söndag 23 oktober 2022

Maria Grund: Dödsdansen - Bokomdöme

Dödsdansen

av Maria Grund

Modernista 2022

ISBN 9789180239066, Inbunden, 361 sidor

 

Det har tagit två år för författaren att följa upp sin första bok Dödssynden, som fick Svenska Deckarakademins debutantpris 2020. Väntan har inte varit förgäves, den här boken lever verkligen upp till de förväntningar man hade.

Det är både karaktärer som återvänder och händelseförlopp som går vidare från första boken. Återigen är det de två kvinnliga poliserna Sanna Berling och Eir Pedersen som är huvudpersoner. Maria Grund gestaltar dem så fantastiskt väl. De är levande liksom de flesta av de personer man möter i boken. Kanske är beskrivningen av några tonårsflickor ändå lite för karikerad.

En man springer naken i skogen. Han är blodig och sårig. Sanna blir kallad till platsen trots att hon har dragit sig tillbaka till en liten tjänst på landsbygden. Naturligtvis blir hon djupt inblandad i fallet.

Allt tilldrar sig på en stor ö där det finns en ringmur, men inga geografiska namn finns utskrivna. Jag får dessutom en känsla av att handlingen är placerad ett par år framåt i tiden. Stämningen i boken är mörk. Här finns en deprimerande pessimism hos många i rollistan. Bokens svartvita omslag gör också sitt till för att plantera det lite svarta hos läsaren.

Detta till trots är denna bok åter en fullträff av Maria Grund. Men debutantpris kan man ju bara få en gång.

Betyg: 4 tomteluvor 


 Foto: Katarina Grip Höök


 

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1135

Ola & The Janglers: No No No In på listan 11 september 1965 Låg kvar i 4 veckor, Högsta placering: 5