måndag 17 oktober 2022

Charlotte Al-Khalili: Malström

 

Malström

av Charlotte Al-Khalili

Norstedts 2022

ISBN 9789113119113, Inbunden, 421 sidor

 

Författaren har skrivit förr men det här är spänningsdebut, och en riktigt dramatisk och annorlunda sådan. Hela boken känns som en dramadokumentär. Brottet är en knivskärning i Stockholm. Mord, dråp eller något annat? Sanningen uppdagas sakta genom läsningen.

Vi får följa alla inblandade vars röster får komma till tals i olika kapitel. Både offer och förövare får berätta. Författaren har lyckats fånga de olika ”språken” på ett ovanligt träffsäkert sätt. Det är högt och lågt. Förortskillarna, läraren, döttrarna till en ensamstående mamma, mamman själv, dottern till en mer välbärgad familj, åklagarassistenten och andra.

Boken kulminerar i en välbeskriven och spännande rättegång. De olika parterna där beskrivs på ett inkännande sätt. Det blir till och med komiskt emellanåt, kanske oavsiktligt. Det är precis så nervkittlande som rättegångar kan vara, i böcker och på film i alla fall.

Det här som sagt ingen vanlig ”deckare”. Boken kan kanske användas som informations- och utbildningsmaterial. Läsaren får många upplysningar om hur samhället ser ut idag. Ganska skrämmande sådana.

Betyg: 4 tomteluvor  



Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1132

Roger Miller: King Of The Road In på listan 1 maj 1965 Låg kvar i 3 veckor, Högsta placering: 6