lördag 8 oktober 2022

Turner Olovzon: Isberg - Bokomdöme

 

Isberg

av Niklas Turner Olovzon

HarperCollins 2022

ISBN 9789150970876, Inbunden, 539 sidor

 

Författaren debuterar med en riktig tungviktare. Nästan 550 sidor. Det brukar vara svårt att fylla så många sidor och samtidigt hålla intresset uppe. Så är det också här. Jag hade inte sagt emot om hela 200 sidor hade strukits.

Men ändå, det är en intressant debut. Niklas Turner Olovzon skriver på ett fängslande sätt, med ett fint språk och definitivt annorlunda. På ett positivt sätt. Det är en ganska mörk historia han målar upp. Här finns mycket kön, mycket sexualitet i olika former, mycket ishockey och mycket släktproblematik.

Skådeplatserna är i det stora hela tvenne. Staden Luleå i Norrbotten och den lilla byn Tassby i Dalarna, en bit från Leksand. I Tassby bor färre än 100 personer och alla har koll på alla. Allra mest Liss-Gulla, som är den centrala personer i det ganska inskränkta samhället.

I Tassby försvinner en thailändsk bärplockare. Byns innevånare bryr sig inte nämnvärt, de har större problem med att dölja sina egna hemligheter. I Luleå försvinner en liten femårig pojke. Det blir naturligtvis stora rubriker och Missing People kallas in.

Sakta kryper handlingen mot den oundvikliga upplösningen. De två försvinnande har egentligen ingen gemensam nämnare, men däremot andra händelser och personer i de två orterna.

Kanske blir det lite väl dramatiskt mot slutet, men intrigen är ändå välkonstruerad. Men som sagt, på tok för lång.

Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Lars Dahlström


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1135

Ola & The Janglers: No No No In på listan 11 september 1965 Låg kvar i 4 veckor, Högsta placering: 5