tisdag 11 oktober 2022

Björn Renberg: Invasionen - Bokomdöme


Invasionen

av Björn Renberg

Lind & Co 2022

ISBN 9789180185219, Inbunden, 477 sidor

 

Antalet militära thrillers har ökat markant i år. Kanske beroende på vad som händer runt om oss i världen. I denna bok är vi förflyttade ett okänt antal år framåt i tiden. Sverige är ockuperat, invaderat av USA. Förmodligen under Donald Trumps ledning. I alla fall är ett örlogsfartyg döpt efter honom.

Sättet att kriga är mer än vedervärdigt. Kemiska stridsmedel används, och de mest vedervärdiga sådana.

Det svenska försvaret är i spillror, men det finns några små delar kvar. Tre spaningssoldater får i uppdrag att ge sig in i Stockholm och förstöra fiendens bas. Det är naturligtvis ont om tid. Klockan tickar. Början på en riktig hjältesaga, eller?

De möts av blodiga utmaningar. Jag har aldrig någonsin läst en bok där så många människor har dött. På de mest spektakulära sätt. Det är inte bara amerikanerna de har att slåss emot. Lokalbefolkningen är som förbytta efter de gaser de har blivit utsatta för.

Det är verkligen full fart framåt. Gasen i botten från början, och därefter ökas hastigheten. För att en bok ska bli läsvärd behövs tempoväxlingar. Sådana finns inte här.

Jag vet att böcker av den här typen har många läsare, men själv blir jag mest illamående av allt våld. Därför har jag antagligen svårt att vara rättvis i mitt betyg.

Betyg: 1 tomteluva  


Foto: Eva Lindblad

 

Inga kommentarer:

Victoria Björn Blomqvist: Bortom trädens gräns - Bokomdöme

  Bortom trädens gräns Av Rebecka Björn Blomqvist Piratförlaget 2024 ISBN 97891642008972, Inbunden, 378 sidor Det här är författarens tredje...