onsdag 19 oktober 2022

Helen Stommel Olsson: Av allt ont - Bokomdöme

 


Av allt ont

av Helen Stommel Olsson

Polaris 2022

ISBN 9789177955689, Inbunden, 308 sidor

 

Det här är författarens deckardebut. Hon är numera författare på heltid och har tidigare skrivit bl. a true crime. Boken Gangsterprinsessan hyllades och fick pris för årets bästa ljudbok 2018.

Detta ska bli början på en serie, det är många sådana som börjar i år. Huvudperson är en rättspsykiater, Barbara Hammar som arbetar på Rättsmedicinalverket. På ytan är hon perfekt och framgångsrik. Men i själva verket har hon inre demoner och hon anser sig själv vara ett maskrosbarn. Hon är bokens berättare, bokens jag. Invävt finns andra kapitel med bäring på intrigen.

Hon får ett rättspsykiatriskt fall att hantera. Det får henne att gå utanför sina befogenheter och börja med en privat utredning. Hon närmar sig sanningen men den får också kopplingar till hennes eget förflutna.

En ny trend i år i spänningslitteraturen är husrensningar. Någon kvinna som antingen ärvt eller av annat skäl måste städa ur ett hus. Så också här, men projektet går långsamt. Barbara får viss hjälp av Anders i trakten. En fling uppstår.

Det är en mix av mystifikationer, spänning och lite relationsdrama. Författaren klarar den balansgången på ett utmärkt sätt. Hon har skapat personer som är väl gestaltade. Jag ser verkligen fram emot att läsa vidare om Barbara Hammars vidare äventyr.

Betyg: 3 tomteluvor  

Foto: Maria Östlin

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3