)

Första dagen på det sextioandra året

Mjukstart på det sextioandra året med Vinterstudion och Melodikryss. Under dagen väntar en något försenad sextioårspresent. Brunch på Långbro Värdshus och därefter kurs i Finsk Tango. Suomalainen Tango Kurssi.
Gårdagens middagsskapelse

Foto: Maria Scherman

torsdag 18 november 2010

Paella

Sitter och planerar morgondagens paella. Havskräftor, blå- och hjärtmusslor, kyckling, scampi, kräftstjärtar och räkor. Jag börjar bli hungrig redan. Mjauu!!!

onsdag 17 november 2010

Johannes Källström: Offerrit - Bokomdöme

Offerrit
Av Johannes Källström
Massolit Förlag 2010

Johannes Källström debuterade i våras med novellsamlingen Mörkersikt. Några rysliga historier med sagotema som jag uppskattade mycket. Flitig som han är kommer nu en fullängdsroman där novellerna har fått vika.

Men skräcktemat kvarstår. Dessutom har novellernas huvudfigur kriminalkommissarien Owe Tycho följt med in i denna bok. En bok som till en början liknar en vanlig polisroman. Men efterhand blir man på det klara med att här finns andra makter än de rent jordiska som styr. En krypande känsla av vanmakt drabbar inte bara läsaren utan även polisen.

Bygdens förlorade son Oscar Vigelius återvänder för att hjälpa trakten att överleva. Men han för med sig dolda lömska krafter, demoner och ond bråd död. Kommissarien konfronteras med denna blodiga kamp och ställs inför flera omöjliga val. Ingen tycks gå segrande ur kampen mot övernaturligheten.

Författaren har behållit sitt friska och målande språk från den tidigare boken. Det är ett rent nöje att läsa en bok i denna genré som är så befriande fri från klyschor och standardgrepp. Han är som bäst när ruskigheterna bara antyds, när man får ana och gissa själv vad som döljer sig bakom stugknuten. När det blir extra blodigt minskar konstigt nog spänningen. Det är också det som gör att Källströms berättande gör sig bäst i novellform. Spökhistorier har alltid varit bättre än längre spökromaner, kanske berättade vid den öppna spisen en mörk och stormig vinternatt.

Sagorna från novellboken är nu utbytta mot Cervantes verk Don Quijote som löper som en röd tråd genom boken. Intressant.

Betyg: 3 tomteluvor

Veckans Tio i Topplåt 1211

Sweathog: Hallelujah In på listan 11 mars 1972 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 7