Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

onsdag 22 december 2010

Sex roller söker en författare

Så heter en uppsättning som just nu går på Stockholms Stadsteater. Det är en epokgörande pjäs av Luigi Pirandello som i Alexander Mörk-Eidems uppsättning blir väldigt omtumlande.

Repetitioner pågår. Tjechovs Tre systrar ska bli ett drama i sextiotalets Norrland. Tänker regissören. Ensemblen vänder ut och in på sig själva för att klassikern ska kännas samtida och sann. Men långt innan premiären blir skådespelarna själva publik till ett verkligt drama. In på scenen kliver sex roller, m a o de är inte verkliga människor. Eller?

De söker sin författare, sin identitet och de konfronteras med skådespelarna som förgäves försöker spela rollernas roller. Man kastas runt i dramatiken. Det är ömsom farsartat och komiskt, för att i nästa stund bli melodramatiskt och djupt tragiskt. Vid föreställnings slut finns många outrätade frågetecken, man känner sig inte säker på vad det är man sett.

Fantastiska skådespelarinsatser, som vanligt på Stockholms Stadsteater. Jag minns mest Lennart Jähkel och Liv Mjönes bland de sex rollerna och Josefin Ljungman och Ann-Sofie Rase bland skådespelarna.

Inga kommentarer: