Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

onsdag 1 december 2010

Buthler & Öhrlund: Ares tecken - Bokomdöme

Ares tecken
Av Buthler & Öhrlund
Bra Böcker 2010

”Dubbeldeckare”, eller författarpar har fått en renässans i svensk kriminallitteratur. Sjöwall/Wahlöö satte standarden, därefter har fenomenet legat vilande, men nu finns där ganska många sådana i Sverige igen. Dan Buthler och Dag Öhrlund tillhör de flitigare. De kommer nu med årets andra bok, om än inte på samma förlag. De debuterade 2001 med mord.net och har annars utgivit en deckare om året.

Deras stil är hårdkokt. Många mord och mycket våld. De lyckas med stor skicklighet bygga upp en andlöst spännande historia. De 450 sidorna blir aldrig långråkiga. Denna gång är temat hatbrott. Jacob Colt och Linda Schencker vid Stockholmskriminalen ställs inför en rad våldsamma mord och misshandelsfall där brottslingen efterlämnar en lapp med en teckning av ett avbrutet manlighetstecken.

Samtliga offer är homosexuella eller invandrare, men för övrigt har polisen svårt att finna vad som binder samman brotten. Utredningen innebär påfrestningar på polisgruppen eftersom flera av dem blir personligt berörda och det får konsekvenser i deras vardagsliv.

Spänningen kan man inte klaga på. Inte heller på beskrivningen av de homosexuellas dilemman. Författarna har annars sin svaghet i dialog och relationsgestaltningarna. Där finns en hel del att förbättra för att deras böcker ska lyfta från att vara bara just spännande. Men det är ju inte heller att förakta.

De skriver också med ett stort samhällsengagemang vilket är sympatiskt. Efterordet är långt och intressant och beskriver hatbrottsproblematiken i Sverige.

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer: