onsdag 12 oktober 2022

Korta bokomdömen Nesser/Palm/Thunberg Schunke/Ullberg Westin/Wikström

Nu tar jag igen en smula av det jag har läst genom att göra några samlingssidor med korta bedömningar med några av årets böcker i fokus. 

En främling knackar på din dörr

Av Håkan Nesser

Albert Bonniers förlag 2022

ISBN 9789100197414, Inbunden, 346 sidor

 

Författaren blev tidigare år belönad med Svenska Deckarakademins Grand Master. Det är få förunnat. Han debuterade 1988, men som kriminalromanförfattare 1993. Han har hela tiden gjort sig känd för sin extremt goda prosa.

 

Så även här i denna novellsamling. Tre långnoveller om främlingskap. Det Nesserska fiktiva Maardam är skådeplatsen. En trakt som man känner igen från Van Veeterenböckerna. Det verkar som om Håkan Nesser känner sig lika hemma där som i Sverige.

 

Det är Van Veeterens efterträdare Jung som dyker upp i dessa utmärkta verk. Men bara i en av novellerna har en framträdande roll. Författaren ger slow crime ett ansikte. Det är putslustigt och tankfullt. Utmärkt som vanligt från Håkan Nessers penna.

Betyg: 5 tomteluvor  


Foto: Andreas Ortner











Ett högt pris

Av Veronica Palm

Bokfabriken 2022

ISBN 9789180310789, Inbunden, 360 sidor

 

Expolitikern Veronica Palm har skrivit sin andra deckare. Hon skriver där hon står och använder riksdagsarbetet som en fond. Det gör hon extra bra. Som läsare känns det som om man får ta del av hemligheter bakom kulisserna.

 

Återkommande karaktär är riksdagsledamoten Emilia Berg. Hon uttalar sig om en politisk sexköpsskandal och får mycket intern kritik. Samtidigt får man följa hennes systerdotter Vilma som studerar. Hon säljer sex på sidan om för att få in mer pengar.

 

Det här blir en utmärkt grund för en kriminalhistoria. Det gläder mig att författaren har utvecklats från förra boken. En tätare och mer sammanhållen berättelse. Men hon har fortfarande kvar att avsluta sina intriger på ett bättre sätt

Betyg: 3 tomteluvor  













Blind vrede

Av Malin Thunberg Schunke

Piratförlaget 2022

ISBN 9789164207708, Inbunden, 372 sidor

 

Ända sedan debuten 2019 med Ett högre syfte har författaren tillhört toppskiktet i genren. Den boken fick Svenska Deckarakademins debutantpris. Malin Thunberg Schunke fortsätter att fånga upp samtidsfenomen på ett både informativt och spännande sätt.

 

I denna fjärde bok återser vi igen den svenska åklagaren Esther Edh och hennes chef den färgstarka italienskan Fabia Moretti på Eurojust i Haag.

 

Här handlar det om kollektiv ilska som utmynnar i demonstrationer och våldsdåd runt om i Europa. Onda människor ligger bakom och de har följare i form av djurrättsaktivister med flera.

 

Det är som vanligt dramatiskt och emellanåt finns här överraskande insprängd humor. Det ger en bra kontrast i Malin Thunbergs berättande.

Betyg: 4 tomteluvor  



Foto: Anna-Lena Ahlström







Mörkret under ytan

Av Gabriella Ullberg Westin

HarperCollins 2022

ISBN 9789150968279, Inbunden, 301 sidor

 

Den här författaren kan numera sägas ha rutin på deckarskrivande. Bara i Rokkaserien har hon nu kommit fram till den åttonde boken. Imponerande. Hennes böcker utspelar sig i Hudiksvall. Kanske kan man önska sig lite mer lokal miljö. Jag vill känna mer av staden.

 

Gabriella Ullberg Westin skriver kompetent och är som bäst i gestaltningen av sina biroller. Här personifierat av Rokkas skyddsling, den före detta springpojken Eddie.

 

Polischefen är något av en förebild för Rokka. När han försvinner och sedan hittas mördad tar det honom extremt hårt. Samtidigt är hans eget liv på väg att förändras. Det är mycket som rör sig kring bokens hjälte.

Betyg: 3 tomteluvor

Dissonans

Av Bim Wikström

Southside Stories 2022

ISBN 9789189318489, Inbunden, 302 sidor

 

Eksjö är inte någon stor stad. Men här får det vara orten där allt händer. Kanske lite märkligt att även årets bok av Anna Bågstam har Eksjöanknytning.

 

Journalisten Marita Ek blir tvungen att lämna Stockholm. Hon får jobb på landsortstidningen. Där är det inte så lugnt som man skulle kunna tro. Mord och ett försvinnande får Marita skriva om och hon dras självklart in i utredningen. Det finns mycket mer att få veta om henne, förhoppningsvis i någon senare bok.

 

Detta är inte den mest sannolika intrig jag har läst. Berättelsen hackar betydligt, dialogen är inte tillräckligt genomarbetad. Jag känner inte att detta är en färdig produkt.

Betyg: 2 tomteluvor  


 

Foto: Kenneth Göransson




Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2