lördag 15 oktober 2022

Korta bokomdömen Wahlgren/Wilderäng/Öhrlund/Åhman/Österdahl

Nu tar jag igen en smula av det jag har läst genom att göra några samlingssidor med korta bedömningar med några av årets böcker i fokus.

Den sista middagen

Av Anna E. Wahlgren

Piratförlaget, 2022

ISBN 9789164207593, Inbunden, 382 sidor

 

Den här berättelsen är berättad i två tidsplan. Då och nu. I dåtiden möts ett antal människor varje fredag på restaurang Christos. Det är oftast hög stämning men på en efterfest slutar det extremt illa.

 

Sophie arbetar natt på en radiostation. Hon har bytt namn och vill egentligen glömma allt som hände då. Men i nutid blir hon bjuden på en återförening hos en av kvinnorna i gänget. Hon både vill och inte vill gå dit. Men sökandet efter den gamla sanningen får henne att vara med.

 

När de samlas blir de naturligtvis konfronterade med dåtiden på olika sätt. Det blir minst sagt dålig stämning. Så här långt är boken utan våldsamma scener extremt spännande och välskriven.

 

Det är svårt att avsluta en bra intrig på ett tillfredsställande sätt. Här brister det tyvärr. Totalt sett visar ändå boken på vilken skicklig stämningsskapare Anne E. Wahlgren är.

Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Anna-Lena Ahlström







Kungshjärta

Av Lars Wilderäng

Piratförlaget, 2022

ISBN 9789113113432, Inbunden, 446 sidor

 

Militära thrillers blir allt vanligare vilket antagligen till viss del kan förklaras av det rådande osäkra världsläget.  Lars Wilderäng är nu inne på sin elfte bok i genren. Han har en trogen läsarskara. Det kan man förstå. Ingen i Sverige gör det bättre än han i den här genren. Han konstruerar den ena nagelbitande historien efter den andra.

 

Vi flyttas tillbaka till 2019. En svensk försvinner i Kaliningrad. Han är agent vid Kontoret för särskild inhämtning. Hanna Hjerta är bokens hjälte. Hon är knuten till avdelningen för Särskilda omständigheter. Märkliga namn på arbetsplatser. Hon får i uppdrag att leta efter den försvunne.

 

Detta leder till en actionfylld historia med kärnvapen i centrum. Många är ute efter att likvidera Hanna Hierta, men som en Modesty Blaise står hon rakryggad kvar när krutröken lättar.

 

Författaren skriver kunnigt om vapen, om Ryssland och han förmår använda språket för att skapa en actionfylld och spännande historia.

Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Kajsa Göransson











Där korparna skriker

Av Dag Öhrlund

Lind & Co, 2022

ISBN 9789180185264, Inbunden, 580 sidor

 

Dag Öhrlund hör till Sveriges allra mest rutinerade deckarförfattare. Han har och har hållit igång flera serier. Den här boken är den åttonde om polisen Ewert Truut. Tvärviggen med det goda hjärtat. Det är de so jag uppskattar mest av denne författare.

 

En ung flicka, dotter till en rik affärsman, blir kidnappad. Pappan är oförklarligt oberörd och vill inte gärna betala någon lösensumma. Fler liknande fall hamnar på Truuts bord.

 

Samtidigt har Ewert sina egna kärleksproblem att brottas med. Dessutom verkar han få fler och fler udda husdjur som han rastar i Vasaparken. På ett fik vid nämnda park möter Truut också den enligt boken mediokre författaren Dag Öhrlund. En humor som jag uppskattar.

 

Boken förmår inte riktigt hålla spänningen uppe i de närmare 600 sidorna. Det är ändå högst begripligt att författaren har sina fans. Han bygger som vanligt upp en spektakulär intrig som är både spännande och relativt lättläst.


Betyg: 3 tomteluvor

Foto: Knut Koivisto











Linnés arvinge

Av Samuel Åhman

Kaunitz-Olsson 2022

ISBN 9789189015944, Inbunden, 325 sidor

 

En historisk roman kan också utspela sig någorlunda i nutid, som den här. Den tilldrar sig på en folkhögskola i Västergötland. Verksamheten där har drag av sektverksamhet. Det finns en air av mystik.

Carl von Linnés son har ryktesvis gömt en skatt på skolan. Många har sökt. Ingen har funnit. Skolan har tidigare varit en brunnsort och det visar sig att de finns platser och utrymmen som ännu inte har blivit genomsökta.

Boken känns mycket som en historielektion och förmår inte skapa någon egentlig spänning. Just de historiska delarna är bäst och skapar att visst intresse.

Betyg: 2 tomteluvor  



Privat foto










Parmiddagen

Av Martin Österdahl

Bookmark förlag 2022

ISBN 9789189393226, Inbunden, 302 sidor

 

Här visar författaren med eftertryck att han kan skriva annat än thrillers med rysk anknytning. Och att han kan göra annat än att chefa för Eurovision Song Contest. Martin Österdahl har verkligen många och spännande strängar på sin lyra.

Upplägget för den här intrigen är smått genialisk. Ett förälskat tonårspar ser till att deras respektive föräldrar träffas för en nyårsmiddag. När det ena paret kommer hem till det andra visar det sig att de har en gammal historia. En rätt så komplicerad sådan.

Under middagen får gamla konflikter se dagens ljus. Det blir minst sagt dålig stämning. Kvällen går mot en katastrof. Minst en måste dö.

Det blir infernaliskt spännande ända fram till slutet. Ett slut som tyvärr inte håller samma klass som resten av boken. Det gör mig en smula besviken eftersom det för övrigt har varit så uppfinningsrikt och originellt.

Betyg: 4 tomteluvor  



Foto: Fredrik Bernholm/Appendix



Inga kommentarer:

Victoria Björn Blomqvist: Bortom trädens gräns - Bokomdöme

  Bortom trädens gräns Av Rebecka Björn Blomqvist Piratförlaget 2024 ISBN 97891642008972, Inbunden, 378 sidor Det här är författarens tredje...