fredag 6 oktober 2023

Arne Dahl: I cirkelns mitt - Bokomdöme

 

I cirkelns mitt
Av Arne Dahl
Albert Bonniers Förlag 2023
ISBN 9789100800673, Inbunden, 413 sidor


Det är alltid lika tillfredsställande att läsa en bok av en författare som kan hantverket. Arne Dahl vet hur man skriver en spännande kriminalroman och jag kan inte minnas att jag någonsin har blivit besviken.

Han har skrivit flera olika serier. Det här är starten på en ny. Och då har författaren återgått till att skriva om ett svenskt poliskollektiv. Likt hans första böcker när han blev pseudonymen Arne Dahl efter att ha levat som Jan Arnald framtill dess. Här finns likheter med A-gruppen som var hans första succé och som också blev TV-serie. Nu heter de Nova-gruppen.

Poliserna här är den något äldre chefen Eva Nyman, den alkoholiserade och smarta Sonja Ryd, Anton Lindberg som är vältränad, änkan Annika Stol och en envis Shabir Sarwani. Tydligen kommer gruppen att bli fler redan i nästa bok.

Två våldsamma dåd förbryllar polisen. Mycket eftersom Eva Nyman samtidigt får brev med varningar om händelserna. När hon sedan får fler meddelanden med diverse ledtrådar tyder mycket på att de har fått en klimatterrorist som motståndare. En som förvarnar i gåtfull form. Jakten blir hetsig och stressad för att undvika fler dödsfall. 

Arne Dahl är en mästare på att konstruera spännande och förhållandevis invecklade intriger. Men som läsare köper man dem, mycket på grund av att författaren presenterar dem så trovärdigt och effektivt. Man sitter med andan i halsen. Det är lite som att åka berg och dalbana. Skräckblandad förtjusning. Dessutom berättar han som vanligt med en gnutta humor. Charmant.

När jag hade några sidor kvar längtade jag redan efter del två i denna nystartade serie. Den känslan dubblades efter att ha läst sista sidan som innehåller en världsrekordartad cliffhanger.

Betyg: 5 tomteluvor 
 
Foto: Karl Nordlund

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1136

José Feliciano: Come Down Jesus In på listan 15 januari 1972 Låg kvar i 2 veckor, Högsta placering: 9