Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

måndag 20 december 2010

Niklas Ekdal: Kvinnan utan egenskaper - Bokomdöme

Kvinnan utan egenskaper
Av Niklas Ekdal
Forum 2010
Detta är den f.d. politiske chefredaktören på DN Niklas Ekdals andra thriller. Han låter sin huvudperson, polisen Johanna Tott, återkomma och dras in i ett minst lika dramatiskt äventyr som i första boken. Vi konfronteras med fruktansvärda övergrepp, med kastrationer och läkemedelsexperiment. Ekdal har tonat ner äventyren lite och tagit verkliga händelser som grund till historien vilket gör att man upplever denna bok som ett litterärt steg framåt.

Johannas väninna My dras in i historien och hennes dotter Juni försvinner. Patienter mördas, bokens tempo är högt. Det är mycket händelserikt, men samtidigt väl beskrivet med lagom pauser i actionbeskrivningarna. Politiska förvecklingar finns det naturligtvis i Ekdals bok, och de internationella läkemedelsföretagen sätts under luppen. Boken får ett oväntat slut vilket är ovanligt.

Boken ligger väl i tiden med äventyr á la Larsson, Kepler eller Roslund & Hellström. Och Ekdal behöver inte skämmas. Han lyckas konstruera ett mycket spännande äventyr, där underhållningsfaktorn är stor och trovärdigheten något lägre. Vi får säkert höra mer om Johanna Tott.

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer: