tisdag 11 oktober 2022

Korta bokomdömen Skördeman/Ståhl/Sundberg/Sundgren/Svensson

Nu tar jag igen en smula av det jag har läst genom att göra några samlingssidor med korta bedömningar med några av årets böcker i fokus.
Wagner

Av Gustaf Skördeman

Polaris, 2022

ISBN 9789177953845, Inbunden, 392 sidor

 

Vi är framme vid den tredje och avslutande delen om polisen Sara Nowak. Det har varit en dramatisk, våldsam och ibland förvirrande resa med spår från tiden innan muren föll.

 

Den äldre kvinnan, Agneta Broman, har funnits med hela tiden. Hon är agent sedan många år och har ett pris på sitt huvud. Nu spränger hon spektakulärt en rysk oligark i London.

 

Sara Nowak och hennes kollegor får filmer. En visar mordet på en tidigare utrikesminister och på mördarens självmord. Vad är det som händer? Många och våldsamma är trådarna att utreda.

 

Bokens största minus, liksom för del två, är att de är svåra att läsa fristående. Man måste börja från början. Personligen är mitt största plus att en synnerligen elak granne i boken heter Scherman. Författaren har försäkrat mig att det bara är namnet han har lånat.

Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Benjamin Thuresson







Elden ska falna

Av Linda Ståhl

Norstedts, 2022

ISBN 9789113118758, Inbunden, 368 sidor

 

Det här är andra boken i författarens Höllvikenserie. Intressant och mest originellt i boken är att kriminalchefen är binär. Såvitt jag vet har jag inte träffat på det i något annat litterärt sammanhang. Linda Ståhl klarar det utmärkt, att beskriva Reuben som hen heter, utan överdrifter och absolut inte så att det tar över.

 

Det finns många deckartrådar i intrigen. Ett brunnet flyktingboende med ett innebränt spädbarn, en misshandlad kvinna, högerextremism med ytterligare en misshandel och en hotad flyktingkvinna med hemligheter. Dessutom förekommer en del mer relationsrelaterade intrigdelar. Det blir lite för mycket av det goda. Författaren har nog velat väl, men gapat över lite för mycket.

 

Men det hindrar inte att jag är sugen på att läsa mer om Reuben och de andra Vellingepoliserna.

Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Kajsa Göransson











Allt som är dig kärt

Av Karin Sundberg

Norstedts, 2022

ISBN 9789113123561, Häftad, 390 sidor

 

Det här är författarens debutroman. Som gammal Lidingöbo blev jag nyfiken eftersom mycket av intrigen utspelar sig där. På Millesgården dessutom, som jag bodde granne med. Jag blev därför lite besviken när jag hittade några faktafel om ön.

 

Det är ganska många intrigtrådar som ska knytas ihop här. Ett övergivet spädbarn på Millesgården, en identitetslös flicka hittas nergrävd vid invigningen av ett byggprojekt, en försvunnen elvaåring, pedofili och konstprojekt. Det blir lite för mycket att binda samman för författaren.

 

Här finns en stor förbättringspotential. Det känns också som om förlaget inte riktigt har haft tilltro till den här boken. Bindningstyp, omslag och papperskvalitet är lite sämre än vanligt för dem. Karin Sundberg behöver mer redaktörshjälp för att följa upp den här boken på ett bättre sätt.

Betyg: 2 tomteluvor   


Foto: Lina Eidenberg Adamo











Cellen

Av Linda Sundgren

Lind & Co, 2022

ISBN 9789180182720, Inbunden, 302 sidor

 

Författaren har kommit fram till den fjärde delen om Angelica Moe som är chefredaktör för Skärgårdstidningen. Vaxholm är författarens skådeplats. Eftersom hon själv bor i Åkersberga är det inte långt ifrån bostaden. Det är alltid bra med viss lokalkännedom.

 

I den lilla staden härjar några som gör inbrott i villor. En äldre kvinna tar dem på bar gärning, men lämnas bunden och skadad.

 

Inbrottsvågen får ett antal grannar att själva patrullera. De misstror polisen. Pappan till Angelicas barn sitter inne, men känner igen brottslingarnas tillvägagångssätt. Tjuvarna pressas från flera håll.

 

Författaren har skapat en förhållandevis traditionell deckare utan större överraskningar. Här lutar det till och med lite åt feelgood, men bara lite. Språket är något naivt och skulle kunna vässas, liksom dialogen.

 

Det är ändå en lättläst och underhållande bok, och utvecklingspotential finns.

Betyg: 2 tomteluvor  


Foto: Sussi Lorinder







Det elfte budet

Av Mats Svensson

Lind & Co, 2022

ISBN 9789180184014, Inbunden, 416 sidor

 

Författaren Denise Rudberg använder räkneord för att räkna upp sina böcker i titlarna. Mats Svensson gör likadant, men han räknar ner. Efter Den trettonde bomben och De tolv majestäterna är det nu dags för talet 11.

 

Bokens handling tilldrar sig år 2027 och känns verkligen extra aktuell. Sveriges väl, ett högerpopulistiskt parti, har kommit till makten i Sverige. NATO och Ryssland är i ett kärnvapenkrig. Att förflytta handlingen framåt i tiden gör att författaren har lite mer fria händer att möblera om i Europas styrkeförhållanden.

 

Naturligtvis finns här ondsinta personer som vill driva igenom sina föresatser. Ett allvarligt hot mot Europa, mot världen finns. Vad behövs det då. Jo, hjältar naturligtvis. Poliserna Omar och Alina samt soldaten Elinor är de som stiger fram för att försöka rädda mänskligheten.

 

Det är en militärthriller i traditionell stil med skurkar och heroiska personer. Spännande och lite förutsägbart.

Betyg: 3 tomteluvor


Foto: Emil Malmborg

Inga kommentarer:

Victoria Björn Blomqvist: Bortom trädens gräns - Bokomdöme

  Bortom trädens gräns Av Rebecka Björn Blomqvist Piratförlaget 2024 ISBN 97891642008972, Inbunden, 378 sidor Det här är författarens tredje...