torsdag 6 oktober 2022

Erik Axl Sund: Otid - Bokomdöme

 

Otid

Av Erik Axl Sund

Ordfront förlag, 2022

ISBN 9789170377068, Inbunden, 443 sidor

 

Erik Axl Sund är ett samlingsnamn (eller pseudonym om man så vill) för författarna Jerker Eriksson och Håkan Axlander Sundquist. Det här är den fristående avslutningen på en serie som de har kallat Melankolitrilogin. De har tidigare skrivit en annan trilogi Kråkflickan, som fick ett hederspris av Svenska Deckarakademin.

 

Jag blir extra glad när jag får läsa en bok som kräver lite mer av läsaren, som manar till mer eftertanke och lägre lästempo. Alltför många av dagens kriminalromaner är lättviktiga, vilket gör att de ibland läses på ren rutin.

 

En ung flicka har friåkt på ett godståg från norr och hamnat i Stockholm. Hennes identitet går inte att fastställa. När hon så småningom knyts till två mord kompliceras utredningen ytterligare.

 

Parallellt får man följa utgivningen av författaren Per Qvidings senaste bok. Det är en historisk roman om Stina som växer under dåliga förhållanden i slutet av 1800-talet och därför tvingas emigrera till USA. När innehållet i boken börjar få bäring på den pågående mordutredningen blir det extra komplicerat.

 

Författarna, förutom att de skriver osedvanligt väl, lyckas få varje ord och varje intrigvändning att betyda något. Allt knyts ihop på ett genialiskt sätt. De sätter fokus på samhällets olycksbarn och de gör det utan pekpinnar. Melankolin ligger som en filt över berättelsen.

 

Två trilogier avklarade. Vad blir det härnäst?

Betyg: 5 tomteluvor   


Foto: Sandy Haggart



Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8