Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

måndag 20 december 2010

Adventskalendern Lucka 21

Ett önskemål om Afro-Dite på julafton har kommit in. Fler förslag? Skriv i kommentaren.
Melodifestivalen 1958 Alice Babs: Lilla Stjärna (Åke Gerhard/Gunnar Wersén)Den internationella tävlingen hade redan två år på nacken när Sverige klev in i bilden. Ett upprop gick ut till SKAP, Föreningen Svenska Kompositörer av Populärmusik. 152 bidrag kom in och ett femmannaråd på SKAP sållade ut tio av dessa. De skickades till TV:s underhållningsavdelning för slutlig bedömning.

Någon TV- eller radiosänd tävling blev det inte. TV valde helt enkelt ut Lilla Stjärna. Listan på de tio är inte heller bevarad, så det går inte att fastställa vilka de mottävlande var. Den enda melodi som man vet var med var Jag Sänder Dig Solsken av den dåvarande folkskolläraren Stickan Anderson.

Man valde egentligen sången Samma Stjärnor Lysa För Oss Två, men den var väldigt lik en gammal amerikansk schlager. Därför omarbetades den och när man bad Alice Babs att sjunga ville hon ha en annan text. Till sist hade man skapat Lilla Stjärna, som faktiskt aldrig spelades in på grammofonskiva. Den inspelning som idag finns att köpa är liveframförandet från Hilversum där Alice kom fyra av tio tävlande. Schweizarna tyckte Sveriges bidrag var bäst.

Inga kommentarer: