tisdag 3 oktober 2023

Anders de la Motte: Glasmannen - Bokomdöme

 

Glasmannen

Av Anders de la Motte

Forum Förlag 2023

ISBN 9789137155647, Inbunden, 571 sidor

 

 

Anders de la Motte har skrivit många serier och det har i huvudsak varit extremt framgångsrikt. Han fick Svenska Deckarakademins debutpris 2010 för geim och det stora priset för årets bästa kriminalroman 2015 för UltiMatum, dessutom har han fyra nomineringar till det priset. Som t ex förra årets bok Bortbytaren, som var första delen i en serie om polisen Leonora Asker på Avdelningen för förlorade själar. De onödigförklarade poliserna som är stjärnor på att lösa brott. På sitt underhållande men effektiva sätt.

 

Leo, som hon kallas, blir kontaktad av sin kriminella pappa. Han är misstänkt för mord och vill ha dotterns hjälp för att rentvå sig. Samtidigt får författaren Martin Hill uppdraget att skriva en legendarisk företagsledares biografi. Den excentriske Gunnar Irving. Martin får bosätta sig på Irvings ägor som är en påfallande välbevakad plats med speciella regler. De fria händer som Martin får kanske ändå inte är så fria.

 

Irvings gods är beläget inte långt ifrån Leos pappas bostad. Eftersom detta är en kriminalroman uppdagas så småningom vissa samband mellan de två huvudberättelserna. Sådant har man som läsare blivit så van vid att man inte längre reagerar över tillfälligheternas makt.

 

Denna gång har den udda avdelningens polisarbete hamnat lite i bakgrunden. Det var just det som var mest nytt och originellt i förra boken, och kanske är det nödvändigt att det blir så, även om jag uppskattade det mycket då.

 

Mot slutet av boken blir det mycket händelserikt. Det utvecklas till rena Indiana Joneshistorien. Det känns att författaren har skrivit det med ett leende. Ett leende som har gjort att bokens antal sidor kanske har blivit lite väl många.

 

Anders de la Motte är skicklig på att skapa intriger med spänning, finess, uppfinningsrikedom och inte minst humor. Det är alltid ett sant nöje att läsa hans böcker. Men jag upplever honom också som lite otålig och nyfiken på att skriva annat än vad han har gjort tidigare. Därför vet man inte något om vad som ska komma härnäst. En bok till i denna serie eller starten på något nytt. Ett vet man ändå, det kommer att bli en njutbar läsupplevelse.


Betyg: 5 tomteluvor  


Foto: Jeffery Richt



Inga kommentarer:

Jonas Moström & Arne Dahl: Skaparen - Bokomdöme

  Skaparen Av Jonas Moström & Arne Dahl Bookmark Förlag 2024 ISBN 9789189820807, Inbunden, 410 sidor Att de här två författarna skulle b...