lördag 22 oktober 2022

Anders de la Motte: Bortbytaren - Bokomdöme

 

Bortbytaren

av Anders de la Motte

Forum, 2022

ISBN 9789137155630, Inbunden, 493 sidor

 

Ända sedan debuten med geim 2020, som fick Deckarakademins debutantpris, har författaren tillhört det absoluta toppskiktet i genren. Det mest intressanta med honom har varit att han under dessa tolv år har försökt sig på så många olika stilar. Nu senast har han, tillsammans med Måns Nilsson, skrivit deckarfeelgood. Det kanske inte har fallit just mig på läppen, men nu börjar han på en ny serie med en ny typ av kriminalroman.

Om man ska lyckas med att använda sig av ett stort antal deckarschabloner och uttjatade vändningar och teman krävs det en mycket skicklig författare. Anders de la Motte är en mycket skicklig författare. Här har han letat upp så många klichéer som möjligt, slängt dem i en säck, skakat om och sedan tömt säcken. Det som kom ut har han förvandlat till en magiskt underhållande bok. Även schabloner kan man njuta av.

Huvudperson är kriminalinspektören Leonore Asker, kallad Leo. I stället för en väntad befordran blir hon förpassad till källarvåningen, till Avdelningen för förlorade själar. De utreder sådant som ingen annan vill ta i, omöjliga fall. Men de kan också göra lite som de vill. Ingen bryr sig De som arbetar där kan också betecknas som förlorade själar, det är en brokig men färgstark skara personer.

Det kidnappningsfall som Leo höll på med innan förvisningen kan hon inte släppa. Eftersom hon är den hon är i de la Mottes böcker, hjälten, kommer hon naturligtvis något på spåren. Något riktigt riktigt ont.

Den lilla gruppen i källaren beskrivs med värme och någon form av svart humor som får mig att le. Det gör också alla de blinkningar till deckargenren i stort som finns på var och varannan sida. Jag tror att Anders de Motte har haft rejält roligt när han har skrivit den här boken. Och det kommer fler om Leo. Tack för det.

Betyg: 5 tomteluvor  


Foto: Jeffery Richt


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8