lördag 8 oktober 2022

Anders Sundqvist: Akrobaten - Bokomdöme

 

Akrobaten

av Anders Sundqvist

Modernista 2022

ISBN 9789180237871, Inbunden, 272 sidor

 

Villainbrott har varit ett tema i flera deckare i år. Här är det den drogberoende Ninni som är brottslingen. Under ett av hennes dåd blir hon vittne till ett mord på en toppadvokat. Bra start på en bok minst sagt. Det är något att bygga vidare på.

Victor är nyexaminerad polis som vill göra snabb karriär. Han spanar även på fritiden efter inbrottstjuven. Trägen vinner, han gör framsteg. De två mer rutinerade poliserna Erik och Linda har däremot svårt att komma någon vart i utredningen av advokatmordet.

Anders Sundqvist blev förra året nominerad till Svenska Akademins debutpris för Återvändaren. Nu följer han upp med en minst lika välskriven bok.

Författarens styrka är att han är skicklig på att gestalta de personer som befolkar hans böcker. De är verkligen av kött och blod. Han knyter ihop de parallella historierna på ett trovärdigt sätt. Det är överhuvudtaget ett fiffigt intrigbygge här. Fram till slutet kanske, då författaren luras att göra handlingen mer actionfylld än nödvändigt. På det viset tappar han lite av den trovärdighet som han har byggt upp tidigare.

Anders Sundqvist är en ny och klart lysande stjärna på den svenska deckarhimlen. Jag hoppas att den får lysa länge.

Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Lena Koller



Inga kommentarer:

Victoria Björn Blomqvist: Bortom trädens gräns - Bokomdöme

  Bortom trädens gräns Av Rebecka Björn Blomqvist Piratförlaget 2024 ISBN 97891642008972, Inbunden, 378 sidor Det här är författarens tredje...