tisdag 3 oktober 2023

Benny Haag & Lennart Karlsson: Det uppenbara - Bokomdöme

 

Det uppenbara
Av Benny Haag & Lennart Karlsson
Ordfront Förlag 2023
ISBN 9789177753322, Inbunden, 352 sidor


Författarna återkommer med andra delen i serien Stockholm Nu. Den första Det som inte syns lovade gott. Här finns en oväntad realism, kanske mycket för att Lennart Karlsson är polis. Benny Haag har mest arbetat med teater i olika skepnader. Förra årets bok var deras skönlitterära debut.

Här finns samma äkthetskänsla som i Sjöwall/Wahlöö och dessutom en liknade humor. Det är spännande boken igenom även om det blir lite för farsartat emellanåt. Karaktärerna utstrålar äkthet vilket gör att man sympatiserar med dem.

Kommunalrådet i Sollentuna hittas mördad, skjuten i ryggen. Han har arbetat aktivt mot gängbrottslighet. Därför känns det självklart var gärningspersonen kan tänkas finnas. De återkommande poliserna Wollter och Bergström tvivlar och genomför en egen utredning tillsammans med likaledes återkommande åklagaren Dorte Jacobsen.

Den fjärde huvudpersonen som vi har lärt känna tidigare är den unge afghanska invandrarpojken Zarin Kadri. Han råkar ständigt i trubbel och blir ofrivilligt inblandad även i denna historia.

Det är rappt, det är underhållande och det är spännande. Vi hoppas på fler delar i serien.

Betyg: 4 tomteluvor

Foto: Anna Drvnik  








Inga kommentarer:

Jonas Moström & Arne Dahl: Skaparen - Bokomdöme

  Skaparen Av Jonas Moström & Arne Dahl Bookmark Förlag 2024 ISBN 9789189820807, Inbunden, 410 sidor Att de här två författarna skulle b...